23948sdkhjf

København får ny klimagade

Lad det bare regne. Københavns Sydhavn har fået endnu et skybrudsareal - med 120 forskellige planter. Gaden åbner i morgen

I morgen bliver Københavns nyeste skybrudsprojekt indviet.

Det sker, når Scandiagade i Sydhavnen lægger rum til en ny skybrudspark, designet af 1:1 Landskab.

Den nye klimapark skal bringe både vild natur og byliv til Sydhavnen, håber landskabsarkitekterne, der med projektet har søgt at sikre beboerne mod vand i kælderen. Samtidig flytter biodiversiteten, ifølge planen, ind i byen; med over 120 forskellige planter.

Kan rumme 1.500 kubikmeter
Landskabsarkitekterne har dermed forsøgt at designe et byrum, der kan håndtere voldsomme mængder regnvand og samtidigt fungere som en rekreativ park for beboerne.

En midterrabat med smukke gamle træer er forvandlet til et byrum med otte bassiner, der kan rumme 1.500 kubikmeter regnvand.

- Når det regner, forsinker bassinerne regnvandet, så kloakkerne ikke løber over. Når det er tørt, åbner de for et væld af aktiviteter, siger partner i 1:1 Landskab Jacob Kamp, der har samarbejdet med Nueva om borgerinddragelsen og haft Atkins med på holdet som rådgivende ingeniører.

Han tilføjer i en pressemeddelelse, at byrummet er designet i tæt samarbejde med borgerne, der har været med til at bestemme indholdet af de forskellige bassiner.

- Det har været vigtigt for os og Københavns Kommune, at parken blev et rekreativt område for hele Sydhavnen, Borgerne bestemte indholdet, siger han.

Den intensive borgerinddragelse giver sig udslag i otte bassiner med hver deres identitet og rekreative profil.

Således er der både en sommerfuglehave, et bassin med nyttehaver, bakkelandskab, stenhave samt en indhegnet forsøgshave, hvor naturen får lov til udfolde sig frit uden menneskelig indblanding.

- Forsøgshaven var nok mest vores idé. Så kan både folkeskoleelever og forskere kigge forbi for at se, hvordan naturen udfolder sig uden menneskelig indblanding, siger Jacob Kamp.

Kickstart af biodiversitet
Hans virksomhed har også lagt vægt på at få så mange planter ind i byrummet som muligt, for at give en bedre bynatur.

Mere end 120 forskellige planter er sat i jorden for at skabe de bedste betingelser for insekter og sommerfugle. På samme måde har Scandiagade fået en jordtransplantation fra et naturområde i Furesø Kommune for at kickstarte biodiversiteten i udvalgte områder af parken.

Byrum med identitet
Over bassinerne løber en gangbro i træ med neongule sider, der giver parken en tydelig identitet. Indgangene til byrummet er markeret med kulørte lamper, der lyser op og byder velkommen. - En anonym midterrabat er blevet forvandlet til et levende byrum, der samler det gamle og det nye Sydhavn, siger Jacob Kamp.

Scandiagade indvies af fungerende Teknik-og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (Enhl.), der i en pressemeddelelse om projektet blandt andet siger:

- Når vi laver skybrudsprojekter, skal vi så vidt muligt skabe løsninger, der giver noget tilbage til københavnerne. Resultatet er i høj grad et produkt af samarbejdet mellem de lokale sydhavnere og områdefornyelsen. Det er værdsat, at I gør en indsats for at skabe en bedre by.
kargaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125