23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Ren galimatias med tidlig pension

Statsminister Mette Frederiksen (S) startede i går forhandlingerne om sit helt store slagnummer i den seneste valgkamp: Retten til tidligere folkepension, hvis du har været på arbejdsmarkedet i mindst 40 år.

Forhandlingerne med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mundede - selvfølgelig fristes man til at sige - ikke ud i nogle konkrete aftaler eller tilkendegivelser. For det er en svær øvelse, statsministeren har sat sig i spidsen for. For dels er Mette Frederiksen fortsat alt for ukonkret i forhold til, hvilke faggrupper hun mener, der skal omfattes. Og samtidig har hun to modparter, som indbyrdes også står stejlt over for hinanden.

Og det er da også det rene galimatias på forhånd at garantere faggrupper en ret til tidligere folkepension. Er du nedslidt og ikke kan arbejde, skal du selvfølgelig skånes og tages hånd om af det velfærdssamfund, der er bygget op igennem årtier.

Men er du rask og rørig og stadig kan bidrage til samfundet, er der jo ingen grund til at skulle forsørges på statens regning, hvis du tilfældigvis tilhører en særlig faggruppe. Slet ikke i en tid, hvor ikke mindst bygge- og anlægsbranchen skriger efter faglært arbejdskraft.

Lad i stedet virksomhederne tage et større ansvar for de nedslidte og fasthold dem i virksomhederne på andre ordninger. Erhvervslivet har brug for den faglærte arbejdskraft, og den viden de ældre årgange besidder. Der kommer nemlig ikke vækst i samfundet ved at bænke dem på offentlig forsørgelse.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125