23948sdkhjf

Hillerød Forsyning skal levere køl til nyt sygehus

Om aftalen

Nyt Hospital Nordsjælland (Region Hovedstaden) og Hillerød Forsyning indgik den 24. juni 2019 en kontrakt om, at Hillerød Forsyning skal levere fjernkøling til det nye Nordsjællands Hospital.

Kontrakten gælder i 20 år fra anlægget sættes i drift.

Om Nyt Hospital Nordsjælland

+310.000 borgere i optageområdet

+500.000 ambulante behandlinger om året

70.000 akutte indlæggelser om året

570 ensengsstuer

118.000 m2

Samlet budget: 4,5 mia. DKK i 2018-priser

Bygherre: Nyt Hospital Nordsjælland, Region Hovedstaden

Totalrådgiver: Herzog & de Meuron og Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Et hospital har brug for at kunne køle luften ned, så patienter og personale ikke får det varmt, og så udstyr som for eksempel scannere fungerer.

Hospitaler har traditionelt bygget deres egne køleanlæg, men Nyt Hospital Nordsjælland har netop indgået en kontrakt med Hillerød Forsyning om levering af fjernkøling.

- Det er en god, grøn aftale, som Nyt Hospital Nordsjælland har indgået. Hospitalet får billigere køling end med eget køleanlæg, og det optager ikke plads fra kernefunktioner på hospitalet. Samtidig gør løsningen den nye bydel Favrholm mere grøn og forventelig også mere attraktiv for virksomheder, fordi overskudsvarmen fra køleproduktionen kan bidrage positivt til den grønne omstilling, også økonomisk, siger Per Tærsbøl, formand for Nyt Hospital Nordsjællands politiske følgegruppe.

Den nye anlæg til køling skal etableres i de kommende år frem mod 2021 og placeres mellem sygehuset og kraftværksgrunden.

Hillerød Forsyning etablerer et anlæg med grundvandslager, varmepumper og køletank. I første omgang bygges der køl med en effekt på cirak 5 MW.

Nyt selskab
Leveringen af fjernkøling bliver fremover en del af Hillerød Forsynings samlede energiproduktion, der tilbydes erhvervskunder.

Fordi områderne fjernkøling og fjernvarme er underlagt forskellig lovgivning, danner Hillerød Forsyning et nyt selskab, Hillerød Fjernkøl A/S.

- Det nye forretningsområde understøtter vores kerneforretning, for der er en tydelig synergieffekt mellem fjernkøling og fjernvarme, og det giver en bæredygtig løsning, der er god for miljøet, siger Klaus Markussen, bestyrelsesformand for Hillerød Forsyning.

Selvom det er forsyningens første køleopgave, så er der ingen bekymring hos forsyningen om at man kan løfte opgaven.

- Vi er vant til at arbejde med køling gennem symbioser og samarbejder, hvor vi driver køleprocesser på egne produktionsanlæg, men også på anlæg, hvor vi opsamler overskudsvarme hos bl.a. industrikunder. Der er også i organisationen ansat personer som både forretningsmæssigt og fagteknisk i både anlægs- og driftsfaserne har arbejdet med fjernkøling hos anden forsyning, oplyser Anders Burchardt Møller-Hansen, energidirektør hos Hillerød Forsyning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109