23948sdkhjf

Danske virksomheder går glip af et stort potentiale: Smarte bygninger er her allerede

Nordisk chef i Signify Anders Runemalm kritiserer danske og nordiske virksomheder for ikke at følge med de internationale arbejdspladser, der står i kø for at integrere smarte teknologiske løsninger

Danske virksomheder går på mange områder forrest, når det kommer til deres ambitioner for innovation og deres evne til at allokere ressourcer og mandskab til nye forretningstiltag. Men i forhold til at opfylde behovene hos en ny generation af medarbejdere, der i højere grad end tidligere efterspørger fleksible kontormiljøer og nye måder at arbejde på, er danske virksomheder overraskende langt bagud.

I en ny undersøgelse har vi spurgt en række nordiske virksomheder, hvor langt de er kommet med at udrulle fleksible og brugertilpassede kontorer med integrerede Smart Building-løsninger. Og her må jeg sige, at undersøgelsens resultater overrasker mig.

Basal teknologi
Vidensniveauet i forhold til en smart bygnings potentiale er meget lavt, og det er tydeligt, at der er behov for at hjælpe danske og nordiske virksomheder til at tænke deres kontormiljøer ind i en tidssvarende teknologi, der matcher det moderne arbejdsmarkeds behov og særligt den nye generation på arbejdsmarkedet. Ellers ender virksomhederne med, at de bliver valgt fra som arbejdsplads, fordi konkurrenterne tager de største talenter for næsen af dem ved at tilbyde en mere attraktiv arbejdsplads.

I undersøgelsen står det klart, at virksomhederne har misforstået medarbejdernes reelle behov. 68 pct. af de danske virksomheder svarer for eksempel, at de har implementeret smart teknologi på deres kontorer, som er med til at understøtte medarbejderens behov. Men når der spørges ind til, hvad løsningerne dækker over, er det basal teknologi som temperaturregulering og selvkørende persienner.

Til gengæld svarer 72 pct. af de danske virksomheder netop, at de forbinder funktionalitet og et fleksibelt kontormiljø med en attraktiv arbejdsplads. Det vidner om, at man forsøger at tilbyde en attraktiv arbejdsplads, men alligevel skyder ved siden af, når der skal investeres i nye tiltag og faciliteter.

Hvordan kan det være? En af grundene til problematikken er, at kendskabet til det fulde potentiale i smarte bygninger er for lavt. De teknologiske muligheder der er tilgængelige nu efterspørges ikke, da hverken ejer eller lejer af kontorbygninger ved hvilke løsninger der findes på markedet og hvilke fordele de kan bidrage med til for eksempel øget produktivitet og velvære. Op til 70 pct. af medarbejderne bruger op til 15 min. om dagen til at lede efter et mødelokale. Denne problematik findes der allerede løsninger på.

Succesfuld redesign
Kigger man internationalt, er en aktivitetsbaseret indretning af arbejdspladser (ABW) en massivt voksende trend. På kort tid har ABW kombineret med smart teknologi bredt sig til globale arbejdspladser som Microsoft & Deloitte i Amsterdam og Lego i London. I overensstemmelse med for eksempel Microsofts og Legos innovative produktportefølje tilbyder virksomhederne et progressivt og fleksibelt kontormiljø, der får de bedste præstationer ud af medarbejderne.

Flere andre internationale virksomheder og studier bakker det aktuelle og populære activity-based workplace design op. Blandt andre Credit Suisse i Züric, Square i San Francisco og GPT Group i Australien, hvor sidstnævnte er det eksemplariske bevis på, at en ældre bygning sagtens kan redesignes indvendigt med en fleksibel og people centric-tilgang til arbejdet og opgaverne.

Hvorfor lader man sig ikke inspirere mere af dem? Det påvirker virksomhedernes omdømme negativt, når de blindt fokuserer på at gøre, som de altid har gjort, uden at stille sig nysgerrige over for ny teknologi og behovet og efterspørgslen hos medarbejderne. Dertil virker det som om, at man stadig har en opfattelse af, at Smart Buildings og fleksible kontorbyggerier hører fremtiden til.

Men virksomhederne skal forstå, at fremtidens arbejdsplads er nu. Individuelle behov kan imødekommes af ny teknologi, som supporterer den øgede diversitet blandt medarbejderne i virksomhederne. Internationalt står man allerede i kø for at få løsningerne integreret, og det samme burde man gøre i Norden.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141