23948sdkhjf

Ny megaskole i Nordatlanten holder på de unge

Arkbyg er taget til Færøerne for at opleve skolebyggeri i verdensklasse. Bjarke Ingels Group har designet Glasir, der er tre skoler i én. Den skal gøre det attraktivt at uddanne sig på øerne og ikke i Danmark

Det er en helt særlig oplevelse for Ole Kjeldgård Madsen at vende tilbage til Færøerne.

Han er direktør for Ishøj-virksomheden Lafuco A/S, der siden 1997 har leveret glasløsninger til erhvervs- og skolebyggeri, og her på en af årets første dage er han begejstret for at gense sin virksomheds hidtil største projekt, den 19.000 kvm store uddannelsesinstitution Glasir i Tórshavn.

Bygningen er tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG, i et meget transparent design, der krævede omfattende glaskompetencer.

Valget faldt på Lafuco, og som ansvarlig for glasentreprisen - med mere, skulle det vise sig - er Ole Kjeldgård Madsen begejstret for at være tilbage i bygningen, der er fyldt med elever på alle transparente etager.

- Selv om jeg kender byggeriet godt, og også var med ved indvielsen, bliver jeg helt overvældet af bygningen og det liv, der nu er i den. Især det store atrium virker stærkt, siger han begejstret om den runde skole lidt sydvest for centrum af den færørske hovedstad, placeret højt og med et klart kig til vandet en lille kilometer væk.

Arkbyg er taget til Færøerne for at tage pulsen på øgruppens nok mest berømte og omdiskuterede byggeri i mange mange år.

Glasir er nemlig ikke en hvilken som helst skole.

1.500 elever og 250 ansatte
Fordelt over seks etager samler bygningen for første gang gymnasium, handelsskole og teknisk gymnasium under samme glastag. I alt har over 1.500 elever og 250 medarbejdere nu deres daglige gang i konstruktionen, der svagt kan minde om det legendariske rumskib Tusindårsfalken fra Star Wars.

Med så mange mennesker - og arbejdende værksteder - burde det måske støje en del, især fordi skolens liv i den grad er centreret om det spektakulære atrium, hvis dramatiske trappe ligner øernes berømte klippehylder og tågeomhyldede natur. Her samles eleverne i formiddagspausen, mens solen vintersent står op her i Nordatlanten.

Men støjen fra de mange mennesker er forbløffende lav.

Glasir er en gylden lund

Ifølge den nordiske mytologi betyder glasir ”Den strålende” og er i sagaen Snorres Edda navnet på en lund med gyldent løv beliggende lige uden for Valhal.

- For at undgå at lyden fra trin, stemmer og værkstederne spredes fra gangarealerne til klasseværelserne har vi arbejdet meget med akustikken. Og for at kunne imødekomme og optage designet med nedbøjningen fra lofterne, har vi også udviklet nye alu-profiler for glasvæggene, fortæller Ole Kjeldgård Madsen om virksomhedens første projekt for Landsverk.

Når man går rundt i bygningen, der langsomt fyldes med det helt særlige lys på Færøerne, fornemmer man de minutiøse arbejder, der ligger bag monteringen af 3.100 kvm glasskillevægge, heraf 1.500 kvm buede glasvægge og de 200 glasdøre.

- Der er 930 stykker glas, monteret indespændt på klink - og på krumt underlag - så de fungerer som et effektivt værn mod atriumet. Og læg mærke til de forskellige farver folie på de buede glasvægge på de forskellige etager, siger Ole Kjeldgård Madsen, der kun har rosende ord til samarbejdet med både bygherre og arkitekter, der også har stået for indretning og møbeldesign.

- Vi startede med at aftale en ordre på 22 mio. kroner, men endte med at omsætte for 33 mio. kroner til virksomheden. Det skyldes blandt andet, at vi fik flere ekstraarbejder med de seks ståltrapper, med glasrækværker, samt en del inddækningsarbejde og udvendige værn, siger Ole Kjeldgård Madsen til Arkbyg.

Lafuco A/S udviklede desuden et specielt fastgørelsesbeslag til glasværnet ved gangarealerne, og designede i tæt samarbejde med BIG også en ny dørkarm.

Hvad har været den største udfordring i arbejdet?
- Det var helt klart den oprindelige tidshorisont. Vi skulle efter dén plan have lavet det på et halvt år, men alle vidste, at det var urealistisk. Så skulle vi have haft ti mand i gang konstant. Efter en del projektændringer brugte vi to et halvt år, også med andre opgaver for vores montører. Det betød et meget behageligt forløb, hvor dialogen altid var god, siger direktøren.

Ole Kjeldgård Madsen er stolt af at have været med til at sikre noget, der nærmest kan betegnes som Færøernes fremtid.

- Når de unge tager til Danmark for at studere, sker der tit det, at de ikke kommer retur, især kvinderne bliver i Danmark, så det er et stort problem heroppe. Færøerne bliver affolket. Så noget skulle der gøres, og derfor tog man for otte år siden beslutningen om dette uddannelsescenter, Det er det største projekt i projektet, at øen stadig skal være befolket. Og så er det måske blevet dyrere, men hvis det er det, der skal til, må det være sådan, siger han om projektet, der blev tre år forsinket og kom til at koste over 700 mio. kr., mod de oprindelige 391, der var budgetteret.

Hvilke udfordringer oplevede I i virksomheden med at arbejde i Nordatlanten?
- Hele logistikken har været noget mere kompleks, end at arbejde i Danmark. At få glas fra Kina til Færøerne lyder måske meget nemt, men man sejler ikke direkte. Det skal gå via nogle europæiske havne, omlastes og sendes videre herop via Hirtshals eller Hanstholm, med alle de nødvendige toldpapirer. Det havde vi ikke prøvet før, så rent logistisk kræver det mere at arbejde 2.000 km væk. Går der for eksempel glas i stykker, og det skete, er det for dyrt at sende et stykke af gangen. Derfor skulle der samles op og sendes en ekstra container med nogle andre leverancer også, siger han. ///
Arkbyg var inviteret til Færøerne af Lafuco A/S

Læs mere om Glasir Skolen: Nu skal kulturerne blandes - skolen er klar til opgaven

Mere om: Glasir Skolen | Lufaco
Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Mangor & Nagel overtager landskabsarkitekt

Sweco binder to arkitektbrands sammen i ny arkitekttegnestue

Arkitema udvider partnerkredsen

Bar mark bliver til cirkulær bydel med 550 boliger i Holstebro

Så er nomineringerne til Building Awards 2020 i gang

Nyhedsbrev

35.003 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Online Avis Arkiv
Plus

På byggepladsen: Den nye arkitektskole vil være et anti-ikon

Plus

Direktør hos Hillerød-arkitekt: Der skal være tomt for bordenden og fuldt rundt om bordet

Plus

Supersygehus udfordret i samarbejde med storentreprenør

Plus

SLA skal genoplive Detroit-kvarter

Plus

Erik Arkitekter indtager Fyn efter langt tilløb

Plus

Tegnestuer gemmer fyresedlerne væk

Antallet af arkitektfyringer er på vej ned og er nu blevet overhalet af nyansættelser. Optimismen ulmer, men Forbundet Arkitekter og Designere frygter, at opbremsningen kan komme senere

Plus

Lønpakker er ubrugelige for de fleste tegnestuer

Plus

Ny arkitektfusion er modtræk til skærpet konkurrence

Juul Frost Arkitekter udpeger ny leder og to nye partnere

Plus

To jyske arkitektvirksomheder går sammen

Arkitekturen drives frem gennem den gode dialog med kunden, siger adm. direktør Carsten Gjørtz, hvis Aarhus-firma har fusioneret med vestjyske Søren Andersen Arkitekter

Plus

Flere mindre tegnestuer forener kræfterne

At mindre arkitektvirksomheder går sammen for at klare sig i konkurrencen mod de store ingeniørkoncerner er en stigende men dog ikke voldsom tendens, siger Lene Espersen, direktør i Danske Arkitektvirksomheder

Arkitektfusion på tværs af Jylland

Plus

Højhusprojekt ændrer Viborgs skyline

Et ambitøst Viborg-projekt er i støbeskeen og afventer en ny lokalplan. Rambøll Arkitekter og den lokale tegnestue Quattro Arkitekter har designet et 16 etagers boligbyggeri, underjordisk parkering og en landskabsplan

Plus

Fremtidsinvesteringer fylder hos Skala Arkitekter

Horsens-arkitekten Skala Arkitekter er vokset med raketfart de seneste år, og vækstplanerne er fortsat store på trods af coronakrisen

Plus

Horsens-tegnestue tager kampen op i København

Plus

2,5 milliarder ekstra i 2021: Løftet anlægsloft gør byggebranchen fortrøstningsfuld

Aftaler til 415 millioner – Rambøll tager broderparten

Plus

Jeg skal indkredse det liv, der leves - også i fremtiden

Byudvikling kan ikke overlades til én faggruppe alene, mener antropolog Cecilie Jessen Hansen, ansat hos landskabsdesign- og byplanfirmaet SLA

Plus

Andre fag i byggeriet

Plus

Friis & Moltke vil mere i udlandet

arkbyg
Arkitektfirma bringer Aalborg-skole ind i fremtiden

arkbyg
Danske arkitekter giver ny energi til trist erhvervsområde

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Svejsning og smede arbejde = H. Nielssons Maskinfabrik A/S

Intern Auditor Kvalitet

Brugte kranløsninger købes og sælges af stålspecialisten

Fantastisk flot opbygning med finesser

LED strip i super kvalitet til byggepladser

Special container løsning til souvenirbutik på Grønland

1 dags programmeringskursus i ”Micro PLC”

Eliteleverandør til det offentlige

Dispenseringssystem til batteriproduktion og printkort

Udskydelse af AM-bidrag og A-skat for aug/sep/okt

Smedearbejde udføres af H. Nielssons Maskinfabrik A/S

Tacho uden bøvl!

Gibotech hjælper dig gennem sommeren

Alt i stålwire og tilbehør - Fyns Kran Udstyr A/S

Commissioning i byggeriet

Apollo Klimaanlæg uden udedel - SPAR 20%

TELE Haase MS3-softstartere med enkel opsætning

Forslag til klimaindsats i byggeriet er uambitiøse

Præmixanlæg til biogasproducent

Blikkenslager / Tekniske isolatør søges

Gode ideer bliver til succesfulde produkter

Alle bygninger har en historie

Hvordan vælger du den rigtige cylinder?

DFD's helt egen shop er nu live

Robot fjerner triviel flaskehals i corona test

Send til en kollega

0.204