23948sdkhjf

Stemmestyret byggerobot skærer plader på kommando

Den stemmestyrede byggerobot Amigo kan spare håndværkere for tid og besvær. Nu har et garvet robotpar investeret i foretagendet

-  Alle tømrere ved, at montering af gipsplader går hurtigt, indtil man støder på en dør eller et rør - og det gør man ofte. Derfra går det langsomt med normalt to tømrere i makkerpar, hvor én står ved stakken af plader og skærer til efter mål givet fra den anden, som monterer, fortæller Peter Hartvigsen, CEO i Odense-virksomheden Kobots – Voice Responsive Robots.

Det er den udfordring, Peter Hartvigsen har forsøgt at løse med den stemmestyrede tilskæringsrobot Amigo, der kan skære gipsplader og fliser ud på kommando. Et testforløb i samarbejde med studerende fra Syddansk Universitet og Designskolen i Kolding viser op mod 3,5 gange hurtigere udførelse, og dermed kan en tilskæringsopgave, der normalt tager seks timer, nu klares på to.

 - Hey Amigo, skær mig en plade 
Tilskæringsrobotten Amigo styres ved hjælp af stemmen og består af en mobil ramme og en værktøjs-adapter til forskellige typer vinkelslibere, overfræsere, dyksave og lignende samt et avanceret stykke software med talegenkendelse og -gengivelse

Hver tømrer bærer et headset, så han har hænderne fri til at måle op og montere, og ved at give håndværkerne nem stemmestyring af præcisionsskæring kan hastigheden øges markant på både små og store byggeprojekter. Og så kan Amigo desuden hjælpe med at udnytte byggematerialerne bedre.

 - Ud over at gøre byggeri tre gange hurtigere og mindske belastningen fra støv, støj og dårlige arbejdsstillinger indsamler Amigo alle data og registrerer materiale, som kan genbruges. Den kan for eksempel gøre opmærksom på, at den gipsplade, du skal til at skære, kan være på det stykke plade, som ligger i den afskårne bunke som nr. tre. Det er godt for både økonomi og miljø, fortæller Peter Hartvigsen, der netop har fået globalt patent på verdens første stemmestyrede tilskæringsrobot.

Garvet robotpar investerer
Niels Jul Jacobsen, CSO og grundlægger af Mobile Industrial Robots og hans hustru Charlotte Hybschmann Jacobsen, direktør i Hybsch Connect Holding, er gået ind i den ekspanderende startup Kobots – Voice Responsive Robotics med både økonomisk investering og løbende sparring.

- Vi tror på både robotten Amigo, som gør byggeri hurtigere og tømrerens arbejde sjovere, og på Peter Hartvigsen, som har fået det udviklet. Han har et indgående kendskab til tømrerfaget og en god evne til at fokusere og gennemføre, siger Charlotte Hybschmann Jacobsen.

På europæisk plan udgør markedet for byggeri i sig selv over 5,5 mia. kr. Målet for Kobots – Voice Responsive Robotics er at opnå en markedsandel på minimum 5 pct indenfor et år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115