23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Spil om kommuners milliarder er i gang

Spillet om kommunernes økonomi for 2020 blev for alvor skudt i gang i går, da Kommunernes Landsforening med formand Jacob Bundsgaard (S) i spidsen troppede op i Finansministeriet til de første møder med regeringen. Og parterne har da også fart på. For på grund af valget i juni har forhandlingerne været udskudt, og en aftale skal nu landes inden for få måneder.

Det store spørgsmål bliver uden tvivl det kommunale anlægsloft, hvor Jacob Bundsgaard ikke lægger skjul på, at kommunerne skal bruge flere penge til anlægsinvesteringer.

For tallene taler nemlig sit tydelige sprog. I 2018 brugte kommunerne 19,3 mia. kr. på anlægsinvesteringer, hvilket var 2,1 mia. kr. mere, end anlægsloftet tilsiger. Og før sommerferien viste en analyse fra Byggefakta, at kommunerne også frem mod 2022 vil sprænge det nuværende anlægsloft med de projekter, som allerede indgår i de kommunale budgetter.

Så står den nye regering fast på det nuværende anlægsloft, bliver det ikke ligefrem venlige toner, der flyder hen over forhandlingsbordene i Finansministeriet.

Selvfølgelig skal kommunerne ikke have fripas til at lade deres økonomi løbe løbsk. Men omvendt nytter det ikke noget, at den kommunale bygningsmasse mange steder ikke lever op til de bygningsstandarder, vi har i dag, hvor eksempelvis mange skoler kæmper med dårligt indeklima. Derfor bør regeringen være lydhør og sætte barren højt, så kommunerne får et tilstrækkeligt stort råderum.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142