23948sdkhjf

Computerstyret saltning optimerer miljø og økonomi

Hvad enten det er sommer eller vinter, er der bæredygtige ambitioner bag Vejlebaserede Bredals løsninger

Lifthængte og bugserede løsninger til spredning af salt, sand, kalk, topdressing og gødning. Med ensartet dosering og computerstyring kan forbruget af salt og gødning minimeres og således være med til at bakke om ambitiøse grønne mål.

Det er det, som firmaet Bredal har specialiseret sig i. Og det gælder både det offentlige og det private marked. Begge steder har man ifølge firmaet store grønne og bæredygtige ambitioner, som de arbejder hårdt på at leve op til.

Bredal ligger i Vejle og beskæftiger ca. 40 medarbejdere i egenproduktionen af udstyr til blandt andet vejsaltning:

- Bredal har en række løsninger til veje og det grønne område, som optimerer saltspredning og gødskning.- Vi har stor ekspertise i at udvikle og producere salt- og gødningsspredere, som har en meget præcis dosering. Det betyder, at forbruget af salt og gødning kan optimeres til gavn for miljø og økonomi, siger Jacob Bangsgaard fra Bredal A/S. Virksomheden har lifthængte SG og SGS sand- og saltspredere, samt en stor bugseret SGS 6500 spredevogn med plads til 6,5 kubikmeter i den rustfrie kasse. Sidstnævnte er for nylig leveret til en sjællandsk entreprenør af Slagelse Maskinforretning, der er Bredal forhandler.

Bredal-sprederne er konstrueret fleksible og derfor præsenteres ekstraudstyr til montering på sprederne i forbindelse med spredning af salt, sand, kalk, kompost, topdressing og handelsgødning. Desuden vises sandbåndsløsningen til den store bugserede spredevogn.

Computerstyret spredning
Bredals lifthængte SG/S-serie af sand- og saltspredere fås med en kapacitet på 1,5-2,0 kubikmeter. Det unikke og dobbelte gummibånd sikrer uhindret fremføring af salt, kalk eller sand til spredetallerknerne, selv om det er fugtigt eller klumpet. Med samme udstyr kan de også anvendes til spredning af handelsgødning.

SGS-versionen er computerstyret og afpasser automatisk doseringen efter kørselshastigheden, og spredebredde og dosering kan løbende ændres fra betjeningsskærmen i førerhuset. Alt sammen er det med til at sikre en meget præcis og ensartet dosering - uden at der gås på kompromis med produktiviteten. Tværtimod.

Ifølge Jacob Bangsgaard betyder det, at en Bredal-spreder kører længere på en tankfuld salt og dermed reducerer driftsomkostningerne. Versionen med plads til 2.000 liter vil således kunne salte uafbrudt op mod 5 timer med en dosering på 15 gram salt per kvadratmeter.

- Hvis alle saltspredere var lige så præcise som Bredals, kunne det danske miljø spares for mange tusinde tons salt i vintersæsonen, siger Jacob Bangsgaard.

Den store bugserede version af sprederne, SGS 6500, som vises på standen, rummer 6,5 kubikmeter. Entreprenørfirmaet, der har købt den, vil primært bruge den til saltspredning på store arealer såsom parkeringspladser. Vigtigt har været den store kapacitet, hvor én tankfuld salt dækker op mod 700.000 kvadratmeter ved en dosering på 15 gram per kvadratmeter. Desuden skal den bruges til spredning af topdressing på plæner og boldbaner. Den fås også i en mindre version med plads til 3,5 kubikmeter.

De bugserede SGS-spredevogne er meget fleksible i brug og med det forskellige ekstraudstyr kan de anvendes til spredning af salt, sand, kalk, kompost, topdressing og handelsgødning. Med en sandbåndsløsning, der monteres bag på vognen, er den ideel til entreprenørarbejde, f.eks. ved nedgravning af kabler.

Stor eksportandel
Bredal A/S eksporterer omkring 70 procent af produktionen til markeder over hele verden. Det gælder både lande som Australien og New Zealand samt en række andre fjerne destinationer.

- Tidligere var vi mere sæsonbetonede, men efterhånden som vi er blevet bredere på vores produktpalette, samt at vi eksporterer til andre kontinenter, hvor efterspørgslen breder sig ud over hele året, er vores produktion også blevet jævnet ud over hele året, forklarer Jacob Bangsgaard fra Bredal A/S, Han arbejder med salg af selskabets produkter.

Når det gælder konkurrencen, siger han:

- Det er klart vi møder konkurrence fra blandt andre tyske og irske producenter. Vi satser i vores virksomhed på høj kvalitet, mens nogle andre satser på at lave et billigt produkt, så det afhænger jo af, hvad man gerne vil, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.141