23948sdkhjf

En rejse gennem betonhistorien

Branchefællesskabet Dansk Beton gennemfører i øjeblikket en kulturhistorisk rejse igennem tiderne, hvor man bliver klogere på, hvorfor beton er bevaringsværdig.

Igennem mere end 150 år har beton været et moderne materiale og er i dag det mest brugte byggemateriale.

Samtidig er det 20. århundredes moderne arkitektur nu historie, og beton er blevet bevaringsværdigt. Betonen bærer på store historier om samfundsforhold, industri og håndværk, mennesker og kultur.

Dermed får betonbevaring et kulturarvsperspektiv, som fører til spørgsmål som, hvorfor skal vi bevare betonbyggeri, og hvordan gør vi det bedst muligt.

- Hvis vi skal forstå beton som andet end et praktisk, nutidigt byggemateriale, skal vi til at omfavne betonen i et langt bredere, kulturhistorisk perspektiv, mener arkitekt Grethe Pontoppidan, indehaver af arkitekturet ApS.

Tidsrejsen

De seks arrangementer om Historisk Beton er:
8. maj – Beton før 1890’erne : Den uarmerede beton/Vestvolden - udsolgt
13. maj – Betonbevaring i internationalt perspektiv
5. juni – Beton fra 1930’erne : Den tidlige jernbeton/Overformynderiet og Palægaragerne
12. juni – Beton fra 1950’erne : Beton griber om sig/Vestbadet
21. august – Beton fra 1960’erne : Betonelementer/Høje Gladsaxe
4. september – Beton fra 1970’erne : Brutalisme og skala/ Herlev Hospital

Hun har for Dansk Beton tilrettelagt foredragsrækken med titlen "Historisk Beton. Hvorfor og hvordan bevarer vi det?" for Dansk Beton.

Siden maj har man ved en række ekskursioner kunnet blive klogere på foreløbig fire epoker med betonbyggeri Rådgivere, entreprenører og bygherrer har fortalt historierne og svaret på, hvorfor betonbyggeri er bevaringsværdigt, og hvordan vi gør det bedst.

Det er sket i samarbejde med direktør Torben Seir og konservator Sanne Spile fra Seir Materialeanalyse A/S samt ingeniørdocent ved DTU Tommy Johansen.

- Vi vil med foredragsrækken gerne lægge op til debat om de mange aspekter med både tekniske og idémæssige udfordringer og muligheder, vi står over for med bevaring af de historiske betonbyggerier, siger Dorthe Mathiesen, branchedirektør i Dansk Beton.

Mangler viden om historien
Internationalt bliver der i de store kulturarvsorganisationer talt meget om udfordringer ved og muligheder for bevaring af historiske betonbyggerier.

Eksempelvis har Getty Conservation Institute i USA samlet teknikere og kulturarvseksperter og har igennem flere år holdt seminarer og givet støtte til restaureringsprojekter om betonbevaring. Men i Danmark er der endnu intet sket.

- I Danmark mangler vi fagfolk, der har bred viden om beton i historisk perspektiv. Arkitekter fokuserer på betonens rolle som materiale i arkitekturen, og ingeniørerne kigger på betonen som konstruktionsmateriale. Men beton handler både om arkitektur, materialer, teknologiudvikling og kulturarv, mener Grethe Pontoppidan.

Foredragsrækken fortsætter med to arrangementer i august og september, hvor beton fra henholdsvis 1960’erne og 1970’erne er i fokus.

De foregår i Høje Gladsaxe og Herlev Hospital.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126