23948sdkhjf

Fængslende arkitektur

Fængslet i Horsens skal have ny kultur- event- og konferencesal. Nu er vinderen af arkitektkonkurrencen fundet

Glæden er stor hos både Fængslet og Cubo arkitekter. Sammen skal de transformere det gamle Horsens Statsfængsel, så den tidligere så lukkede verden for alvor åbnes.

Om Fængslet

Horsens Statsfængsel blev taget i brug i 1853 og fungerede som fængsel indtil 2006.

Det genåbnede i 2012 under navnet Fængslet og lægger i dag rammer til både fængselsmuseum, overnatning, spisested, koncerter, kunst- og kulturfestivaler og erhvervskonferencer.

Den ny Vestsal bliver på cirka 1.200 kvm og kan rumme op imod 1.000 gæster.

Det er hele er muliggjort gennem bevillinger fra Foreningen Realdania (40 mio. kr.), A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal (40 mio. kr.) og Familien Hede Nielsens Fond (3 mio. kr.).

Ved arkitektkonkurrencen søgte 26 om prækvalifikation, og fem blev udvalgt til at byde.

Ifølge den nuværende plan står Vestsalen klar til indvielse i december 2021.

- Med stor respekt for fængselsbygningens oprindelige arkitektur og samtidig med en meget fin og gennemført sans for at føje nyt til gammelt har Cubo vundet arkitektkonkurrencen om at opføre en helt ny, unik sal på Fængslet, siger bestyrelsesformand Henning Nørbæk i en pressemeddelelse.

Totalrådgiverteamet består foruden Cubo af Rambøll på ingeniør-, installations- og akustiksiden, mens det er arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, der står for landskabsdelen.

Kirurgisk indsnit
- Horsens Statsfængsel, opført i 1800-tallet, er et bastant fysisk aftryk med store samfundshistoriske og bygningskulturelle perspektiver, så fornyelsen tager udgangspunkt i historien, forklarer arkitekt Rune Riis, som er partner hos Cubo. Og han tilføjer:

- Med et nærmest kirurgisk indsnit foretages en livgivende ’operation’ af Fængslet, så det tilpasses nutidens krav og ønsker til fleksibilitet og tilgængelighed, uden at fortidens billeddannelse sættes ud af spil.

Vestsalen skabes ved at overdække den indre fængselsgård med en let, og transparent tagkonstruktion, mens der i vestfløjen skydes en åben boks ind gennem de to nederste etager. Så nu kan Fængslets brugere både komme ind - og ud igen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266