23948sdkhjf

Ny app skal skabe overblik og ro i maven

| Af Klaus Tøttrup | Tip redaktionen om en historie

Ny app giver overblik over det administrative bagland og sikrer, at lovkravene overholdes

- De fleste håndværksmestre vil kunne nikke genkendende til denne situation: Midt i en hektisk hverdag, hvor svendene og byggepladserne skal styres og hvor der skal regnes tilbud på nye opgaver, skal mester også lige tage sig af det administrative bagland. Der er en hel del papirarbejde, der skal ordnes. Der er lønsystemer og overenskomster, der skal købes nyt udstyr og arbejdstøj og der skal skrives kontrakter, udarbejdes arbejdspladsvurderinger (APV) og det skal sikres, at alle lovpligtige dokumenter er udfyldt og tilgængelige for alle medarbejdere.

Udover krav om at lave APV hvert tredje år, er der også andre regler fra Arbejdstilsynet. Manualer til værktøj og datablade på farligt kemi skal være tilgængelige, dér hvor værktøjet og kemien bruges. Altså også ude på opgaverne og byggepladserne. Der skal være arbejdspladsbrugsanvisninger (APB) på særligt farlige kemikalier og værktøj, og der skal føres logbog over vedligeholdelse af maskinerne.Opgaverne tårner sig op. Og udover, at der vanker bøder, hvis reglerne om APV og APB ikke overholdes, så øges risikoen for arbejdsulykker også, når der ikke er styr på sagerne. Og et eller andet sted er de mange løse ender også med til at øge mesters generelle stress- og frustrationsniveau.

Altid ved hånden
- Det virker kaotisk - og det er det ofte også, lyder det fra direktør Susan Jankvist fra konsulentvirksomheden Jankvist & Co., som har specialiseret sig i personale- og ledelsesudvikling samt arbejdspladsvurderinger. Og konsulentfirmaet har taget den digitale teknologi i brug for at hjælpe især de små og mellemstore håndværksfirmaer med at få "ryddet op" i de mange krav og regler og skabe overblik.

Deler fælles viden i virksomheden
App’en ”Min virksomhed” giver via smartphone eller tablet hurtig og nem adgang til vejledninger, kontaktdata, APV og APB, koder til alarmer, personalehåndbog og meget mere ét sted. Det kan være en stor hjælp i langt de fleste brancher og ikke mindst i håndværksvirksomheder.

App’en fungerer som fælles vidensbank for svende og mestre. Samtidig opfylder den alle lovkrav, og den overflødiggør de tunge, fysiske mapper. Opdateringer og ændringer udføres nemt ét sted.
App’en opbygges specifikt med de funktioner, der er relevante for den enkelte virksomhed.

Eksempler på mulige funktioner:
- Vagtplan/Dagsprogram
- Interne nyheder
- Vejledninger til værktøj og teknisk udstyr (Lovkrav)
- APV (Arbejdspladsvurdering) (Lovkrav)
- Datablade om kemiske stoffer (Lovkrav)
- Krise-/beredskabsplan (Lovkrav)
- Anmeld arbejdsulykke eller forsikringsskade (Link til formular)
- Alarm (Ring til alarmcentralen og politiet direkte fra appen)
- Kontaktdata til kolleger og ledelse.
- Personalehåndbog
- Ekstern kommunikationsfunktion med samarbejdspartnere/underleverandører

Sammen med Jan Rosfeldt, som er partner i Jankvist & Co, har Susan Jankvist udviklet en app - Min Arbejdsplads - som blandt andet gør alle nødvendige APV- og APB-dokumenter mobile.

- Med app’en er dokumenterne altid lige ved hånden via smartphonen eller tabletten, så man kan fremvise dem, hvis Arbejdstilsynet kommer forbi, forklarer Jan Rosfeldt og tilføjer, at indholdet på app’en skræddersyes til den enkelte virksomhed og kan tilgås af alle medarbejdere, så der skabes et samlet overblik og effektiv vidensdeling:

- Vi kan f.eks. lægge personalehåndbogen, beredskabsplaner, vagtplaner, kontaktoplysninger og oplysninger om, hvad de enkelte sjak eller medarbejdere har af opgaver ind på app’en. Samtidig kan vi indrette app’en sådan, at underleverandører eller samarbejdspartnere får adgang til en del af indholdet, så mester kan lægge kontrakter, billeddokumentation eller lignende ind. Det betyder, at alle altid kan tjekke op på, hvad der aftalt, og hvad der er afleveret. Så er man sikret mod konflikter, hvor der er usikkerhed om aftaler, og om opgaven er udført som lovet, forklarer Jan Rosfeldt.

- Vi kan sammen med mestrene udbygge app’en helt efter den enkelte virksomheds behov. Og man kan selvfølgelig lukke visse følsomme områder af på app’en, så kun udvalgte medarbejdere har adgang, fremhæver Jan Rosfeldt.

Lette løsninger holder ikke
Både Susan Jankvist og Jan Rosfeldt har haft fingrene så meget nede i håndværksfirmaernes daglige udfordringer, at de med en vis vægt - og stor forståelse - kan konstatere, at mange virksomheder rigtig gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø, men at arbejdsopgaverne i virksomheden har været det vigtigste.

- Den prioritering forstår vi ganske udmærket, men de lette løsninger er sjældent holdbare i længden, understreger Susan Jankvist.

Gør det ordentligt
- APV’en er et redskab som, hvis det prioriteres, har en positiv effekt på arbejdsmiljøet. Selv i virksomheder, hvor arbejdsmiljøet lader til at være i top, kan APV’en identificere udfordringer, der ikke er blevet snakket om før. Så vores budskab er, at man skal undlade at spilde tiden på en ufuldstændig og overfladisk APV. Med en ordentlig rapport og handleplan får mester mere ud af sine medarbejdere, og de får mere ud af mester. Så det kan faktisk godt betale sig at investere i at få udført en ordentlig APV og tage arbejdstilsynet alvorligt, siger Susan Jankvist.

- Og, supplerer Jan Rosfeldt, vi er med fra starten. Vi ved godt, at det kan være en uoverskuelig opgave for mester at skulle få styr på det hele og få det digitaliseret til brug i app’en. Så derfor er det en del af produktet, at vi sørger for at indsamle og implementere de mange data, så mester hurtigt kan bruge app’en i dagligdagen, siger Jan Rosfeldt.

Unge mestre vil også gerne være gode ledere

Håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere
- De fleste mestre har en håndværksmæssig baggrund og har som regel fået foden under eget bord fordi de både er dygtige håndværkere og ofte også dygtige ”købmænd”, som har det gå-på-mod og iværksætter-gen, der skal for at starte egen virksomhed. Selvom de fleste mestre har flair for at lede og fordele arbejdet på byggepladsen, så er det de færreste som har et solidt ledelsesmæssigt fundament.

Der har heller ikke været den store efterspørgsel fra mestrene efter at blive klædt bedre på rent ledelsesmæssigt. Ikke mindst fordi mestrene som regel har travlt med selv at være en væsentlig del af driften i virksomhederne. Men nu er der flere yngre mestre, som faktisk godt vil være bedre ledere og have nogle værktøjer, som sætter dem i stand til at lede medarbejderne mere effektivt.

– De yngre mestre, vil gerne være bedre ledere. De har forståelse for, at god ledelse også handler om at have tilfredse medarbejdere. Og de ved, at tilfredse medarbejdere er loyale og effektive, siger Susan Jankvist, partner i Jankvist & Co.

Konsulentvirksomheden coacher blandt andet håndværksmestre både arbejdsmæssigt og personligt, så de kan udnytte deres fulde potentiale.

– Vi ser også en stigende tendens til, at håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere. For mester handler det også om at kunne sætte de rigtige svende sammen, når opgaverne skal løses, forklarer Susan Jankvist.

Mere om: Jankvist
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Optræk til endnu en retssag på Niels Bohr Bygningen

Underentreprenør på ventilationsentreprisen forlod i oktober byggepladsen. Vejdirektoratet mener, at entreprenøren har forsømt sin opgave

Store maskiner kan næsten gå på vandet

Kystsikring og havneanlæg er man specialister i hos vestjysk entreprenør, der ejes af landets største entreprenørfirma

Her er der skabt kontrol over regnvandet

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyhedsbrev

34.458 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Teknologier breder sig

Våbenkapløbet i entreprenørmaskinerne er i fuld gang. De nyeste teknologier er ikke længere forbeholdt de store maskiner, men findes også i volumenmodeller

Online Avis Arkiv

Ny maskine på affaldscenter æder alt

Maskinstyring - nu også i volumenmodeller

Grusgravsejere satser stort og stabilt

Teknologi er ikke længere kun for de tunge drenge i klassen

De nye udviklinger som vejesystemer og maskinstyring er ikke længere forbeholdt minedrift og megamaskiner

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Her er præmiearkitektens eget hus

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Grønt fokus giver dig sorte tal på bundlinjen

Plus

Horsens-arkitekt udvider til Sjælland

Fra alene at have kontor i Horsens udvider Rum A/S, så arkitektvirksomheden nu også har kontor i København

Plus

Arkitekt og partner: Det er fremtiden at være større

Plus

Ny prognose spår gode tider for boligbyggeri

Byggefaktas seneste prognose indeholder vækst på 12 pct. i boligbyggeri i år. Dansk Byggeri mener, det er for optimistisk

Dansk Halbyggeri skærer måneder af Viborg-projekt

Godt i gang og halvt fuldendt - Vejle er snart 66 ungdomsboliger rigere

Plus

Midtjysk byggefirma på vej mod afvikling – ejer holder en dør på klem

Plus

Flere veje til nye ejere

40.000 ton sand under Brygmester Hus

720 lastbiler igennem København hver dag? Her bliver det besluttet

Tidligst i slutningen af 2020 afgøres det, hvordan 80 mio. ton jord skal transporteres til det kommende kæmpebyggeri i København, Lynetteholm

Københavnsk/norsk forslag vinder maritimt mekka i Esbjerg

Prisen for flyhangar er steget til milliardbeløb

Horsens-arkitekt åbner kontor i København

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Kommuner skal ikke fyre for gråspurvene

Plus

Træsektion har fået ny formand

Her samler Region Syddanmark sin data

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Erhvervsskoler er skudt tilbage til start

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Stop statisk elektricitet før det starter

Ny og smart teknologi renser vandet i Gummerup

Bæredygtighed og verdensmålene

Grøn omstilling - hvilke køle og klimaanlæg skal du vælge?

40-års jubilar hos BSV: Jens Otto Nørhede

Lige så god som en helt almindelig skole

Prysmian har afsluttet dets DolWin3 havmøllepark-projekt

Sådan sikrer vi, at alle taler samme sprog

Mangler dine batmanunderbukser lidt ekstra udstyr?

Hitachi arbejder med Nordhavns infrastruktur

Hvordan beregnes befugtningsafstanden?

Undgå røg i køkkenet!

Innovative containersikringsløsninger til enhver belastning

Ara-el præsentere F400 væg monteret stikkontakt til tunnel ventilatorer

Nielsen Trucking har købt ny Moffett medbringertruck

ErgoMover til uhørt lav pris

SUV´erne er populære - også at lease

Opdatér din EXFO-platform

Sangberg-projektleder bliver DGNB-konsulent i byområder

Har du været forbi vores lagersalgs-side på fyns-kran.dk?

Data som beslutningsgrundlag i det byggede miljø

Nyhed fra Thrane Maskiner ApS | ROBUST SD45 knuser

Tag med på Nohrcons studietur og workshop om idrætsbyggeri

Regler for nettilslutning af produktionsanlæg-lavspænding

Valsning og svejsning af stål og jern. www.hnielssons.dk

Send til en kollega

0.248