23948sdkhjf

Fravalg skal bane vejen til fornyet overskud hos Danhaus

Den vestjyske husbygger har 1.000 huse i ordrebogen. Strategisk fravalg betyder farvel til 70-80 ny huse om året

Danhaus har ordrebogen fuld af lavenergihuse og projekter. Godt 1.000 nye huse er på vej fra husbyggeren i Esbjerg. 

Sidste år kunne firmaet fejre 40 år, og samtidig lagde ledelsen en ny strategi og besluttede at satse fuldt ud på kernekompetencerne inden for projektbyggeri, bofællesskaber, rækkehuse og udvalgte typehuse. Dermed skar husbyggeren også de store og individuelt designede enfamiliehuse, som Danhaus årligt har solgt 70-80 af, væk. 

- I 2018 lagde vi ny strategi og fokuserede 100 pct. på at gøre det, vi er allerbedst til og tjener penge på hver dag. Det betyder, at vi lader andre om at bygge de individuelt designede enfamiliehuse, som giver os underskud, siger Johannes Schmith, medejer og administrerende direktør i Danhaus, i en pressemeddelelse. 

2018 bød også på et underskud på 3,8 mio. kr. Årets resultat var præget af, at de strategiske tiltag først får fuld effekt i 2019 og årets underskud var ifølge ledelsen derfor som forventet.

Vælger fællesskaberne til 

Sidste år meldte Danhaus ud, at man ikke længere ville satse på de dyre, designede enfamilieshuse. 

Kort derefter lød det så, at husbyggeren - blandt andet - vil være den største aktør på markedet for bofællesskaber.  

- Vi bruger for meget tid og energi på at bygge store og håndtegnede huse. Vi vil derfor fokusere på det, vi er allerbedst til: At bygge bofællesskaber, rækkehusbyggerier – som også skaber fællesskaber – og så de huse, vi allerede har i vores katalog. På den måde udnytter vi bedst vores kompetencer og vores produktion, sagde medejer og administrernde direktør Johannes Schmith dengang.

Han understregerde at den primære årsag er efterspørgslen, som efter hans bedste overbevisning kun vil stige. 

- Danhaus står stærkt, men det er aldrig tilfredsstillende at levere et underskud – heller ikke selv om det er lille. Til gengæld er det tilfredsstillende, når vi kan se, at vores nye fokus virker. Vi har dygtige medarbejdere og en stærk produktion af elementer i Esbjerg, som vi skal bruge klogt. Det gør vi ved at lave projektbyggerier, bofællesskaber, rækkehuse og de typehuse, vi har i vores katalog.  Det giver overskud, siger Johannes Schmith. 

Er blevet skarpere på omkostningerne
Hele Danhaus’ produktion ligger i Danmark, og det fordrer, at der altid er stram snor i lønomkostningerne, som er høje. 

- Vi leverer kvalitet, og det koster ikke bare omhu, men også dyre arbejdstimer. Derfor skal vi være helt skarpe på at producere huse så omkostningseffektivt som muligt. Det er vi blevet nu, siger Johannes Schmith, som forventer et væsentlig bedre resultat for 2019.  

Han forventer også at komme til at opføre langt flere bofællesskaber i de kommende år. Både børnefamilier, singler og seniorer søger i disse år fællesskabet. I ordrebogen er der blandt andet byggeprojekter i Herning, Odense og alment boligbyggeri på Sjælland. Eksempelvis skal esbjergfirmaet i år færdiggøre Bofællesskabet Mageløse – tegnet af Henning Larsen Architects – på grunden, hvor Flyvestation Værløse tidligere lå.

Danhaus Production A/S
mio. kr. 2018 2017
Bruttofortjeneste 42,1 42,6
Resultat af ordinær primær drift -6,4 -0,1
Resultat før skat -5,8 2,1
Årets resultat -3,8 2,7
Balancesum 180,6 140,2
Egenkapital 49,4 53,2
Antal ansatte 88 78
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12 2018.

Fakta: Danhaus

  • Danhaus er ejet af den tyske familie Erben og Johannes Schmith.
  • Al produktion foregår i Esbjerg, hvor der er 13.000 kvm under tag og ca. 80 medarbejdere. Her produceres elementer til husene – uanset om det er til det danske marked eller til eksport.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157