23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Privat initiativ fremfor mere støtte fra staten

Hvis danske boligejere fik større fradrag for at gennemføre grønne boligprojekter, herunder energibesparende foranstaltninger, så ville de i langt højere grad end i dag igangsætte sådanne projekter.

Det viser en undersøgelse, som Dansk Byggeri har fået foretaget. Dansk Byggeri konkluderer derfor, at politikerne bør revidere Boligjobordningen og øge boligejernes fradragsmuligheder. På den måde øges værdien af den samlede boligmasse og samtidig kan samfundet bedre opfylde diverse klimamål.

Det lyder som en god idé, men det er ikke uden problemer. For mange andre brancher vil naturligvis bruge samme logik.

Fødevareproducenterne vil kræve, at borgerne får billigere grøntsager og frugt, så den CO2 -udledende kødproduktion stækkes. Bilbranchen vil kræve, at borgerne får støtte til at købe el-biler frem for biler, som bruger fossilt brændstof, og byggevareproducenterne vil kræve, at borgerne får økonomisk støtte til at købe energibesparende og miljøvenlige produkter.

Hvis man vil lade politikerne afgøre, hvilke brancher og hvilke produkter der skal have støtte for at adfærdsregulere, så skal man være klar over, at politikerne også med ét slag kan lukke for pengepungen og dermed trække tæppet væk under en hel branche.

Lad i stedet det private initiativ råde. Virksomhederne kunne for eksempel tilbyde fleksibel finansiering samt øge produkt- og metodeudviklingen, så boligejerne opnår økonomiske incitamenter.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095