23948sdkhjf

Et gammelt slot er blevet så godt som nyt

Rådgivere og udførende har mærket historiens vingesus på Augustenborg Slot. Det sønderjyske slot fra 1770’erne er blevet renoveret og er nu klar til at huse 400 medarbejdere i Landbrugsstyrelsen

Dørene ser gamle og solide ud. Og de er solide. Men ikke gamle.

Til gengæld er trapperne stadig skæve og rummene fyldt med stuk og 1700-tals-stemning - nu tilsat travle håndværkere, der slæber kontorudstyr og hæve-sænke-borde ind på det gamle slot.Vi er på Augustenborg på Als, og det er nye tider.

Som et led i den statslige udflytning er en sønderjysk kulturarvsperle kommet i spil; det gamle hertugslot bliver nu hjemsted for 400 ansatte i Landbrugsstyrelsen.

Jesper Boddum er projektleder hos den rådgivende ingeniørvirksom Niras, og han har i to et halvt år fulgt renoveringen til cirka 100 mio. kr. tæt. Han er - både som fagperson og stærkt historieinteresseret - begejstret:

- Man mærker historiens vingesus meget tydeligt, når man går rundt herinde. Spærrene på loftet er hugget til med den tids værktøj og det er lige før, man kan føle de enkelte sving med øksen og se håndværkeren for sig, når man rører ved sådan en groft tilhugget bjælke, siger han.

Læs også: Fredet slot får nyt liv

Diskret lyddæmpning
De enkelte rum og de højloftede gangarealer er nøje farveafstemte med de oprindelige farver, hvilket tog lidt tid at finde frem til, og diskret beklædt med akustikplader.

Det hele virker gammelt og ærværdigt, som for eksempel døre, karme og håndtag, men ikke nedslidt, præcis som renoveringen har haft til hensigt.

Folkene bag slotsforvandlingen har også diskret indbygget små hilsner til det gamle herskab.

Ud for mange af de nye kontorer og mødelokaler fortæller messingskilte, hvem der har haft til huse her: Louisa Augusta, Christian August og Charlotte Amalie - med en kort tekst om, hvem de var.

Læs også: Odense-entreprenør skal renovere Augustenborg Slot

Og skiltene ind til toiletterne forestiller en kvinde i krinoline-kjole og en mand i 1700-tallets svar på en smoking.

Korridoren på første sal er holdt i grønlige og behageligt grå farver, iblandet den gule Augustenborg-farve fra facaden.

På anden sal er en oprindelig og rå mur blotlagt som buer i korridoren. Det giver en dramatisk og majestætisk virkning, måske især her på en af årets første dage, hvor malere og andre håndværkere er i fuld gang med den sidste finish - som en arbejdsom hyldest til de gamle bygmestre.

- Vi overtog bygningen efter at den havde været psykiatrisk hospital, og og lad os bare sige det som det er: Det var et slidt slot, vi overtog. Der var synlige rør, underlige farver i rummene og en del gamle installationer der skulle fjernes før vi kunne komme i gang, siger Jesper Boddum til Arkbyg.

- Det gik hurtigt op for os, at etageadskillelserne, som jo er lavet efter de - hvad skal vi kalde dem - belastningsnormer, der var gældende omkring 1773, var elastiske i en vis grad. Derfor kan man - uden at det har betydning for sikkerheden i øvrigt - mærke, at gulvene giver sig, når man går på dem. Set med nutidens briller og belastningsnormer er konstruktionerne i fredede bygninger mange gange en udfordring, man skal arbejde med, understreger Jesper Boddum.

Til gengæld er slottet som skabt til at træde direkte ind i fortiden. Som filmholdet bag den danske 1. verdenskrig-film "I Krig og Kærlighed" gjorde, da de filmede i slottets Havesal, komplet med stuk fra 1777 af M. A. Taddei.

Det gamle og visse steder skrøbelig slot bød også på andre logistiske udfordringer, fortæller Jesper Boddum.

- Det skulle nøje planlægges i forvejen, hvor materialer måtte køres til og fra. Derfor var alt nedskrevet, for eksempel at præcis her måtte man køre med en vogn med gummihjul og vægten måtte ikke overstige en angiven grænse, siger han.

En ny konstallation
Heller ikke hvad angår farver på væggene er der sparet på anstrengelserne for at finde de rette toner. Resultatet er stilfuldt og passer til de messingforgyldte dørhåndtag og håndvaske med skinnende haner.

Vi spurgte projektleder og bygherre, Peer Kvist fra Bygningsstyrelsen, hvad der adskiller en renovering i denne skala fra andre.

- Det var en ny konstallation af totalentreprise og en fredet bygning. Og fordi den er fredet, var der noget, der skulle tilbageføres, visse oprindelige vægge for eksempel, siger han.

- Derfor blev der lavet mock-up’er for hver etage, før man for alvor slog sig fast på det, der nu er blevet en meget vellykket renovering, siger Peer Kvist til Arkbyg.

Han tilføjer, at Bygningsstyrelsen sørgede for at få fredningsgodkendelsen inden de bød projektet ud. Kommunen må jo først give en byggetilladelse, når Kulturstyrelsen har sagt god for projektet.

- Og så har vi haft meget dedikerede folk i både bygherrerådgiver Arkitema og i Hansson & Knudsen, der virkelig ville denne sag, siger han.

Peer Kvist har arbejdet med sagen i tre år og er en af de, der har sørget for at lampefirmaer, skabs- og køkkenleverandører samt lokale tømrerfirmaer leverede det ypperste.

Der er med andre ord tænkt i sammenhænge. En konservator har for eksempel medvirket til at sikre indretningen ud fra slottets historiske træk.

Overraskelser undervejs
Bygherre bakkes op af projektleder Morten Hansen fra entreprenørvirksomheden Hansson & Knudsen, der har forestået renoveringen:

- Arbejdet er til tider foregået lidt omvendt. Ikke alle tegninger har været korrekte, så derfor har vi opdaget nye ting - som vi så kunne tegne ind. Vi har ikke altid vidst, hvad vi kom ind til, siger han med et stort smil, der signalerer, at arbejdet nu er ved at være overstået.

- Et eksempel er, at vi flere steder skulle undersøge, om vægge var bærende. Og når vi har brækket noget af gulvet op for at kigge nøjere efter, måtte vi revurdere planerne. Så vi har ikke kunnet forberede alt. Det har været projektering så at sige gennem hele nedbrydningen og forberedelsen, siger han.

Men resultatet er så også blevet unikt. Gamle ovnnicher er for eksempel bevaret blandt andet på det ene toilet. Og på anden sal er en korridor flyttet ud langs vinduerne mod indergården, som bygningen tog sig ud i hertugens tid.

Og hvordan bliver det så at arbejde på slottet? Lidt anderledes trods diskret installerede moderne hjælpemidler. For eksempel må de ansatte ikke hænge egne plakater og billeder af familien op. Det tillader en arbejdsplads i adelig stil ikke. ///

Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Sweco binder to arkitektbrands sammen i ny arkitekttegnestue

Arkitema udvider partnerkredsen

Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Så er nomineringerne til Building Awards 2020 i gang

Plus

På byggepladsen: Den nye arkitektskole vil være et anti-ikon

Nyhedsbrev

34.990 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Online Avis Arkiv
Plus

Direktør hos Hillerød-arkitekt: Der skal være tomt for bordenden og fuldt rundt om bordet

Plus

Supersygehus udfordret i samarbejde med storentreprenør

Plus

SLA skal genoplive Detroit-kvarter

Plus

Erik Arkitekter indtager Fyn efter langt tilløb

Plus

Tegnestuer gemmer fyresedlerne væk

Antallet af arkitektfyringer er på vej ned og er nu blevet overhalet af nyansættelser. Optimismen ulmer, men Forbundet Arkitekter og Designere frygter, at opbremsningen kan komme senere

Plus

Lønpakker er ubrugelige for de fleste tegnestuer

Plus

Ny arkitektfusion er modtræk til skærpet konkurrence

Juul Frost Arkitekter udpeger ny leder og to nye partnere

Plus

To jyske arkitektvirksomheder går sammen

Arkitekturen drives frem gennem den gode dialog med kunden, siger adm. direktør Carsten Gjørtz, hvis Aarhus-firma har fusioneret med vestjyske Søren Andersen Arkitekter

Plus

Flere mindre tegnestuer forener kræfterne

At mindre arkitektvirksomheder går sammen for at klare sig i konkurrencen mod de store ingeniørkoncerner er en stigende men dog ikke voldsom tendens, siger Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder

Arkitektfusion på tværs af Jylland

Plus

Højhusprojekt ændrer Viborgs skyline

Et ambitøst Viborg-projekt er i støbeskeen og afventer en ny lokalplan. Rambøll Arkitekter og den lokale tegnestue Quattro Arkitekter har designet et 16 etagers boligbyggeri, underjordisk parkering og en landskabsplan

Plus

Fremtidsinvesteringer fylder hos Skala Arkitekter

Horsens-arkitekten Skala Arkitekter er vokset med raketfart de seneste år, og vækstplanerne er fortsat store på trods af coronakrisen

Plus

Horsens-tegnestue tager kampen op i København

Aftaler til 415 millioner – Rambøll tager broderparten

Plus

2,5 milliarder ekstra i 2021: Løftet anlægsloft gør byggebranchen fortrøstningsfuld

Plus

Jeg skal indkredse det liv, der leves - også i fremtiden

Byudvikling kan ikke overlades til én faggruppe alene, mener antropolog Cecilie Jessen Hansen, ansat hos landskabsdesign- og byplanfirmaet SLA

Plus

Andre fag i byggeriet

Plus

Mennesker mistrives uden natur

Der har tidligere været for lidt fokus på at indarbejde natur i byggeri. Derfor er mit job blandt andet at pege på alt det, der giver merværdi til et projekt, siger biolog hos SLA Kristine Kjørup Rasmussen

Plus

Friis & Moltke vil mere i udlandet

arkbyg
Arkitektfirma bringer Aalborg-skole ind i fremtiden

arkbyg
Danske arkitekter giver ny energi til trist erhvervsområde

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Hejs og montering af vinduer med C10 minikran

Brugt hydraulik container til salg

Bukning og valsning af stål - H. Nielssons Maskinfabrik

3D-felt øger opmærksomheden på fodgængere

Data på 60 sekunder

Ny kran, ude eller inde? Vi er klar - Fyns Kran Udstyr A/S

DRDN redundans modul

Kapslede Y/D-startere med dag-til-dag levering

Nu kan fordelene ved træbyggeri nemmere dokumenteres

Vi holder sommerferie i ugerne 29-30-31

NOS A/S - din specialist i test og eftersyn.

PCSCHEMATIC ønsker god sommer og supporten sidder klar.

Ny projektleder hos Henning Mortensen a/s

FRIIS & MOLTKE indgår i erhvervs ph.D. i cirkulær økonomi

Sundt indeklima belønnes med ny DGNB-certificering

Børnehus slår dørene op til fugtfrit indeklima

Frekvensomformere med dag-til-dag levering

Prysmian tildelt kabelkontrakt til SuedLink i Tyskland

Releaseplan for Wave 2 af Dynamics 365 og Power Platformen

Kursus om brandkrav til træbyggeri

Jern og montage svejses af H. Nielssons Maskinfabrik A/S

Overstrømsbeskyttelse i distributionsnettet - efter de nye r

Dansk Overfladebehandling har åbent hele sommeren

Hvilke prioriteter har du som offentlig Bygherre?

Send til en kollega

0.282