23948sdkhjf

Ny app skal skabe overblik og ro i maven

| Af Klaus Tøttrup | Tip redaktionen om en historie

Ny app giver overblik over det administrative bagland og sikrer, at lovkravene overholdes

- De fleste håndværksmestre vil kunne nikke genkendende til denne situation: Midt i en hektisk hverdag, hvor svendene og byggepladserne skal styres og hvor der skal regnes tilbud på nye opgaver, skal mester også lige tage sig af det administrative bagland. Der er en hel del papirarbejde, der skal ordnes. Der er lønsystemer og overenskomster, der skal købes nyt udstyr og arbejdstøj og der skal skrives kontrakter, udarbejdes arbejdspladsvurderinger (APV) og det skal sikres, at alle lovpligtige dokumenter er udfyldt og tilgængelige for alle medarbejdere.

Udover krav om at lave APV hvert tredje år, er der også andre regler fra Arbejdstilsynet. Manualer til værktøj og datablade på farligt kemi skal være tilgængelige, dér hvor værktøjet og kemien bruges. Altså også ude på opgaverne og byggepladserne. Der skal være arbejdspladsbrugsanvisninger (APB) på særligt farlige kemikalier og værktøj, og der skal føres logbog over vedligeholdelse af maskinerne.Opgaverne tårner sig op. Og udover, at der vanker bøder, hvis reglerne om APV og APB ikke overholdes, så øges risikoen for arbejdsulykker også, når der ikke er styr på sagerne. Og et eller andet sted er de mange løse ender også med til at øge mesters generelle stress- og frustrationsniveau.

Altid ved hånden
- Det virker kaotisk - og det er det ofte også, lyder det fra direktør Susan Jankvist fra konsulentvirksomheden Jankvist & Co., som har specialiseret sig i personale- og ledelsesudvikling samt arbejdspladsvurderinger. Og konsulentfirmaet har taget den digitale teknologi i brug for at hjælpe især de små og mellemstore håndværksfirmaer med at få "ryddet op" i de mange krav og regler og skabe overblik.

Deler fælles viden i virksomheden
App’en ”Min virksomhed” giver via smartphone eller tablet hurtig og nem adgang til vejledninger, kontaktdata, APV og APB, koder til alarmer, personalehåndbog og meget mere ét sted. Det kan være en stor hjælp i langt de fleste brancher og ikke mindst i håndværksvirksomheder.

App’en fungerer som fælles vidensbank for svende og mestre. Samtidig opfylder den alle lovkrav, og den overflødiggør de tunge, fysiske mapper. Opdateringer og ændringer udføres nemt ét sted.
App’en opbygges specifikt med de funktioner, der er relevante for den enkelte virksomhed.

Eksempler på mulige funktioner:
- Vagtplan/Dagsprogram
- Interne nyheder
- Vejledninger til værktøj og teknisk udstyr (Lovkrav)
- APV (Arbejdspladsvurdering) (Lovkrav)
- Datablade om kemiske stoffer (Lovkrav)
- Krise-/beredskabsplan (Lovkrav)
- Anmeld arbejdsulykke eller forsikringsskade (Link til formular)
- Alarm (Ring til alarmcentralen og politiet direkte fra appen)
- Kontaktdata til kolleger og ledelse.
- Personalehåndbog
- Ekstern kommunikationsfunktion med samarbejdspartnere/underleverandører

Sammen med Jan Rosfeldt, som er partner i Jankvist & Co, har Susan Jankvist udviklet en app - Min Arbejdsplads - som blandt andet gør alle nødvendige APV- og APB-dokumenter mobile.

- Med app’en er dokumenterne altid lige ved hånden via smartphonen eller tabletten, så man kan fremvise dem, hvis Arbejdstilsynet kommer forbi, forklarer Jan Rosfeldt og tilføjer, at indholdet på app’en skræddersyes til den enkelte virksomhed og kan tilgås af alle medarbejdere, så der skabes et samlet overblik og effektiv vidensdeling:

- Vi kan f.eks. lægge personalehåndbogen, beredskabsplaner, vagtplaner, kontaktoplysninger og oplysninger om, hvad de enkelte sjak eller medarbejdere har af opgaver ind på app’en. Samtidig kan vi indrette app’en sådan, at underleverandører eller samarbejdspartnere får adgang til en del af indholdet, så mester kan lægge kontrakter, billeddokumentation eller lignende ind. Det betyder, at alle altid kan tjekke op på, hvad der aftalt, og hvad der er afleveret. Så er man sikret mod konflikter, hvor der er usikkerhed om aftaler, og om opgaven er udført som lovet, forklarer Jan Rosfeldt.

- Vi kan sammen med mestrene udbygge app’en helt efter den enkelte virksomheds behov. Og man kan selvfølgelig lukke visse følsomme områder af på app’en, så kun udvalgte medarbejdere har adgang, fremhæver Jan Rosfeldt.

Lette løsninger holder ikke
Både Susan Jankvist og Jan Rosfeldt har haft fingrene så meget nede i håndværksfirmaernes daglige udfordringer, at de med en vis vægt - og stor forståelse - kan konstatere, at mange virksomheder rigtig gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø, men at arbejdsopgaverne i virksomheden har været det vigtigste.

- Den prioritering forstår vi ganske udmærket, men de lette løsninger er sjældent holdbare i længden, understreger Susan Jankvist.

Gør det ordentligt
- APV’en er et redskab som, hvis det prioriteres, har en positiv effekt på arbejdsmiljøet. Selv i virksomheder, hvor arbejdsmiljøet lader til at være i top, kan APV’en identificere udfordringer, der ikke er blevet snakket om før. Så vores budskab er, at man skal undlade at spilde tiden på en ufuldstændig og overfladisk APV. Med en ordentlig rapport og handleplan får mester mere ud af sine medarbejdere, og de får mere ud af mester. Så det kan faktisk godt betale sig at investere i at få udført en ordentlig APV og tage arbejdstilsynet alvorligt, siger Susan Jankvist.

- Og, supplerer Jan Rosfeldt, vi er med fra starten. Vi ved godt, at det kan være en uoverskuelig opgave for mester at skulle få styr på det hele og få det digitaliseret til brug i app’en. Så derfor er det en del af produktet, at vi sørger for at indsamle og implementere de mange data, så mester hurtigt kan bruge app’en i dagligdagen, siger Jan Rosfeldt.

Unge mestre vil også gerne være gode ledere

Håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere
- De fleste mestre har en håndværksmæssig baggrund og har som regel fået foden under eget bord fordi de både er dygtige håndværkere og ofte også dygtige ”købmænd”, som har det gå-på-mod og iværksætter-gen, der skal for at starte egen virksomhed. Selvom de fleste mestre har flair for at lede og fordele arbejdet på byggepladsen, så er det de færreste som har et solidt ledelsesmæssigt fundament.

Der har heller ikke været den store efterspørgsel fra mestrene efter at blive klædt bedre på rent ledelsesmæssigt. Ikke mindst fordi mestrene som regel har travlt med selv at være en væsentlig del af driften i virksomhederne. Men nu er der flere yngre mestre, som faktisk godt vil være bedre ledere og have nogle værktøjer, som sætter dem i stand til at lede medarbejderne mere effektivt.

– De yngre mestre, vil gerne være bedre ledere. De har forståelse for, at god ledelse også handler om at have tilfredse medarbejdere. Og de ved, at tilfredse medarbejdere er loyale og effektive, siger Susan Jankvist, partner i Jankvist & Co.

Konsulentvirksomheden coacher blandt andet håndværksmestre både arbejdsmæssigt og personligt, så de kan udnytte deres fulde potentiale.

– Vi ser også en stigende tendens til, at håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere. For mester handler det også om at kunne sætte de rigtige svende sammen, når opgaverne skal løses, forklarer Susan Jankvist.

Mere om: Jankvist
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Bygningsstyrelsen vil bortvise tre mere i it-sag

- CJ Group og Aart Arcitechts' hold slog benene væk under os

Grønlandsk lufthavn kan blive dyr for Danmark

Andelsboliger
Nedlagt skole bliver til andelsboliger

201 år gammel kro viger pladsen for boligbyggeri

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Museumsbyggeri bliver 150 mio. dyrere

Det kræver flere penge og mere tid at gennemføre prestigebyggeriet Statens Naturhistoriske Museum

Aarhus får ny koncertplads til 40.000 gæster

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Furesø sender børnehavebørn på officersskole

Nye rammer om 120 børns dagligdag i Støvring

Google investerer i fem solcelleparker i Danmark

It-gigant investerer i fem solcelleparker i Danmark

Plus

Nedrivere
Travle nedrivere præsterer alle overskud

Kartelsagen har kastet mørke skygger over nedrivningsbranchen, men økonomisk giver den kun overfladiske skrammer hos de dømte virksomheder

Se billederne: Fredet stationsbygning er klar til 45.000 daglige gæster

Plus

Borgmester aflyser møde om Vinge

Se listen: Disse virksomheder og personer er i spil til årets Building Awards

Plus

Casa finder ny CFO hos developer

51-årige Jan Aarestrup bliver ny finansdirektør hos Casa A/S

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Store bygherrer bør tage den grønne tete

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyt om navne

Casa henter ny finansdirektør hos developer

Andelsboliger
Forening skar ned på støj og energi

Nye vinduer skal dæmpe støjen i 210 boliger klos op ad Ring 2 i København. Samtidig er der energigevinster fra vinduerne - og fra nye og renoverede døre, fra isolering samt fra solceller på taget

Demoprojekt med røde solceller ved vejs ende i Nordvest

Andelsboliger
Andelsforening udskifter sine vinduer og døre

Vejdirektoratet slukker lyset

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyt om navne

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Konservative klar til at støtte regeringens klimamål

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: En klimamæssig gylden mulighed

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Læs Electra, nr. 8 – 2019

Det betyder noget for os at kunne gøre en forskel i netop din virksomhed

Sulzer Muffin Monster. Nedeler Grinder

Grøn omstilling - hvilke køle og klimaanlæg skal du vælge?

Mød os på Boligmessen i Holstebro

Nyt online showroom - se alle maskinerne!

Bliv klar til efteråret med en isoleret container

Ajos øger fleksibiliteten på kranområdet gennem efteruddannelse

Eliminering af olietåge og olierøg

hi-messen samler alt inden for 3D

Mød Fibox på hi Tech & Industri Scandinavia 1.-3. oktober 2019

Byggeriets Miljøkonference

Mød os på Building Green Copenhagen 2019

Prysmian Group lancerer RFID kabelteknologi

Tag ny viden med hjem om indeklimaet

HI 2019 messenyhed - Elma X One revolutionerer lovpligtig spændingstest

Centralisering af oliefri vakuumforsyning

Ara-el præsenterer Ex-d, Ex-e, Ex-de, Ex-dem kontrol paneler

Kan entreprenøren kræve betaling for forcering?

Trimble SiteVision Augmented Reality system

Sidste chance for Early Bird-rabat på Nohrcons udbudskonferencer! Bliv klog...

Altaner på skemaet i Skoleparken

Tillykke til NHH’s nyudlærte svende

Dansk kvalitet – hurtig leveringstid

Elmåling for teknikere 0,4–60 kV

Send til en kollega

0.225