23948sdkhjf

Lad os få fri og fair bevægelighed

3F Byggegruppen reagerer i dagens debat på mandagens leder i Licitationen - Byggeriets Dagblad

Regeringen vil gerne gøre det nemmere at få billig arbejdskraft til Danmark. Derfor lægger de op til at lempe på den såkaldte beløbsgrænse, der afgøre, hvor meget en udenlandsk arbejder skal tjene for at komme ind på det danske arbejdsmarked.

Det påpeger Licitationen  i sin leder den 25. februar som vil give byggepladser i Danmark mulighed for at hente nødvendig og kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Men Licitationen taler imod bedre vidende her!

En nedsættelse af beløbsgrænsen har ikke - og har aldrig haft - til formål at åbne mulighed for flere håndværkere på danske byggepladser endsige kvalificeret arbejdskraft. Det er sjovt, at når det gælder almindelige lønmodtagere, så skulle det blive mere attraktivt at komme til Danmark hvis lønnen var lavere? Det har kun ét sigte, og det er at sætte lønnen ned og mindske kontrollen med, hvem vi slipper ind og under hvilke forhold de arbejder. Og dermed åbne døren for social dumping på de danske byggepladser. Ingen af delene er til fordel for danske bygningsarbejdere.

Ikke en fin løn
Man må spørge sig selv, om Licitationen er spændt for en arbejdsgiver-vogn i denne sag. Licitationen er normalt et nuanceret og fagligt dygtigt medie, der plejer at behandle sager og temaer med journalistisk vægt. Men her har de vist fået låst sig fast i en forlovelse med arbejdsgiverne.

Når Licitationen skriver, at der med en nedsættelse af beløbsgrænsen til 350.000 kr. fortsat er tale om en fin løn, så er det jo ikke rigtigt. Der er netop ikke tale om 29.000 kr. i månedsløn, men 23.000 kr., da ferie, SH og pension er inkluderet. Endvidere lægges der op til, at en lang række udgifter kan modregnes, blandt andet kost, logi, diæter og transport. I de mest ekstreme tilfælde - og dem kan vi levere mange af indenfor byggeriet - kan der reelt blive tale om månedslønninger på helt ned til 12-14.000 kr. pr. måned. Og i dét lys er der altså ikke tale om en fin løn. Der lægges tilmed op til, at lønnen kan udbetales i hjemlandet, hvilket helt hindrer muligheden for kontrol.

Vi er i 3F Byggegruppen naturligvis for fri bevægelighed, men det skal samtidig være fair bevægelighed. Der er mange ledige bygningsarbejdere i EU, man kunne sætte i spil, hvis byggeriet for alvor kommer i mangel. Så vi opfordre til, at man ikke nedsætter beløbsgrænsen, men i stedet arbejder for mere gennemsigtighed, kontrol og fair forhold når vi inviterer udenlandske arbejdere til landet. Beløbsordningen allerede i dag på et niveau, der svarer til gennemsnitslønnen for håndværkere. Så en nedsættelse vil medføre, at udenlandske kolleger vil underbyde deres danske kolleger. Det er ikke en farbar vej.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109