23948sdkhjf

Ny app skal skabe overblik og ro i maven

| Af Klaus Tøttrup | Tip redaktionen om en historie

Ny app giver overblik over det administrative bagland og sikrer, at lovkravene overholdes

- De fleste håndværksmestre vil kunne nikke genkendende til denne situation: Midt i en hektisk hverdag, hvor svendene og byggepladserne skal styres og hvor der skal regnes tilbud på nye opgaver, skal mester også lige tage sig af det administrative bagland. Der er en hel del papirarbejde, der skal ordnes. Der er lønsystemer og overenskomster, der skal købes nyt udstyr og arbejdstøj og der skal skrives kontrakter, udarbejdes arbejdspladsvurderinger (APV) og det skal sikres, at alle lovpligtige dokumenter er udfyldt og tilgængelige for alle medarbejdere.

Udover krav om at lave APV hvert tredje år, er der også andre regler fra Arbejdstilsynet. Manualer til værktøj og datablade på farligt kemi skal være tilgængelige, dér hvor værktøjet og kemien bruges. Altså også ude på opgaverne og byggepladserne. Der skal være arbejdspladsbrugsanvisninger (APB) på særligt farlige kemikalier og værktøj, og der skal føres logbog over vedligeholdelse af maskinerne.Opgaverne tårner sig op. Og udover, at der vanker bøder, hvis reglerne om APV og APB ikke overholdes, så øges risikoen for arbejdsulykker også, når der ikke er styr på sagerne. Og et eller andet sted er de mange løse ender også med til at øge mesters generelle stress- og frustrationsniveau.

Altid ved hånden
- Det virker kaotisk - og det er det ofte også, lyder det fra direktør Susan Jankvist fra konsulentvirksomheden Jankvist & Co., som har specialiseret sig i personale- og ledelsesudvikling samt arbejdspladsvurderinger. Og konsulentfirmaet har taget den digitale teknologi i brug for at hjælpe især de små og mellemstore håndværksfirmaer med at få "ryddet op" i de mange krav og regler og skabe overblik.

Deler fælles viden i virksomheden
App’en ”Min virksomhed” giver via smartphone eller tablet hurtig og nem adgang til vejledninger, kontaktdata, APV og APB, koder til alarmer, personalehåndbog og meget mere ét sted. Det kan være en stor hjælp i langt de fleste brancher og ikke mindst i håndværksvirksomheder.

App’en fungerer som fælles vidensbank for svende og mestre. Samtidig opfylder den alle lovkrav, og den overflødiggør de tunge, fysiske mapper. Opdateringer og ændringer udføres nemt ét sted.
App’en opbygges specifikt med de funktioner, der er relevante for den enkelte virksomhed.

Eksempler på mulige funktioner:
- Vagtplan/Dagsprogram
- Interne nyheder
- Vejledninger til værktøj og teknisk udstyr (Lovkrav)
- APV (Arbejdspladsvurdering) (Lovkrav)
- Datablade om kemiske stoffer (Lovkrav)
- Krise-/beredskabsplan (Lovkrav)
- Anmeld arbejdsulykke eller forsikringsskade (Link til formular)
- Alarm (Ring til alarmcentralen og politiet direkte fra appen)
- Kontaktdata til kolleger og ledelse.
- Personalehåndbog
- Ekstern kommunikationsfunktion med samarbejdspartnere/underleverandører

Sammen med Jan Rosfeldt, som er partner i Jankvist & Co, har Susan Jankvist udviklet en app - Min Arbejdsplads - som blandt andet gør alle nødvendige APV- og APB-dokumenter mobile.

- Med app’en er dokumenterne altid lige ved hånden via smartphonen eller tabletten, så man kan fremvise dem, hvis Arbejdstilsynet kommer forbi, forklarer Jan Rosfeldt og tilføjer, at indholdet på app’en skræddersyes til den enkelte virksomhed og kan tilgås af alle medarbejdere, så der skabes et samlet overblik og effektiv vidensdeling:

- Vi kan f.eks. lægge personalehåndbogen, beredskabsplaner, vagtplaner, kontaktoplysninger og oplysninger om, hvad de enkelte sjak eller medarbejdere har af opgaver ind på app’en. Samtidig kan vi indrette app’en sådan, at underleverandører eller samarbejdspartnere får adgang til en del af indholdet, så mester kan lægge kontrakter, billeddokumentation eller lignende ind. Det betyder, at alle altid kan tjekke op på, hvad der aftalt, og hvad der er afleveret. Så er man sikret mod konflikter, hvor der er usikkerhed om aftaler, og om opgaven er udført som lovet, forklarer Jan Rosfeldt.

- Vi kan sammen med mestrene udbygge app’en helt efter den enkelte virksomheds behov. Og man kan selvfølgelig lukke visse følsomme områder af på app’en, så kun udvalgte medarbejdere har adgang, fremhæver Jan Rosfeldt.

Lette løsninger holder ikke
Både Susan Jankvist og Jan Rosfeldt har haft fingrene så meget nede i håndværksfirmaernes daglige udfordringer, at de med en vis vægt - og stor forståelse - kan konstatere, at mange virksomheder rigtig gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø, men at arbejdsopgaverne i virksomheden har været det vigtigste.

- Den prioritering forstår vi ganske udmærket, men de lette løsninger er sjældent holdbare i længden, understreger Susan Jankvist.

Gør det ordentligt
- APV’en er et redskab som, hvis det prioriteres, har en positiv effekt på arbejdsmiljøet. Selv i virksomheder, hvor arbejdsmiljøet lader til at være i top, kan APV’en identificere udfordringer, der ikke er blevet snakket om før. Så vores budskab er, at man skal undlade at spilde tiden på en ufuldstændig og overfladisk APV. Med en ordentlig rapport og handleplan får mester mere ud af sine medarbejdere, og de får mere ud af mester. Så det kan faktisk godt betale sig at investere i at få udført en ordentlig APV og tage arbejdstilsynet alvorligt, siger Susan Jankvist.

- Og, supplerer Jan Rosfeldt, vi er med fra starten. Vi ved godt, at det kan være en uoverskuelig opgave for mester at skulle få styr på det hele og få det digitaliseret til brug i app’en. Så derfor er det en del af produktet, at vi sørger for at indsamle og implementere de mange data, så mester hurtigt kan bruge app’en i dagligdagen, siger Jan Rosfeldt.

Unge mestre vil også gerne være gode ledere

Håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere
- De fleste mestre har en håndværksmæssig baggrund og har som regel fået foden under eget bord fordi de både er dygtige håndværkere og ofte også dygtige ”købmænd”, som har det gå-på-mod og iværksætter-gen, der skal for at starte egen virksomhed. Selvom de fleste mestre har flair for at lede og fordele arbejdet på byggepladsen, så er det de færreste som har et solidt ledelsesmæssigt fundament.

Der har heller ikke været den store efterspørgsel fra mestrene efter at blive klædt bedre på rent ledelsesmæssigt. Ikke mindst fordi mestrene som regel har travlt med selv at være en væsentlig del af driften i virksomhederne. Men nu er der flere yngre mestre, som faktisk godt vil være bedre ledere og have nogle værktøjer, som sætter dem i stand til at lede medarbejderne mere effektivt.

– De yngre mestre, vil gerne være bedre ledere. De har forståelse for, at god ledelse også handler om at have tilfredse medarbejdere. Og de ved, at tilfredse medarbejdere er loyale og effektive, siger Susan Jankvist, partner i Jankvist & Co.

Konsulentvirksomheden coacher blandt andet håndværksmestre både arbejdsmæssigt og personligt, så de kan udnytte deres fulde potentiale.

– Vi ser også en stigende tendens til, at håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere. For mester handler det også om at kunne sætte de rigtige svende sammen, når opgaverne skal løses, forklarer Susan Jankvist.

Mere om: Jankvist
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Bombe: Nordjysk selskab smider topchef på porten efter kun ni måneder

DSB vælger rådgiver til tre byggeopgaver

ABC Pavilloner vinder Femern-kontrakt

Spionage-tiltalt tidligere Velux-chef skal for retten i april

Sikkerhedstest af ny metro presser tidsplan for åbning

Nyhedsbrev

34.243 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

Forsvaret trækker indsigelse tilbage: 418 studieboliger på vej

Malerfirma klar til kæmpeprojekt på Øresundsbroen

Nu er datoen endelig sat: Amager Bakke åbner i efteråret

Ørestad får et kulturhus

Ny alliance vil fremtidssikre murerfaget

Rådgivende ingeniører har rekordindtjening for femte år i træk

Finansiering på plads til stort feriecenter på Als

CRH Denmark køber familievirksomhed

Skala Arkitekter tegner cirkulært boligbyggeri i Middelfart

Omsætningen i byggeriet er kommet godt fra start i 2019

Nordisk modulgigant går på børsen

Eurodan-Huse runder milliarden

Plus

Knust direktør serverede morgenmad for fyrede: - Vi gav mange krammere og græd

Direktør Henrik Staun er dybt berørt af, at hans firma Lund & Staun i Aalborg er gået konkurs. Fire store projekter kostede virksomheden livet

Arkitekt fundet til 156 fynske boliger

HSHansen udvider igen

Lund & Staun er konkurs

Solgt for et halvt år siden: Nu er Balslev gået konkurs

De skal tegne besøgscenter på Stevns Klint

Dansk Byggeri rystet over ny ministers udmelding

Filialchef i Bygma får endnu en hat

Minister til virksomheder: Tag lærlinge før I råber på mere arbejdskraft

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Ugens konkurser - uge 27

NCC er halvvejs med renovering af Lyngbyvejen

Minister genindfører løb på Storebæltsbroen

Plus

– Der må ikke springe en bombe i organisationen

Plus

Entreprenører roser bedre affalds-åbningstider

Gentofte vil kun hyre byggefirmaer med lærlinge

Nyt om navne

Byggefirma tiltalt for at tjente på ulovlige ukrainske arbejdere

Konkurstal overgås kun af katastrofeår

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Riwal ekspanderer i Europa

Optimér din viden om transformerstationer (10/0,4 kV)

ATyS d M fra Socomec

Michael Mottlau ny advisor hos V2C

Yderligere skærpelse af 10kg reglen i 2020?

Grønland satser stort på nye lufthavne

Står du og mangler en surring?

Portalkraner til håndtering og transport

Bekymret for vandkvaliteten? Udskift bekymringen med en kølig, ren og smagfuld tillid

Dekorationssten.

KTR BoWex Buetandskobling

Fremtidens Fundament og DJ Boringer opfører træhus

Kan man lege sig klogere på BIM?

Best Practice: Levering af cement

Overvågning og styring af elektricitet

Grøn og klimavenlig serverkøling

Adapteo blev børsnoteret

Udendørs elevator nedtagning & nyopsætning på 1 dag!

Prøv Daarbak's sommerspin!

Ledelsesændring i GROHE AG

Sådan bliver emballage mere bæredygtig

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Nyt design af vores hjemmeside

Mangler du inspiration til din nye indkørsel eller din nye terrasse?

Sommerferien er over os

Send til en kollega

0.176