23948sdkhjf

Et gammelt slot er blevet så godt som nyt

Rådgivere og udførende har mærket historiens vingesus på Augustenborg Slot. Det sønderjyske slot fra 1770’erne er blevet renoveret og er nu klar til at huse 400 medarbejdere i Landbrugsstyrelsen

Dørene ser gamle og solide ud. Og de er solide. Men ikke gamle.

Til gengæld er trapperne stadig skæve og rummene fyldt med stuk og 1700-tals-stemning - nu tilsat travle håndværkere, der slæber kontorudstyr og hæve-sænke-borde ind på det gamle slot.Vi er på Augustenborg på Als, og det er nye tider.

Som et led i den statslige udflytning er en sønderjysk kulturarvsperle kommet i spil; det gamle hertugslot bliver nu hjemsted for 400 ansatte i Landbrugsstyrelsen.

Jesper Boddum er projektleder hos den rådgivende ingeniørvirksom Niras, og han har i to et halvt år fulgt renoveringen til cirka 100 mio. kr. tæt. Han er - både som fagperson og stærkt historieinteresseret - begejstret:

- Man mærker historiens vingesus meget tydeligt, når man går rundt herinde. Spærrene på loftet er hugget til med den tids værktøj og det er lige før, man kan føle de enkelte sving med øksen og se håndværkeren for sig, når man rører ved sådan en groft tilhugget bjælke, siger han.

Læs også: Fredet slot får nyt liv

Diskret lyddæmpning
De enkelte rum og de højloftede gangarealer er nøje farveafstemte med de oprindelige farver, hvilket tog lidt tid at finde frem til, og diskret beklædt med akustikplader.

Det hele virker gammelt og ærværdigt, som for eksempel døre, karme og håndtag, men ikke nedslidt, præcis som renoveringen har haft til hensigt.

Folkene bag slotsforvandlingen har også diskret indbygget små hilsner til det gamle herskab.

Ud for mange af de nye kontorer og mødelokaler fortæller messingskilte, hvem der har haft til huse her: Louisa Augusta, Christian August og Charlotte Amalie - med en kort tekst om, hvem de var.

Læs også: Odense-entreprenør skal renovere Augustenborg Slot

Og skiltene ind til toiletterne forestiller en kvinde i krinoline-kjole og en mand i 1700-tallets svar på en smoking.

Korridoren på første sal er holdt i grønlige og behageligt grå farver, iblandet den gule Augustenborg-farve fra facaden.

På anden sal er en oprindelig og rå mur blotlagt som buer i korridoren. Det giver en dramatisk og majestætisk virkning, måske især her på en af årets første dage, hvor malere og andre håndværkere er i fuld gang med den sidste finish - som en arbejdsom hyldest til de gamle bygmestre.

- Vi overtog bygningen efter at den havde været psykiatrisk hospital, og og lad os bare sige det som det er: Det var et slidt slot, vi overtog. Der var synlige rør, underlige farver i rummene og en del gamle installationer der skulle fjernes før vi kunne komme i gang, siger Jesper Boddum til Arkbyg.

- Det gik hurtigt op for os, at etageadskillelserne, som jo er lavet efter de - hvad skal vi kalde dem - belastningsnormer, der var gældende omkring 1773, var elastiske i en vis grad. Derfor kan man - uden at det har betydning for sikkerheden i øvrigt - mærke, at gulvene giver sig, når man går på dem. Set med nutidens briller og belastningsnormer er konstruktionerne i fredede bygninger mange gange en udfordring, man skal arbejde med, understreger Jesper Boddum.

Til gengæld er slottet som skabt til at træde direkte ind i fortiden. Som filmholdet bag den danske 1. verdenskrig-film "I Krig og Kærlighed" gjorde, da de filmede i slottets Havesal, komplet med stuk fra 1777 af M. A. Taddei.

Det gamle og visse steder skrøbelig slot bød også på andre logistiske udfordringer, fortæller Jesper Boddum.

- Det skulle nøje planlægges i forvejen, hvor materialer måtte køres til og fra. Derfor var alt nedskrevet, for eksempel at præcis her måtte man køre med en vogn med gummihjul og vægten måtte ikke overstige en angiven grænse, siger han.

En ny konstallation
Heller ikke hvad angår farver på væggene er der sparet på anstrengelserne for at finde de rette toner. Resultatet er stilfuldt og passer til de messingforgyldte dørhåndtag og håndvaske med skinnende haner.

Vi spurgte projektleder og bygherre, Peer Kvist fra Bygningsstyrelsen, hvad der adskiller en renovering i denne skala fra andre.

- Det var en ny konstallation af totalentreprise og en fredet bygning. Og fordi den er fredet, var der noget, der skulle tilbageføres, visse oprindelige vægge for eksempel, siger han.

- Derfor blev der lavet mock-up’er for hver etage, før man for alvor slog sig fast på det, der nu er blevet en meget vellykket renovering, siger Peer Kvist til Arkbyg.

Han tilføjer, at Bygningsstyrelsen sørgede for at få fredningsgodkendelsen inden de bød projektet ud. Kommunen må jo først give en byggetilladelse, når Kulturstyrelsen har sagt god for projektet.

- Og så har vi haft meget dedikerede folk i både bygherrerådgiver Arkitema og i Hansson & Knudsen, der virkelig ville denne sag, siger han.

Peer Kvist har arbejdet med sagen i tre år og er en af de, der har sørget for at lampefirmaer, skabs- og køkkenleverandører samt lokale tømrerfirmaer leverede det ypperste.

Der er med andre ord tænkt i sammenhænge. En konservator har for eksempel medvirket til at sikre indretningen ud fra slottets historiske træk.

Overraskelser undervejs
Bygherre bakkes op af projektleder Morten Hansen fra entreprenørvirksomheden Hansson & Knudsen, der har forestået renoveringen:

- Arbejdet er til tider foregået lidt omvendt. Ikke alle tegninger har været korrekte, så derfor har vi opdaget nye ting - som vi så kunne tegne ind. Vi har ikke altid vidst, hvad vi kom ind til, siger han med et stort smil, der signalerer, at arbejdet nu er ved at være overstået.

- Et eksempel er, at vi flere steder skulle undersøge, om vægge var bærende. Og når vi har brækket noget af gulvet op for at kigge nøjere efter, måtte vi revurdere planerne. Så vi har ikke kunnet forberede alt. Det har været projektering så at sige gennem hele nedbrydningen og forberedelsen, siger han.

Men resultatet er så også blevet unikt. Gamle ovnnicher er for eksempel bevaret blandt andet på det ene toilet. Og på anden sal er en korridor flyttet ud langs vinduerne mod indergården, som bygningen tog sig ud i hertugens tid.

Og hvordan bliver det så at arbejde på slottet? Lidt anderledes trods diskret installerede moderne hjælpemidler. For eksempel må de ansatte ikke hænge egne plakater og billeder af familien op. Det tillader en arbejdsplads i adelig stil ikke. ///

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Landsbyggefonden er klar til at bruge flere penge på renovering

Danske arkitekter tager 85.000 kvm universitetsprojekt i Finland

BIG-topchef er nomineret til Årets Leder

Sammen med fire andre er Sheela Maini Søgaard nomineret til prisen, som i år uddeles for 18. gang

Plus

Tekniq: Forslag vil gavne klimaet

Organisationen støtter forslag, der vil give flere energirenoveringer

Plus

Dansk Folkeparti vil bruge flere milliarder på almene renoveringer

Partiet vil fordoble Landsbyggefondens pulje til renovering af almene boliger. Det skal ske med fokus på energirenovering

Nyhedsbrev

Trio skal omdanne Aalborg midtby

Online Avis Arkiv
Plus

Staten misser eget mål for energibesparelser

Klima- og energiminister Dan Jørgensen vil hanke op i ministerierne med en særskilt plan

Plus

Bygherre vil bygge stort sygehus i storentrepriser

Skalas 'børnelandsby' bedst blandt fem bud i Bov

Plus

Jeppe Utzon går i sin fars og farfars fodspor

Plus

Ekspert: Det er svært at gå viralt i dag

Enig komite: Team Vandkunsten skal tegne Holstebros fremtid

LICITATIONEN MENER: Ingen skal uddanne sig til ledighed

Plus

Rektor på Arkitektskolen i København: Danmark vil mangle arkitekter i fremtiden

Københavnerarkitekter tager næste skridt i generationsskifte

Her er Nordhavns nye parkeringshus

Ny institution i Kalundborg skal danne skole - vinderen er fundet

Løber med Byplanprisen for tredje gang

Plus

Fantasibakken på Amager er klar til skiløberne

Verdens første skibakke på taget af et energianlæg, ARC, åbner i dag

Finalister til landskabspris er fundet

C.F. Møller skal føre Randers til vandet

Plus

Besværlig vej til genbrug i byggeprojekter

Developere og byggebranchen ønsker at anvende genbrugsmaterialer som tegl, træ og glasaffald. Men krav til dokumentation for kvalitet og problemer med forsyningssikkerhed til byggepladsen kan stå i vejen

Plus

Erhvervsorganisationer: Det bliver dyrere at være virksomhed

Plus

Arbejdsgivere skal betale flere sygedage

Finanslovsforslaget fokuserer på velfærd, politi, genopretning af skattevæsenet og grønne initiativer

Plus

Borgmester er lydhør over for ekspertanbefalinger om Vinge

Plus

Fire norske nedslag

Mere liv på havnen: Struer har fundet vinderhold

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Plus

Sønderborg: Derfor har vi sat grænsen op

arkbyg
KLUMMEN: Bæredygtighed kræver fokus på totaløkonomi

Se alle Medlemmernes egne nyheder

TCT beton til Testcentret i Østerild

Nyt og nemt overblik til kabelbrugere

Bliv opgraderet! Som 6.400 andre - Det tager kun ét minut

Ajcon bygger nyt grønt køle-/frysehus for JN Spedition

Åben Virksomhed – Gibotech inviterer elever fra afgangsklass

Bytømreren vinder fagentreprise på SHIP ved Aarhus Ø

Fremstilling af stort kædesling

Nemt hurtigt og billigt med bølgepap

Vådlakering og sandblæsning

Nedtællingen til Building Green er i gang

Vidste du, at PostNord transporterer paller og stykgods?

GROHE opnår certificering som en af danmarks bedste arbejdsp

Der er rigtig mange muligheder med solskærme

Udviklingen er med batterivirksomheden ACTEC

Tagelementer med indbygget hældning

Vejle CityLab og VR

Tid til at tænke BÆREDYGTIG ISOLERING med Recticel isolering

Den industrielle kontor pendel

Få en tør garage med SolarVenti A/S

Lige så god som en helt almindelig skole

NOS A/S tilbyder alt i løftegrej, også de mindre dele.

XPJ - Helt hvidt kabel til fast halogenfri installation

Resultatorienterede og værdiskabende løsninger i pakkeriet

Problemer med statisk elektricitet på arbejdet?

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

Send til en kollega

0.699