23948sdkhjf

Værktøjskasse giver bedre udnyttelse af overskudsjord

I dag belaster overskudsjord både klima og budgetter ved CO2-udledende- og dyr transport, men det vil et nyt strategisk værktøj lave om på.

Det er ikke sådan lige at komme af med 120.000 ton ren overskudsjord. Det har man erfaret i Aarhus Kommune, hvor en hel ny bydel, Aarhus Ø, skyder op på havnen i Aarhus.

Men kommunen har ingen steder at sende overskudsjorden hen inden for kommunegrænsen. Og skal den sendes til et andet sted i landet, koster det dyrt på CO2-regnskabet.

Værktøjskasse til inspiration
Derfor har Region Midtjylland, en række midtjyske kommuner og rådgivervirksomheden Niras nu udviklet et værktøj, som skal give overskudsjorden kortere transport og nye funktioner lokalt.

Værktøjskassen består af et inspirationskatalog til, hvor man kan bruge overskudsjorden, og en skabelon med en vejledning til at udarbejde en jordstrategi.

Derudover indeholder værktøjskassen en regional analyse af jordproduktionen for 2018-2030 samt et prognoseværktøj til at beregne fremtidige mængder af overskudsjord fra byggeprojekter i kommunerne.

- Det er vigtigt, at kommunerne tænker på overskudsjorden, allerede når byggeprojekterne bliver født - ikke først når lastbilen er læsset, siger rådgiver Jette Karstoft fra Niras i en pressemeddelelse.

Prognoseværktøjet viser, at Region Midtjylland kan opnå en reduktion i udledningen af CO2-ækvivalenter på 78.000-81.000 ton ved at tænke i bæredygtig jordhåndtering. Det svarer til at spare et helt års CO2-udledning fra ca. 4.200 danskere. Derfor giver projektet mening, fortæller projektleder for jordhåndteringen i Region Midtjylland Susanne Arentoft:

- Det viser, at der er en stor klimagevinst i at hjælpe kommunerne med strategier for en mere bæredygtig tilgang, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Til gavn for lokalområdet
Før Region Midtjylland fik udarbejdet jordstrategien, var Horsens Kommune i samarbejde med Niras i gang med strategisk jordhåndtering. Her bliver jorden brugt til gavn for lokalområdet, fortæller Henrik Ørtenblad, projektleder i Horsens Kommune

- Vi bruger 200.000 ton overskudsjord til et nyt, rekreativt område, kaldet Bakkelund. I 2020, når projektet er færdigt, vil overskudsjorden skabe plads til leg, aktivitet og god udsigt i stedet for at blive en besværlig og miljøbelastende opgave for entreprenører og kommunen, siger Henrik Ørtenblad i en pressemeddelelse.

Før projektets start var området blot en nedlagt losseplads.

Kommunen skal ikke grave dybt i budgettet for at lave Bakkelund. Parken bliver finansieret af de afgifter, entreprenørerne betaler for at komme af med jorden.

Bakkelund bliver ikke det sidste projekt af sin slags i Horsens, hvor man allerede har nye projekter i tankerne som fx støjvolde og endnu et rekreativt område.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125