23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Slip gidslerne fri

Valgkampen er i gang. Og selv om de faldt for cirka 100 år siden, er det i den forbindelse værd at huske på ordene fra den amerikanske journalist og satiriker, H. L. Mencken, som om valgkamp sagde, at det er "en forhåndsauktion over stjålne effekter".

Der er naturligvis langt fra H. L. Mencken i fortidens Baltimore til nutidens danske velfærdssamfund i både tid og tanke. Men derfor kan den vittige amerikaner stadig godt have en god pointe eller to.

Den ene er, at politikerne ikke selv skaber værdien bag de ting, de kæmper for at udlodde. Langt størstedelen af statens skatteindtægter kommer fra virksomheder og lønmodtagere i form af person- og selskabsskatter samt moms og lønsumsafgift.

Den anden pointe er, at ovenstående ikke afholder politikerne fra at strides om, hvem der kan uddele flest gaver for værdier skabt af andre. Og det er et problem, fordi gaver givet med den ene hånd skal finansieres af nedskæringer foretaget med den anden.

Det fører typisk til situationer, hvor alt fra erhvervsliv til husejere tages som gidsler i politiske spil om afgifter og lovændringer. Konsekvensen er usikkerhed, der fungerer som gift for investeringslysten hos både virksomheder og danskere.

Politikerne tomgangssætter dermed selv motoren bag den velstand, de strides om retten til at råde over. Sæt derfor gidslerne fri før, under og efter valgkampen - til gavn for både skabere og uddelere af samfundets fælles værdier.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109