23948sdkhjf

Ny app skal skabe overblik og ro i maven

| Af Klaus Tøttrup | Tip redaktionen om en historie

Ny app giver overblik over det administrative bagland og sikrer, at lovkravene overholdes

- De fleste håndværksmestre vil kunne nikke genkendende til denne situation: Midt i en hektisk hverdag, hvor svendene og byggepladserne skal styres og hvor der skal regnes tilbud på nye opgaver, skal mester også lige tage sig af det administrative bagland. Der er en hel del papirarbejde, der skal ordnes. Der er lønsystemer og overenskomster, der skal købes nyt udstyr og arbejdstøj og der skal skrives kontrakter, udarbejdes arbejdspladsvurderinger (APV) og det skal sikres, at alle lovpligtige dokumenter er udfyldt og tilgængelige for alle medarbejdere.

Udover krav om at lave APV hvert tredje år, er der også andre regler fra Arbejdstilsynet. Manualer til værktøj og datablade på farligt kemi skal være tilgængelige, dér hvor værktøjet og kemien bruges. Altså også ude på opgaverne og byggepladserne. Der skal være arbejdspladsbrugsanvisninger (APB) på særligt farlige kemikalier og værktøj, og der skal føres logbog over vedligeholdelse af maskinerne.Opgaverne tårner sig op. Og udover, at der vanker bøder, hvis reglerne om APV og APB ikke overholdes, så øges risikoen for arbejdsulykker også, når der ikke er styr på sagerne. Og et eller andet sted er de mange løse ender også med til at øge mesters generelle stress- og frustrationsniveau.

Altid ved hånden
- Det virker kaotisk - og det er det ofte også, lyder det fra direktør Susan Jankvist fra konsulentvirksomheden Jankvist & Co., som har specialiseret sig i personale- og ledelsesudvikling samt arbejdspladsvurderinger. Og konsulentfirmaet har taget den digitale teknologi i brug for at hjælpe især de små og mellemstore håndværksfirmaer med at få "ryddet op" i de mange krav og regler og skabe overblik.

Deler fælles viden i virksomheden
App’en ”Min virksomhed” giver via smartphone eller tablet hurtig og nem adgang til vejledninger, kontaktdata, APV og APB, koder til alarmer, personalehåndbog og meget mere ét sted. Det kan være en stor hjælp i langt de fleste brancher og ikke mindst i håndværksvirksomheder.

App’en fungerer som fælles vidensbank for svende og mestre. Samtidig opfylder den alle lovkrav, og den overflødiggør de tunge, fysiske mapper. Opdateringer og ændringer udføres nemt ét sted.
App’en opbygges specifikt med de funktioner, der er relevante for den enkelte virksomhed.

Eksempler på mulige funktioner:
- Vagtplan/Dagsprogram
- Interne nyheder
- Vejledninger til værktøj og teknisk udstyr (Lovkrav)
- APV (Arbejdspladsvurdering) (Lovkrav)
- Datablade om kemiske stoffer (Lovkrav)
- Krise-/beredskabsplan (Lovkrav)
- Anmeld arbejdsulykke eller forsikringsskade (Link til formular)
- Alarm (Ring til alarmcentralen og politiet direkte fra appen)
- Kontaktdata til kolleger og ledelse.
- Personalehåndbog
- Ekstern kommunikationsfunktion med samarbejdspartnere/underleverandører

Sammen med Jan Rosfeldt, som er partner i Jankvist & Co, har Susan Jankvist udviklet en app - Min Arbejdsplads - som blandt andet gør alle nødvendige APV- og APB-dokumenter mobile.

- Med app’en er dokumenterne altid lige ved hånden via smartphonen eller tabletten, så man kan fremvise dem, hvis Arbejdstilsynet kommer forbi, forklarer Jan Rosfeldt og tilføjer, at indholdet på app’en skræddersyes til den enkelte virksomhed og kan tilgås af alle medarbejdere, så der skabes et samlet overblik og effektiv vidensdeling:

- Vi kan f.eks. lægge personalehåndbogen, beredskabsplaner, vagtplaner, kontaktoplysninger og oplysninger om, hvad de enkelte sjak eller medarbejdere har af opgaver ind på app’en. Samtidig kan vi indrette app’en sådan, at underleverandører eller samarbejdspartnere får adgang til en del af indholdet, så mester kan lægge kontrakter, billeddokumentation eller lignende ind. Det betyder, at alle altid kan tjekke op på, hvad der aftalt, og hvad der er afleveret. Så er man sikret mod konflikter, hvor der er usikkerhed om aftaler, og om opgaven er udført som lovet, forklarer Jan Rosfeldt.

- Vi kan sammen med mestrene udbygge app’en helt efter den enkelte virksomheds behov. Og man kan selvfølgelig lukke visse følsomme områder af på app’en, så kun udvalgte medarbejdere har adgang, fremhæver Jan Rosfeldt.

Lette løsninger holder ikke
Både Susan Jankvist og Jan Rosfeldt har haft fingrene så meget nede i håndværksfirmaernes daglige udfordringer, at de med en vis vægt - og stor forståelse - kan konstatere, at mange virksomheder rigtig gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø, men at arbejdsopgaverne i virksomheden har været det vigtigste.

- Den prioritering forstår vi ganske udmærket, men de lette løsninger er sjældent holdbare i længden, understreger Susan Jankvist.

Gør det ordentligt
- APV’en er et redskab som, hvis det prioriteres, har en positiv effekt på arbejdsmiljøet. Selv i virksomheder, hvor arbejdsmiljøet lader til at være i top, kan APV’en identificere udfordringer, der ikke er blevet snakket om før. Så vores budskab er, at man skal undlade at spilde tiden på en ufuldstændig og overfladisk APV. Med en ordentlig rapport og handleplan får mester mere ud af sine medarbejdere, og de får mere ud af mester. Så det kan faktisk godt betale sig at investere i at få udført en ordentlig APV og tage arbejdstilsynet alvorligt, siger Susan Jankvist.

- Og, supplerer Jan Rosfeldt, vi er med fra starten. Vi ved godt, at det kan være en uoverskuelig opgave for mester at skulle få styr på det hele og få det digitaliseret til brug i app’en. Så derfor er det en del af produktet, at vi sørger for at indsamle og implementere de mange data, så mester hurtigt kan bruge app’en i dagligdagen, siger Jan Rosfeldt.

Unge mestre vil også gerne være gode ledere

Håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere
- De fleste mestre har en håndværksmæssig baggrund og har som regel fået foden under eget bord fordi de både er dygtige håndværkere og ofte også dygtige ”købmænd”, som har det gå-på-mod og iværksætter-gen, der skal for at starte egen virksomhed. Selvom de fleste mestre har flair for at lede og fordele arbejdet på byggepladsen, så er det de færreste som har et solidt ledelsesmæssigt fundament.

Der har heller ikke været den store efterspørgsel fra mestrene efter at blive klædt bedre på rent ledelsesmæssigt. Ikke mindst fordi mestrene som regel har travlt med selv at være en væsentlig del af driften i virksomhederne. Men nu er der flere yngre mestre, som faktisk godt vil være bedre ledere og have nogle værktøjer, som sætter dem i stand til at lede medarbejderne mere effektivt.

– De yngre mestre, vil gerne være bedre ledere. De har forståelse for, at god ledelse også handler om at have tilfredse medarbejdere. Og de ved, at tilfredse medarbejdere er loyale og effektive, siger Susan Jankvist, partner i Jankvist & Co.

Konsulentvirksomheden coacher blandt andet håndværksmestre både arbejdsmæssigt og personligt, så de kan udnytte deres fulde potentiale.

– Vi ser også en stigende tendens til, at håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere. For mester handler det også om at kunne sætte de rigtige svende sammen, når opgaverne skal løses, forklarer Susan Jankvist.

Mere om: Jankvist
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Ugens konkurser - uge 49

Plus

Gammel byggesag koster stort tømrerfirma dyrt

Esbjerg-firma i klemme efter konkurs i datacenterbyggeri

Først var der Kødbyen og Carlsbergbyen – nu får hovedstaden Postbyen

Plus

Stor nordjysk virksomhed taber højde: Hvis bare vi kan få en afgørelse på brexit

Nyhedsbrev

34.457 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

130 installatør-ansatte får ny direktør

Overenskomst 2020: Social dumping bliver igen et stort tema

Overenskomstforhandlingerne i byggeriet blev sat i gang mandag

Forsvarsskandale: Kemp & Lauritzen igangsætter revisionsundersøgelse

Aarhus-arkitekter i spidsen for Blåvand-projekt

Byggefirmaet Knudsgaard skal bygge behandlingscenter

Stark melder klar til at fortsætte opkøbsbølgen

Især geografien bliver afgørende for fremtidige opkøb i Stark Group

Firma involveret i svindelsag: Vi reagerede med det samme

Trægrossist holder kursen trods afmatning

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Når investeringer bliver et fy-ord og lammer ejendomshandlen

Debat
Tag dine nye mellemledere alvorligt

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Ny direktør holdt kun i 11 måneder

Ejer Michael Mortensen træder selv ind som topchef i HM Entreprenør, efter Benny Kristensen har valgt at stoppe

1

Skive-entreprenør vinder 1.5000 demensvenlige kvm

Plus

Store rådgivere vinder infrastruktur til 616 mio.

De rådgivende ingeniørfirmaer Rambøll, Cowi, Atkins og Niras vinder fire-årig rammeaftale om drift af vej, bane og bygninger for Sund & Bælt

Ny mand i front hos Velux

Plus

Anlægsfirma holder overskud i nedgangsår

HM Entreprenør A/S tjener fortsat på den gode side af 20 mio. kr., selvom aktivitetsniveauet er faldet

NCC underskriver milliardkontrakt på supersygehus

Plus

Branchetal
Konkursrekord: Så hårdt rammes byggebranchen

Plus

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Hver konkurs har sin egen historie

Nyt om navne

Fynske Damixa-job i fare

Billigere bus og tog redder ikke klimaet

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Debat
Digitalisering uden omtanke skaber ekstra bøvl og er spildt arbejde

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Utraditionelt tiltag får 87 procent ledige i arbejde

Stor opbakning til innovativt messeevent

NYHED! Nu kan du bestille Præ-isolerede rør hos Neotherm

Klimaanlæg/varmepumpe uden udedel med WIFI styring!

Containernet sikrer din last i alt slags vejr!

All Remove går til filmen

Så let er det at samle en Thern® Davit kran →

Specialfremstillet søjlesvingkran

Underleverandør i stål og montage -H. Nielssons Maskinfabrik

Gratis Solibri webinar d. 18/12

Er du usikker på, hvordan du skal gribe kemisk APV an?

Jul hos Sonnimax

Automatisk markørstop

Fleet Complete Danmark flytter til nye kontorer i Ballerup

Midlertidige Kontorlokaler

Sidste chance før jul

Kroghejs med mange brugervenlige løsninger

Ny Finder serie Solid State relæ serie 77.31

COOL-FIT på BrauBeviale 2019

Båndstropper, løftestropper eller løftebånd?

BS FALSE - MONTAGE på Vintervej med Bytømreren

Work smarter not harder

Sådan undgår du de hyppigste fejl med tagterrasser

Salg af industri container løsninger

Venlig Bolig Plus er indflytningsklar

Send til en kollega

0.241