23948sdkhjf

Ny megaskole i Nordatlanten holder på de unge

Arkbyg er taget til Færøerne for at opleve skolebyggeri i verdensklasse. Bjarke Ingels Group har designet Glasir, der er tre skoler i én. Den skal gøre det attraktivt at uddanne sig på øerne og ikke i Danmark

Det er en helt særlig oplevelse for Ole Kjeldgård Madsen at vende tilbage til Færøerne.

Han er direktør for Ishøj-virksomheden Lafuco A/S, der siden 1997 har leveret glasløsninger til erhvervs- og skolebyggeri, og her på en af årets første dage er han begejstret for at gense sin virksomheds hidtil største projekt, den 19.000 kvm store uddannelsesinstitution Glasir i Tórshavn.

Bygningen er tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG, i et meget transparent design, der krævede omfattende glaskompetencer.

Valget faldt på Lafuco, og som ansvarlig for glasentreprisen - med mere, skulle det vise sig - er Ole Kjeldgård Madsen begejstret for at være tilbage i bygningen, der er fyldt med elever på alle transparente etager.

- Selv om jeg kender byggeriet godt, og også var med ved indvielsen, bliver jeg helt overvældet af bygningen og det liv, der nu er i den. Især det store atrium virker stærkt, siger han begejstret om den runde skole lidt sydvest for centrum af den færørske hovedstad, placeret højt og med et klart kig til vandet en lille kilometer væk.

Arkbyg er taget til Færøerne for at tage pulsen på øgruppens nok mest berømte og omdiskuterede byggeri i mange mange år.

Glasir er nemlig ikke en hvilken som helst skole.

1.500 elever og 250 ansatte
Fordelt over seks etager samler bygningen for første gang gymnasium, handelsskole og teknisk gymnasium under samme glastag. I alt har over 1.500 elever og 250 medarbejdere nu deres daglige gang i konstruktionen, der svagt kan minde om det legendariske rumskib Tusindårsfalken fra Star Wars.

Med så mange mennesker - og arbejdende værksteder - burde det måske støje en del, især fordi skolens liv i den grad er centreret om det spektakulære atrium, hvis dramatiske trappe ligner øernes berømte klippehylder og tågeomhyldede natur. Her samles eleverne i formiddagspausen, mens solen vintersent står op her i Nordatlanten.

Men støjen fra de mange mennesker er forbløffende lav.

Glasir er en gylden lund

Ifølge den nordiske mytologi betyder glasir ”Den strålende” og er i sagaen Snorres Edda navnet på en lund med gyldent løv beliggende lige uden for Valhal.

- For at undgå at lyden fra trin, stemmer og værkstederne spredes fra gangarealerne til klasseværelserne har vi arbejdet meget med akustikken. Og for at kunne imødekomme og optage designet med nedbøjningen fra lofterne, har vi også udviklet nye alu-profiler for glasvæggene, fortæller Ole Kjeldgård Madsen om virksomhedens første projekt for Landsverk.

Når man går rundt i bygningen, der langsomt fyldes med det helt særlige lys på Færøerne, fornemmer man de minutiøse arbejder, der ligger bag monteringen af 3.100 kvm glasskillevægge, heraf 1.500 kvm buede glasvægge og de 200 glasdøre.

- Der er 930 stykker glas, monteret indespændt på klink - og på krumt underlag - så de fungerer som et effektivt værn mod atriumet. Og læg mærke til de forskellige farver folie på de buede glasvægge på de forskellige etager, siger Ole Kjeldgård Madsen, der kun har rosende ord til samarbejdet med både bygherre og arkitekter, der også har stået for indretning og møbeldesign.

- Vi startede med at aftale en ordre på 22 mio. kroner, men endte med at omsætte for 33 mio. kroner til virksomheden. Det skyldes blandt andet, at vi fik flere ekstraarbejder med de seks ståltrapper, med glasrækværker, samt en del inddækningsarbejde og udvendige værn, siger Ole Kjeldgård Madsen til Arkbyg.

Lafuco A/S udviklede desuden et specielt fastgørelsesbeslag til glasværnet ved gangarealerne, og designede i tæt samarbejde med BIG også en ny dørkarm.

Hvad har været den største udfordring i arbejdet?
- Det var helt klart den oprindelige tidshorisont. Vi skulle efter dén plan have lavet det på et halvt år, men alle vidste, at det var urealistisk. Så skulle vi have haft ti mand i gang konstant. Efter en del projektændringer brugte vi to et halvt år, også med andre opgaver for vores montører. Det betød et meget behageligt forløb, hvor dialogen altid var god, siger direktøren.

Ole Kjeldgård Madsen er stolt af at have været med til at sikre noget, der nærmest kan betegnes som Færøernes fremtid.

- Når de unge tager til Danmark for at studere, sker der tit det, at de ikke kommer retur, især kvinderne bliver i Danmark, så det er et stort problem heroppe. Færøerne bliver affolket. Så noget skulle der gøres, og derfor tog man for otte år siden beslutningen om dette uddannelsescenter, Det er det største projekt i projektet, at øen stadig skal være befolket. Og så er det måske blevet dyrere, men hvis det er det, der skal til, må det være sådan, siger han om projektet, der blev tre år forsinket og kom til at koste over 700 mio. kr., mod de oprindelige 391, der var budgetteret.

Hvilke udfordringer oplevede I i virksomheden med at arbejde i Nordatlanten?
- Hele logistikken har været noget mere kompleks, end at arbejde i Danmark. At få glas fra Kina til Færøerne lyder måske meget nemt, men man sejler ikke direkte. Det skal gå via nogle europæiske havne, omlastes og sendes videre herop via Hirtshals eller Hanstholm, med alle de nødvendige toldpapirer. Det havde vi ikke prøvet før, så rent logistisk kræver det mere at arbejde 2.000 km væk. Går der for eksempel glas i stykker, og det skete, er det for dyrt at sende et stykke af gangen. Derfor skulle der samles op og sendes en ekstra container med nogle andre leverancer også, siger han. ///
Arkbyg var inviteret til Færøerne af Lafuco A/S

Læs mere om Glasir Skolen: Nu skal kulturerne blandes - skolen er klar til opgaven

Mere om: Glasir Skolen | Lufaco
Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Topchef i tale
FN-mål spiller med i Realdanias million-uddelinger

Som noget nyt medtager Realdania seks af FN’s i alt 17 Verdensmål i sin filantropiske virksomhed, siger arkitekt Nina Kovsted Helk, som er ny filantropidirektør

Plus

Stop for projekter førte til fyringer hos københavnsk arkitektfirma

Antallet af medarbejdere er skrumpet hos JJW Arkitekter sidste år, der bød på en faldende top- og bundlinje

Jorton vinder det første kommunale byggeri på Flyvestation Værløse

Plus

Tårnplaner for København kuldsejlet

Store drømme at slå nye højderekorder med H. C. Andersen Adventure Tower er skudt ned. Det skete mandag efter en afstemning i Teknik- og Miljøudvalget

Plus

Materialevalg er vigtigt for klimasikring

Byggeriets udfordringer med at sikre værdier mod vildt vejr kan vurderes med livscyklusanalyse, siger ny rapport fra DTU Dansk Byggeris virksomheder er åbne for løsninger både over og under jorden, siger direktør Michael H. Nielsen

Nyhedsbrev

34.161 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv
Plus

Landets største arkitekt øger overskuddet trods store engangsomkostninger

Vilhelm Lauritzen Arkitekter sætter erhvervsprofil i spidsen for bestyrelsen

Plus

Stagnerende boligmarked udløser arkitekt-fyringer

Arkitema har opsagt 25 medarbejdere i Danmark og Sverige, hvor virksomheden kan mærke en afmatning

Se billederne: Her er Danmarks bedste sundhedsbyggeri

Center for Sundhed i Holstebro, som åbnede sidste år, løb med prisen som "Årets sundhedsbyggeri 2018".

Københavns blå byrum skal udvikles

Plus

Region har mod på mere OPP

Plus

Analyse: OPP blev bedre men dyrere

Et nyt studie sammenligner to psykiatribyggerier, hvoraf det ene blev opført i offentlig-privat partnerskab

Hemmelighedskræmmeri: Arkitektkonkurrence skærer to fra

Plus

FN Byen tager sin egen vandspare-medicin

At spare så meget på sit vandforbrug som muligt. En ny analyse af de 1.500 ansattes vandforbrug i det danske FN-hovedkvarter er fundament for et kommende udbud

Skelettet til Gladsaxes nye sundhedshus er klar

Fængslende arkitektur

Fængslet i Horsens skal have ny kultur- event- og konferencesal. Nu er vinderen af arkitektkonkurrencen fundet

Plus

Investeringsfond vil have flere unge håndværkere

Tre er blevet til en - her er vinderen af Vejles grønne bydel

Plus

H+ Arkitekter udvider med nye partnere

Plus

Københavnerarkitekt tjener flere penge

Omsætningen går tilbage for H+ Arkitekter A/S i 2018 - men resultatet før skat går frem og lander tredjebedst i virksomhedens historie

Plus

Cubo satser på mere campus

Cubo Arkitekter og den nytiltrådte partner Torben Schytt håber på ny opblomstring af tegnestuens undervisningsprojekter. Optimismen er steget efter at virksomheden har vundet projektet UC Syd Kolding

Link vinder kirke på tværs af Skagerrak

Plus

Flere arbejdsulykker vil udløse erstatning

Plus

Boltens Gård er Københavns nye totalprojekt

Boltens Food Court i hovedstadens centrum er åbnet. Det har krævet en hel del af byggeriets folk at få Fugl Fønix op at flyve igen

GPP-stifter starter forfra

arkbyg
KLUMME: Skaber vi fire tabere for hver vinder?

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: En bedrøvelig sagsbehandling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

OrCam MyReader 2.0 Læsekamera - til alle med læsevanskeligheder.

Graco XP70 2-K anlæg fås hos G.A. Hansen

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

Ny udlejningsafdeling hos Carl Stahl A/S

Jobopslag: Strategisk indkøber

Temadag om Nyt Fællesregulativ

Åbent hus på det bæredygtige kontorhus FRAMEHOUSE d. 23. maj kl. 13.00

Svanemærket byggeri

Tak for den store interesse på VVS'19

HSHansen lander kontrakt på 60m højt hus

Har I det godt?

Arbejdslivet er for langt til dårlig akustik!

Plads til leg og udvikling

Vi sætter lige nu fokus på støj

Fuld synlighed

CERTEX Danmark designer og producerer løfteåg til løft af naceller

Kom til åbent hus hos SAWO i Tilst

NYHED: Giant Platformsstige "Safety Cage"

Den tynde hulmursisolering.

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

Udvidet produktsortimentet til den kvalitetsbevidste bygningshåndværker.

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Blueprint Robotics mener, at byggeri med præfabrikerede elementer er bedre

Ara-el anbefaler LED-belysning

HCS klarer dit ekstra tunge læs - og vi har selv trucken med

Send til en kollega

0.294