23948sdkhjf

En høj udfordring på meget lidt plads

Det var kun de træer, som var absolut nødvendigt at fælde, som blev fældet. Derfor skulle der gode logistiske evner til at få bragt 650 ton stål og andre byggematerialer ind midt i skoven

Stål & Design A/S har stået for montering af stålkonstruktionerne til det spektakulære tårn samt for alle indkøb af stålmaterialer til byggeriet. Det timeglasformede udsigtstårn er bygget i cortenstål, som ruster hurtigt i overfladen, men har en langsommere gennemtæring end meget andet stål. Det rustfarvede cortenstål ligner nærmest træ, og falder derfor godt og naturligt ind i skoven.

– Stålkonstruktionerne er fremstillet i tæt samarbejde med vores underleverandør, JVP Steel i Polen, som også var med til at fuldsvejse stålkonstruktionen på stedet, fortæller
direktør hos Stål & Design, Bo Bendix Rasmussen, og siger videre:
– Der har ikke været nogen nemme løsninger. Vi har for eksempel ikke kunnet bruge almindelige lagervarer til konstruktionen, så næsten alt stål er hentet hjem fra England og Sverige. Vores arbejdsplads i skoven har begrænset sig til et sted mellem 8 og 10 meter rundt om tårnet og endelig har det været et stort logistisk puslespil at få leveret byggematerialerne med over 100 lastbilstransporter ind i skoven.
Vi har sammen med Palles Kraner og TT Mobilkran været udfordret af de noget utraditionelle arbejdsbetingelser samt håndtering og løft af materiale. Det har krævet specielle løfteanordninger, der er udviklet løbende i montageprocessen.
Yderkonstruktionen består af 54 elementer på hver 4,5 x15 meter med en vægt på godt 5 tons hver samt 18 topringselementer, som alle er monteret med en præcision på få millimeter for så at blive fuldsvejst efterfølgende.

Rundt om tre træer
Tårnet er bygget rundt om tre træer, som ikke måtte fældes.
Til montage af Skovtårnets yderkonstruktion er der blevet fremstillet og monteret et midlertidigt afstivningstårn samt arbejdsplatforme af ca. 75 tons stål. Denne konstruktion blev fremstillet på Stål & Designs eget værksted i Næstved og monteret imellem og rundt om de tre træer, som skulle bevares.
Afstivningstårn og platforme blev demonteret igen, da topringen var monteret.

– Herefter monterede vi den 670 meter lange spiralformet rampe. De 165 elementer til rampen var blevet præsamlet med gelænder, egetræsplanker og loftsplader hjemme på vores værksted, så der var minimal eftermontering i skoven, fortæller Bo Bendix Rasmussen og tilføjer:
– Vi er meget stolte af projektet, som er blevet rigtig flot, og vi er helt klart med på lignende opgaver en anden gang.

FAKTA 

Stål & Design A/S er et innovativt smedefirma med speciale i bygningsstål. Firmaet leverer stålkonstruktioner til større projektopgaver, hal- og erhvervsbyggeri, altaner, trapper, gelændere og anden afskærmning - primært som underleverandør til større danske entreprenørvirksomheder.
Stål & Design A/S har egen tegnestue, et veletableret smedeværksted samt en montageafdeling.
Firmaet beskæftiger 23 ansatte.
Stål & Design A/S har en ejerandel på 50 % i Levi Jensen A/S

www.staalogdesign.dk

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11