23948sdkhjf

Vesterbro-klassiker får makeover

Enghavecentret på Vesterbro har fået en gedigen modernisering fra inderst til yderst

Det markante Vesterbro-byggeri, Enghavecentret, der oprindeligt blev opført som hotel i 1970’erne, har i de seneste år undergået en større forvandling, energimæssigt såvel som visuelt.

Boligerne er blevet efterisoleret, lejlighedernes svalegange er blevet inddraget som supplerede kvadratmeter, og udadtil er der sket et gennemgribende facadeløft med nye vinduer, døre og altaner.

Tegnestuen Effekt har ageret totalrådgiver i samarbejde med hovedentreprenøren Skou Gruppen, som lige nu lægger sidste hånd på de to boligtårne, der er placeret på hjørnet af Enghavevej og Matthæusgade.

- Vi har fokuseret specifikt på at montere en ny klimaskærm og modernisere facaden. Hertil har vi inddraget forhenværende svalegange og i stedet tilkoblet nye altaner, hvilket har resulteret i, at den enkelte lejlighed har fået et større boligareal på cirka seks-syv kvadratmeter. Og det er en betydelig udvidelse af bygningens étværelses lejligheder, som udgør størstedelen af foreningens i alt 130 lejligheder, forklarer Allan Rudolf Pedersen, byggeleder hos Skou Gruppen

Skydedøre løfter lysindfald
Renoveringen er blevet udført med respekt for den stil, som præger bygninger fra 1970’erne, samtidig med at moderniseringen har tilført et helt nyt udtryk til facaden. Blandt andet har man beklædt facaden med aluminium samt lavenergivinduer og -skydedøre med et matchende design.

- De udadgående løsninger fra Velfac 200 Energy-serien bidrager med deres tre-lagsruder positivt til bygningens energiperformance. Samtidig tilfører vinduespartiernes smalle rammeprofiler og store glasarealer masser af naturligt dagslys til lejlighederne. Skydedørene er konstrueret med lav bund og en grundramme, der kører uden på lægterne, så de ikke skal hæves og sænkes, når de åbnes eller lukkes. Det betyder også, at beboerne har niveaufri adgang til og fra altanerne.

Sådan lyder det fra key account manager Jesper Klitfod fra Velfac.

Kommunen støtter
- Gulv-til-loft-vinduerne har gjort meget ved lysindfaldet, og med den nye facade kan bygningens karaktertræk sammenlignes med de nybyggerier, som skyder op i Københavns Nord- og Sydhavn, siger Katrine Stevelt Lind, der er formand hos E/F Enghave Centret.

Projektet er støttet af Københavns Kommune og lever således op til kommunens krav om skabe et bedre indeklima og reducere energiforbruget mest muligt i den næsten 50 år gamle bygning - og hos beboerne mærker man allerede en betydelig forskel.

- Ambitionen med renoveringen har været at fremtidssikre bygningen, klimasikre facaden og udvide lejlighedsarealerne. Renoveringen indebærer desuden en væsentlig forbedring af vores indeklima, så vi f.eks. ikke længere behøver at fyre for gråspurvene til vinter, fortæller Katrine Stevelt Lind.

Bedre beboerglæde
Selvom renoveringen har været en udfordring for lejlighedernes ejere, som er blevet boende under hele forløbet, glæder man sig over den omfattende renovering.

- Grundet de få kvadratmeter boligerne byder på, er de nuværende beboere primært studerende og ældre, men efter renoveringen oplever vi, at lejlighederne tiltrækker små familier, hvilket bidrager med mere liv og en større diversitet blandt beboerne, fortæller Katrine Stevelt Lind.

- Hvor vi tidligere har oplevet stor udskiftning blandt dem, der bor her, har renoveringen givet de nuværende beboere en større lyst til at blive boende i bygningen. Og vi håber, at de nye grønne oaser og tagterrasser vil styrke sammenholdet i endnu højere grad, lyder det fra Katrine Stevelt Lind.

Beboerne kan desuden se frem til et 900 kvm grønt tag, som er et klimasikringstiltag, der også vil skabe nye grønne fællesarealer. Den omfattende renovering forventes at stå færdig ved udgangen af november.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156