23948sdkhjf

Ny app skal skabe overblik og ro i maven

| Af Klaus Tøttrup | Tip redaktionen om en historie

Ny app giver overblik over det administrative bagland og sikrer, at lovkravene overholdes

- De fleste håndværksmestre vil kunne nikke genkendende til denne situation: Midt i en hektisk hverdag, hvor svendene og byggepladserne skal styres og hvor der skal regnes tilbud på nye opgaver, skal mester også lige tage sig af det administrative bagland. Der er en hel del papirarbejde, der skal ordnes. Der er lønsystemer og overenskomster, der skal købes nyt udstyr og arbejdstøj og der skal skrives kontrakter, udarbejdes arbejdspladsvurderinger (APV) og det skal sikres, at alle lovpligtige dokumenter er udfyldt og tilgængelige for alle medarbejdere.

Udover krav om at lave APV hvert tredje år, er der også andre regler fra Arbejdstilsynet. Manualer til værktøj og datablade på farligt kemi skal være tilgængelige, dér hvor værktøjet og kemien bruges. Altså også ude på opgaverne og byggepladserne. Der skal være arbejdspladsbrugsanvisninger (APB) på særligt farlige kemikalier og værktøj, og der skal føres logbog over vedligeholdelse af maskinerne.Opgaverne tårner sig op. Og udover, at der vanker bøder, hvis reglerne om APV og APB ikke overholdes, så øges risikoen for arbejdsulykker også, når der ikke er styr på sagerne. Og et eller andet sted er de mange løse ender også med til at øge mesters generelle stress- og frustrationsniveau.

Altid ved hånden
- Det virker kaotisk - og det er det ofte også, lyder det fra direktør Susan Jankvist fra konsulentvirksomheden Jankvist & Co., som har specialiseret sig i personale- og ledelsesudvikling samt arbejdspladsvurderinger. Og konsulentfirmaet har taget den digitale teknologi i brug for at hjælpe især de små og mellemstore håndværksfirmaer med at få "ryddet op" i de mange krav og regler og skabe overblik.

Deler fælles viden i virksomheden
App’en ”Min virksomhed” giver via smartphone eller tablet hurtig og nem adgang til vejledninger, kontaktdata, APV og APB, koder til alarmer, personalehåndbog og meget mere ét sted. Det kan være en stor hjælp i langt de fleste brancher og ikke mindst i håndværksvirksomheder.

App’en fungerer som fælles vidensbank for svende og mestre. Samtidig opfylder den alle lovkrav, og den overflødiggør de tunge, fysiske mapper. Opdateringer og ændringer udføres nemt ét sted.
App’en opbygges specifikt med de funktioner, der er relevante for den enkelte virksomhed.

Eksempler på mulige funktioner:
- Vagtplan/Dagsprogram
- Interne nyheder
- Vejledninger til værktøj og teknisk udstyr (Lovkrav)
- APV (Arbejdspladsvurdering) (Lovkrav)
- Datablade om kemiske stoffer (Lovkrav)
- Krise-/beredskabsplan (Lovkrav)
- Anmeld arbejdsulykke eller forsikringsskade (Link til formular)
- Alarm (Ring til alarmcentralen og politiet direkte fra appen)
- Kontaktdata til kolleger og ledelse.
- Personalehåndbog
- Ekstern kommunikationsfunktion med samarbejdspartnere/underleverandører

Sammen med Jan Rosfeldt, som er partner i Jankvist & Co, har Susan Jankvist udviklet en app - Min Arbejdsplads - som blandt andet gør alle nødvendige APV- og APB-dokumenter mobile.

- Med app’en er dokumenterne altid lige ved hånden via smartphonen eller tabletten, så man kan fremvise dem, hvis Arbejdstilsynet kommer forbi, forklarer Jan Rosfeldt og tilføjer, at indholdet på app’en skræddersyes til den enkelte virksomhed og kan tilgås af alle medarbejdere, så der skabes et samlet overblik og effektiv vidensdeling:

- Vi kan f.eks. lægge personalehåndbogen, beredskabsplaner, vagtplaner, kontaktoplysninger og oplysninger om, hvad de enkelte sjak eller medarbejdere har af opgaver ind på app’en. Samtidig kan vi indrette app’en sådan, at underleverandører eller samarbejdspartnere får adgang til en del af indholdet, så mester kan lægge kontrakter, billeddokumentation eller lignende ind. Det betyder, at alle altid kan tjekke op på, hvad der aftalt, og hvad der er afleveret. Så er man sikret mod konflikter, hvor der er usikkerhed om aftaler, og om opgaven er udført som lovet, forklarer Jan Rosfeldt.

- Vi kan sammen med mestrene udbygge app’en helt efter den enkelte virksomheds behov. Og man kan selvfølgelig lukke visse følsomme områder af på app’en, så kun udvalgte medarbejdere har adgang, fremhæver Jan Rosfeldt.

Lette løsninger holder ikke
Både Susan Jankvist og Jan Rosfeldt har haft fingrene så meget nede i håndværksfirmaernes daglige udfordringer, at de med en vis vægt - og stor forståelse - kan konstatere, at mange virksomheder rigtig gerne vil sikre et godt arbejdsmiljø, men at arbejdsopgaverne i virksomheden har været det vigtigste.

- Den prioritering forstår vi ganske udmærket, men de lette løsninger er sjældent holdbare i længden, understreger Susan Jankvist.

Gør det ordentligt
- APV’en er et redskab som, hvis det prioriteres, har en positiv effekt på arbejdsmiljøet. Selv i virksomheder, hvor arbejdsmiljøet lader til at være i top, kan APV’en identificere udfordringer, der ikke er blevet snakket om før. Så vores budskab er, at man skal undlade at spilde tiden på en ufuldstændig og overfladisk APV. Med en ordentlig rapport og handleplan får mester mere ud af sine medarbejdere, og de får mere ud af mester. Så det kan faktisk godt betale sig at investere i at få udført en ordentlig APV og tage arbejdstilsynet alvorligt, siger Susan Jankvist.

- Og, supplerer Jan Rosfeldt, vi er med fra starten. Vi ved godt, at det kan være en uoverskuelig opgave for mester at skulle få styr på det hele og få det digitaliseret til brug i app’en. Så derfor er det en del af produktet, at vi sørger for at indsamle og implementere de mange data, så mester hurtigt kan bruge app’en i dagligdagen, siger Jan Rosfeldt.

Unge mestre vil også gerne være gode ledere

Håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere
- De fleste mestre har en håndværksmæssig baggrund og har som regel fået foden under eget bord fordi de både er dygtige håndværkere og ofte også dygtige ”købmænd”, som har det gå-på-mod og iværksætter-gen, der skal for at starte egen virksomhed. Selvom de fleste mestre har flair for at lede og fordele arbejdet på byggepladsen, så er det de færreste som har et solidt ledelsesmæssigt fundament.

Der har heller ikke været den store efterspørgsel fra mestrene efter at blive klædt bedre på rent ledelsesmæssigt. Ikke mindst fordi mestrene som regel har travlt med selv at være en væsentlig del af driften i virksomhederne. Men nu er der flere yngre mestre, som faktisk godt vil være bedre ledere og have nogle værktøjer, som sætter dem i stand til at lede medarbejderne mere effektivt.

– De yngre mestre, vil gerne være bedre ledere. De har forståelse for, at god ledelse også handler om at have tilfredse medarbejdere. Og de ved, at tilfredse medarbejdere er loyale og effektive, siger Susan Jankvist, partner i Jankvist & Co.

Konsulentvirksomheden coacher blandt andet håndværksmestre både arbejdsmæssigt og personligt, så de kan udnytte deres fulde potentiale.

– Vi ser også en stigende tendens til, at håndværksvirksomheder får øjnene op for, at god ledelse og godt arbejdsmiljø er med til at fastholde gode medarbejdere. For mester handler det også om at kunne sætte de rigtige svende sammen, når opgaverne skal løses, forklarer Susan Jankvist.

Mere om: Jankvist
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

BIG er udfordret: Fremlægger ikke-tilfredsstillende regnskab

Trods dyre aflysninger af to projekter og en økonomisk lussing, ifølge BIGs nyeste årsrapport, har den verdenskendte tegnestue undgået fyringer

PLE med overskudsgrad på næste 16 pct

Bornholms største entreprenør geninvesterer igen stort

6.600 kvm universitetsombygning har fundet sin vinder

144 boliger skyder op på gammel industrigrund i Viborg

Nu går OKNygaards domicil-drøm i opfyldelse

 Sydjysk entreprenør har hovedentreprisen på den grønne kæmpes nye hovedkontor

Nyhedsbrev

34.174 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

Offentlig licitation - Rydningsarbejder på tidligere amerikansk militært anlæg i Marraq

Loftsrum bliver til svanemærkede tagboliger i Vanløse

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Fra spritfabrik til kunstcenter: To tegner videre på Spritten i Aalborg

arkbyg
Han skal stå i spidsen for den digitale revolution

Teknologien har udvisket fagskel mellem arkitekt og ingeniør, siger Christian Holmegaard Mossing, chef for en nydannet forretningsenhed for dataanalyse og planlægning hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras

Offentlig licitation - Rydningsarbejder på tidligere amerikansk militært anlæg i Ikkatteq,

Plus

Bauhaus vil bygge flere varehuse

Varehus nummer 18 er undervejs i Gladsaxe, og den ekspanderende byggekæde ser flere muligheder i Danmark

Plus

Vestergaard Huse ramt af vokseværk

Vestergaard-koncernen har på få år etableret en ny typehusbygger, der sælger cirka 60 huse om året

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

arkbyg
Den Fri skal have et facelift

arkbyg
FN skruer ned for vandet

Nye krav til faciliteter i havne

arkbyg
Baronen sætter sig til bords

Papirøens madmarked var elsket af københavnerne, men måtte vige pladsen for nye havneplaner. Nu vil madøens bagmænd forsøge at skabe en ny gastronomisk succes i en gennemrenoveret Boltens Gård

arkbyg
Når faggrupper mødes sker der forandring

Nina Kovsted Helk er ny filantropidirektør i Realdania – byggeriets største pengekasse. For hende er øget dialog på tværs af faggrænser afgørende for at få både klima og bæredygtighed længere op på dagsordenen. Og kvinden, der har ansvaret for 726 igangværende projekter, oplever på det område momentum i branchen

arkbyg
Huset der er en gave ... og et benspænd

Københavns Museum er flyttet fra Vesterbrogade til Stormgade, og det har krævet en stor indsats at få det gamle "Overformynderi" renoveret og klar til at huse et moderne museum

Fotoudstilling fanger byen i forandring

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Portræt
Multimenneske med hjerte og forretningssans

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Op af sofaen og sæt dit kryds på søndag

arkbyg
Bygger vi stilheden væk?

arkbyg
Danmark i dronehøjde

Video: 85 meter høj kedelbygning sprængt til grunden

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Byggevirksomhedernes dagsorden

Klimahåndtering styrker bundlinjen

Nu må børnene boltre sig i Botanisk Have

Nyt om navne

Plus

Andelsboliger
Det er blevet lidt sværere at sælge andelsboliger

Han regner på 600-700 tilbud om året

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Debat
Vakuum på byggeriets kommercielle del

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Kreative løsninger trumfer dokumentation

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kom til åbent hus hos SAWO / MTT Truckcenter i Viborg

Dansk male succes i Norge

Nordic Pipe Aps leverer isolering og kapperør

Benders Carisma

IGU-uddannelsen førte til fastansættelse hos Ajos

Hydraulisk fjernstyret akku-pumpe for sikkerhedsklip

“Sammen opnår vi topresultater”

DAN-doors leverer mere end 500 ståldøre til Amagerværket!

Blå DK-Vand certificering på hele PE rørprogrammet til vandforsyning

Mød os på Roskilde Dyrskue stand nr. 173 - den 31. maj til 2. juni

Jyllandsposten i Aarhus

Kobelco introducerer ny 8 ton model med kabine i topklassen

Ny kran? Denne kunde fik en budgetpris på under 24 timer!

Metsä Pavillonen i Kerto® LVL i Tokyo i 2020.

EICO overtager distributionsansvaret for Vestfrost Vinkøleskabe i Norden

Mød hele branchen på Fagligt Seminar om brændeovne og kedler på Teknologisk Institut

➡️ Vidste du at...

Sender du dine batterier lovligt?

Frederikshavn Havn skriver kontrakt med Bladt Industries

Så er det i dag!

Få et rengøringsfirma med ordnede forhold

Jens Johannesen har fået leveret den nye EFFER model 2255

Manicus Teknik din leverandør af hydraulik komponenter fra KTR

Letvægtscontainer 3x2 meter

Vi har fået ny HJEMMESIDE!

Send til en kollega

0.194