23948sdkhjf

Arkitektgruppen spreder forretningen ud på flere måder

Projektudvikleren holdt kursen i et investeringsår

Arkitektgruppens omsætning tog et dyk på 360 mio. kr. i 2018 og landede på 483 mio. kr. En tilbagegang var dog ventet, lyder det fra projektudviklingsselskabet.

Forklaringen skal til dels findes i, at selskabet fungerede som styringsentreprenør for et af koncernens joint venture-samarbejder, hvor underentrepriser er indkøbt direkte af joint venturet, fremgår det af 2018-årsrapporten. 

Til ledelsens store tilfredshed fik resultatet derimod et lille nøk op fra 75 mio. kr. før skat i 2017 til 77 mio. kr. sidste år. 

- Vi er tilfredse med årets resultat, særligt når der tænkes på, at resultatet er opnået uden opskrivninger og i et år med fokus på investeringer i den fremtidige indtjening, siger administrerende direktør Robin Feddern i en pressemeddelelse og nævner bl.a. investeringer i organisationen og flere joint-venture samarbejder. 

Aarhus vil overtage andenpladsen
Fokus er på udvikling af byggeprojekter primært i København, men også i Odense og Østjylland, hvor der i 2018 blev åbnet et nyt kontor i Aarhus. Dermed har selskabet nu kontorer i Odense, Aarhus og København. 

Entréen i Aarhus hænger ifølge Robin Feddern sammen med et mål om risikospredning, som skal forbedre muligheder og minimere sårbarhed. Til Licitationen fortæller han, at der dog ikke er planer om at brede sig yderligere gegrafisk.

Hvor mange projekter og andele af omsætningen, Arkitektgruppen skal hente i de tre geografiske kerneområder, er der ifølge direktøren ikke konkrete planer for. 

- Vi er drevet af de muligheder, der måtte være, og vi er nødt til at være i det marked der er, siger han til Licitationen. 

Odense er pt selskabet næststørste område omsætningsmæssigt, men den position forventer Robin Feddern at Aarhus og Østjylland vil overtage på sigt. 

Pt har selskabet kun ét projekt i Aarhus, udvikling af små 19.000 kvm blandt bolig- og erhvervsbyggeri i bydelen Risskov. Aktuelt arbejder selskabet på yderligere tre-fire ting i Aarhus, oplyser Robin Feddern. 

Projektet i Aarhus er samtidig et konkret eksempel på, at risikospredningen ikke kun er geografisk. Også på projekttyper spreder Arkitektgruppen forretningen ud. 

Vil have flere ben at stå på
I maj 2018 hentede selskabet en ny spydspids for udvikling af selskabets erhvervsprojekter i form af Niels Fribo, der har titel af udviklingsdirektør

Foreløbigt har Arkitektgruppen tre erhvervsbyggerier på vej fordel med et i København, Odense og Aarhus. 

- Historisk har vi næsten kun bygget boliger og været rigtig gode til det. Derfor har vi ikke helt haft den fornødne fokus på erhvervsbyggeri, siger Robin Feddern og fortsætter: 

- Vi har nået en vis størrelse med 80 ansatte. Kommer der en nedgang i boligbyggeriet, er det sund fornuft at have andre ben at stå på. 

Hvor stor en andel henholdsvis erhvervsbyggeri og boligbyggeri skal udgøre af forretningen, kan direktøren dog ikke sætte tal på. 

Forhandlinger om flere projekter
Fokus på udvikling af de kommende års projekter har bl.a. resulteret i, at der i 1. kvartal 2019 blev underskrevet tre nye salgsaftaler. Aftalerne omfatter byggeri af ca. 22.500 etagemeter. Der er også salgsforhandlinger om flere projekter, som i løbet af 2019 ventes at underbygge den positive udvikling. 

Ved indgangen til 2019 havde Arkitektgruppen dermed en god ordrebeholdning, som afvikles over perioden 2019-2020. 

På omsætning budgetteres der i 2019 lidt over niveauet for det forgangne år. Overskuddet før skat ventes i år at blive på niveau med 2018.

Arkitektgruppen A/S
mio. kr. 2018 2017
Nettoomsætning 483,68 847,70
Driftsresultat 42,81 78,45
Resultat før skat 77,09 75,83
Årets resultat 62,52 58,71
Samlede aktiver 751,36 638,77
Egenkapital inkl. minoriteter 273,30 240,69
Regnskabsåret blev afsluttet 31.12.2018.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125