23948sdkhjf

YIT Danmark får nye ejere

Asfaltentreprenøren YIT Danmark, der i mange år var kendt under navnet Lemminkäinen, kommer på svenske hænder.

Den finske YIT-koncern, der er en af de største på bygge- og anlægsmarkedet i Skandinavien, har solgt sine nordiske asfaltaktiviteter og aktiviteter inden for behandling af sten, grus og andre råstoffer til den svenske Peab-koncern.

Salgsprisen er 280 mio. euro svarende til cirka 2.100 mio. kr. Overtagelsen ventes gennemført 1. januar 2020.

Med i købet følger omkring 200 miner, gruber og grusgrave, 63 asfaltfabrikker og cirka 1700 ansatte i Skandinavien. Heraf er godt 300 medarbejdere tilknyttet YIT Danmark A/S, der har domicil i Silkeborg.

Salget omfatter alle aktiviteter med produktion og udlægning af asfalt, vejservice og bearbejdning af mineraler i Danmark, Norge og Sverige. Fra YITs finske hjemmemarked køber Peab asfaltaktiviteterne, mens vejservice i Finland ikke er fulgt med. YIT beholder også sin asfaltafdeling i Rusland.

YIT gennemførte primo 2018 en fusion med Lemminkäinen, som mange af de nu solgte selskaber og afdelinger har hørt under i flere år. Siden fusionen og frem mod det aktuelle salg har den nye storkoncern arbejdet på at forbedjre indtjeningen i asfaltdivisionen. Flere asfaltfabrikker blev lukket i Norge og Sverige, og der er skåret i medarbejderstaben.

Det har resulteret i, at asfaltdivisionen har forbedret sit ebit med 10,6 mio. euro - cirka 80 mio. kr. - fra 1.kvartal 2018 til 1.kvartal 2019.

På det danske marked omsætter YIT Danmark for over 600 mio. kr., men firmaet har de seneste år haft svært ved at tjene penge. I både 2017 og 2018 kom asfaltfirmaet ud med et underskud på 12-13 mio. kr. før skat.

Svenske Peab bliver et forholdsvist nyt bekendtskab i Danmark med overtagelsen af YIT Danmark. Koncernen dækker bygge og anlæg bredt og har herudover projektudviklingsaktiviteter. I 2018 omsatte koncernen for 52,3 mia. svenske kr., hvilket svarer til cirka 37 mia. danske kr.

Med næsten 15.000 ansatte er Peab på størrelse med NCC, og på det nordiske entreprenørmarked er kun Skanska større. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11