23948sdkhjf

Du får, hvad du betaler for

Du kan ikke spare i malebehandlingerne og tro, at det ikke går ud over det endelige resultat. Desværre er det, hvad mange bygherrer forestiller sig, skriver afdelingschef i Danske Malermestre

Det er næppe nogen stor overraskelse, at der stort set altid skal spares på malerarbejdet.

Både når der bygges nye huse, og når der skal renoveres, så ses det ofte, at der er penge nok til både jacuzzi og dampovn, endda op til flere. Men når så man kommer til malerarbejdet, er budgettet opbrugt. Og hvad gør man så?

Jo, man tager da bare og beskærer i antallet af malerbehandlinger, men man bibeholder selvfølgelig forventningerne til det færdige resultat.

Det er vel ikke urimeligt, at bygherre forventer at få en Mercedes, når han har bestilt en Trabant? Jo, det er selvfølgelig helt urimeligt, men desværre ses dette scenarie oftere og oftere i malerfaget.

Et af de steder, hvor der ofte beskæres eller spares, er ved opsætning af filt. Efterhånden er det blevet mere reglen end undtagelsen, at maleren alene skal udføre pletspartling og 1 gang fuldspartling, inden der grundes og færdigmales. Og det uanset, hvilket underlag der malerbehandles.

Det helt store problem, i at man sparer filten væk, er, at man ofte - for ikke at sige altid - blandt mere kan se og må forvente synlige sliberidser fra giraf eller andet håndværktøj, porehuller der ikke kan udfyldes med spartelmasse eller uensartet overflade i det færdige resultat. Og det er næppe den forventning, en bygherrre har til det færdige malearbejde.

Urealistiske forventninger
For at slå det helt fast, så kan man selvfølgelig ikke opnå det samme ensartede resultat, når man fjerner opsætning af filt: Heller ikke selvom man udfører flere gange fuldspartling.

Det må forventes, at resultatet på ingen måde kommer til at kunne matche en overflade, hvor der er opsat filt. Og med tanke på den moderne arkitektur og de deraf medfølgende kritiske lysindfald bør der være ekstra fokus på malerarbejdet.

Ikke mindst bør der være fokus på, at bygherre ikke sparer på antallet af behandlinger, hvis han ønsker et optimalt udfaldskrav.

Desuden skal det bemærkes, at der selv ved Q3 og Q4 på gips og fibergips må forventes en ikke uvæsentlig del af synlige sliberidser, porehuller osv., når man sparer filten væk.

Derfor vil Danske Malermestre også arbejde for, at der altid skal opsættes filt på underlag af gips og fibergips, hvis man ønsker Q3 eller Q4.

Q-kvaliteterne er krav til underlag, men også det færdige resultat. Eksempelvis betyder Q1, at der gerne kun må være ét lag gips, der må monteres på træskelet og man må gerne kunne se spartelsamlingerne og der males blot og er kun beregnet til sekundære rum. Det bruges typisk i pulterrum, kælderrum med mere.

Forvent en Trabant
Q4 skal altid være to lag gips, som monteres på stålskelet og med forsænkede kanter på alle fir sider, som er fræset fra fabrik og her skal fuldspartles, og der skal altid en eller anden form for beklædning på m.m.

Ofte ses det, at der klages over det færdige resultat, når man har sparet filten væk. Rigtig tit ses det desværre også, at vores medlemmer bruger rigtig meget ekstra tid - og dermed rigtig mange penge - på at gøre bygherre tilfreds med det malerarbejde, som han selv har bestilt - men har en helt urimelig forventning til.

Danske Malermestre skal derfor opfordre til, at man laver et prøvefelt, så bygherre kan se det færdige resultat på forhånd. Hvis dette ikke opfylder hans ønsker, skal han tilkøbe filt eller lignende.

Ved uoverensstemmelse med bygherre om, hvorvidt det færdige malerarbejde lever op til forventningerne, så kontakt gerne Danske Malermestres fagligt-tekniske konsulenter, som gerne bistår ved afklaring af dette.

Hvis man herefter ikke kan opnå enighed med bygherre, må en syn- og skønsforretning afklare forholdet. Men som nævnt må man forvente en Trabant, hvis det er det, man har bestilt, og hvis man ikke vil betale for andet.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14