23948sdkhjf

Ulovlig statsstøtte fra Slovenien til udstationerende virksomheder

Europæiske bygningsarbejderforbund er gået sammen om at klage over Slovenien - og forventer, at EU-Kommissionen udsteder bøde

Sammen med bygningsarbejderforbund fra resten af EU har vi sendt en klage over Slovenien til EU-Kommissionen. Slovenien giver nemlig rabat på de sociale bidrag, som udstationerende virksomheder skal betale for de medarbejdere, de sender til andre EU-lande, i forhold de bidragsstørrelsen, når der arbejdes i Slovenien.

Det betragter vi som ulovlig statsstøtte, al den stund at slovenske virksomheder sparer op til 500 euro pr. måned for hver udstationeret medarbejder i forhold til, hvis der ikke var denne rabat.Bør udløse en bøde
Det skaber en ulige konkurrence i forhold til virksomheder hjemmehørende i de lande, som Slovenske virksomheder opererer i. Det er nu op til EU-Kommissionen, at se på dette forhold. Vi forventer naturligvis, at EU-Kommissionen erklærer ordningen for ulovlig, og giver Slovenien en bøde, der matcher antallet af udstationerede, og den besparelse virksomhederne har haft.

Samtidigt stiller det også den enkelte udstationerede medarbejder økonomisk dårligere i forhold til pension og andre velfærdsydelser, end dem der ikke udstationeres. Det er altså også et brud på udstationeringsdirektivets ligebehandlingsbetragtninger.

Slovenien er et statsstøttet transitland for udstationering af 3. landes statsborgere, der aldrig har arbejdet i landet. Ikke mindst arbejdstagere fra Bosnien, Serbien, Albanien og Makedonien anvendes i denne trafik. Slovenien udstationerer nu over dobbelt så mange bygningsarbejdere, end der arbejder derhjemme.

Social dumping
Denne praksis er endnu et eksempel på hvordan social dumping hæmmer den sunde konkurrence, forstyrrer det indre marked og skaber modstand overfor arbejdskraftens frie bevægelighed. Fra de europæiske bygningsarbejderforbund er vi netop nu ved at undersøge, om der findes lignende ordninger i andre EU-lande. En opgave EU-Kommissionen snarest burde tage op af egen drift.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.141