23948sdkhjf

Miljøstyrelsen: Bygning skal altid gennemgås inden renovering og nedrivning

Når bygninger skal rives ned eller renoveres, skal bygherren altid starte med at få gennemgået bygningen for problematiske stoffer i de gamle byggematerialer, som skal fjernes. Det gælder uanset typen af bygning, og hvornår den er fra. Det slås fast i Vejledning om håndtering af bygge- og anlægsaffald, som Miljøstyrelsen udgav i slutningen af 2018.

Det skriver Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet (VCØB) i en pressemeddelelse. 

- Det er nyt, at Miljøstyrelsen i Vejledning om håndtering af byggeaffald slår fast med syvtommersøm, at der altid skal laves en bygningsgennemgang. Hidtil har man primært fokuseret på bygninger opført eller renoveret i perioden 1950 til 1977. Ifølge vejledningen er det ikke en ny regel, at det gælder alle bygninger, men noget som kan udledes indirekte af affaldsbekendtgørelsens regler for anmeldelse, sortering og håndtering af byggeaffald, siger Anke Oberender, leder af VCØB i pressemeddelelsen. 

VCØB: Spar penge og tid ved at have styr på stofferne 
Problematiske materialer i gamle byggemeterialer - fx PCB, asbest, bly, cadmium og chlorparaffiner - har stor betydning for arbejdsmiljøet, og for hvordan man skal håndtere byggeaffaldet. Og ved renovering også for det fremtidige indeklima i bygningen.

- Det er vores klare indtryk i Videncenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet, at reglen om, at alle bygninger skal gennemgås før renovering eller nedrivning, ikke overholdes i rigtig mange projekter. Dels fordi der er stor usikkerhed, og reglerne fortolkes forskelligt. Og dels fordi det nok også opleves som besværligt og fordyrende, siger Anke Oberender og fortsætter:

- Men har man styr på potentielle miljø- og sundhedsskadelige stoffer fra start, er det en fordel på lang sigt for alle involverede parter i processen - dels forebygger man miljø- og sundhedsmæssige risici, dels undgår man risiko for senere forsinkelser, ekstraregninger og usikkerheder i projektet på grund af, at eventuelle problematiske stoffer opdages for sent. 

Glem ikke at anmelde byggeaffaldet
Der skal altså altid foretages en bygningsgennemgang for at afdække de materialer, som kan indeholde problematiske stoffer. For bygninger, der er opført, renoveret eller vedligeholdt i perioden fra 1950-1977 gælder der desuden særlige krav om PCB. 

Em bygningsgennemgang vil typisk omfatte først en screening og efterfølgende en kortlægning. Ved screening af bygningen vurderer man, hvilke eventuelle problematiske stoffer eller materialer der kan forventes at være i bygningen. På baggrund af screeningen tilrettelægger man den efterfølgende kortlægning, hvor man udtager relevante prøver. 

I praksis kræver det særligt i større projekter hjælp fra en rådgiver, der på vegne af bygherren sikrer, at der bliver foretaget de eventuelt nødvendige miljøundersøgelser med prøvetagning, analyser og en kortlægningsrapport. I mindre projekter kan det også være entreprenøren eller håndværkeren, der står for det. 

Det er også bygherrens ansvar at sikre, at byggeaffaldet anmeldes til kommunen, senest 14 dage før projektet skal starte. Det gælder alle renoverings- eller nedrivningsprojekter, der omfatter et areal på mere end 10 kvm - eller hvor der bliver en affaldsmængde på over 1 ton.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109