23948sdkhjf

Er målet ikke færre arbejdsulykker?

| Af Søren Schytte, formand for Bygge-, Anlægs- og Trækartellets arbejdsmiljøudvalg | Tip redaktionen om en historie

Ekspertudvalget vender det blinde øje til dugfriske undersøgelser og anbefalinger, skriver formanden for BAT’s arbejdsmiljøudvalg og understreger behovet for at skærpe både lovgivningen og tilsynsindsatserne

I 2015 bestilte Arbejdstilsynet en undersøgelse fra en forskergruppe. Formålet var at få dokumentation for hvilke arbejdsmiljøindsatser, der rent faktisk virker. Ekspertudvalget blev i 2018 forelagt resultaterne fra ovennævnte undersøgelse, men det mærkes ikke i deres anbefalinger til forbedring af arbejdsmiljøindsatsen, hvilket er stærkt bekymrende.

Ja, man skulle måske til at lytte til den forskning, vi har til rådighed. Det mener Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, som arbejder for et mindre nedslidende arbejdsliv for de ansatte i bygge- og anlægsbranchen.Forskerne har gennemgået tusindvis af danske og internationale forskningsartikler og udgivet deres arbejde. Resultatet er til at tage og føle på, det mener professor Johan Hviid Andersen, som har stået i spidsen for undersøgelsen med titlen "Systematisk review om effekter af virkemidler på arbejdsmiljøområdet".

En fjerdedel færre ulykker
Undersøgelsen viser soleklart, at der er behov for yderligere resurser til en forbedret kontrolindsats, hvis man vil arbejdsulykkerne til livs. Ifølge undersøgelsen kan man nemlig nedbringe ulykkestallet med 27 pct. ved en forbedret tilsynsindsats. Det er blandt andet også derfor, at BAT ønsker en fast bevilling til Arbejdstilsynet, således at der løbende kan investeres i de tilsynsformer, der virker, og at man som myndighed ikke er offer for kommende finanslove.

Det forekommer os i byggefagene noget besynderligt, at man ikke har anvendt undersøgelsens dugfriske resultater og kvalificeret anbefalingerne. Det klinger desuden også lidt hult, når ekspertudvalget i deres anbefaling nummer 16-18 taler behovet for yderligere forskning på arbejdsmiljøområdet op, når praksis er, at man vender det blinde øje til.

Når Johan Hviid Andersen fra arbejdsmedicinsk klinik i Herning konkluderer, at udvalget valgte ikke at bruge den tilgængelige viden om hvilke indsatser, der virker, hvorfor så foreslå mere forskning? Det er helt på månen.

Alt peger i retning af et behov for at skærpe samt forbedre arbejdsmiljølovgivningen og tilsynsindsatserne. Her fremhæver ekspertudvalget rådgivning og dialog, men de kan ikke stå alene.

Tilsynsformer og ID-kort
Regeringen og forligskredsen lægger op til at gøre det helhedsorienterede tilsyn i bygge- og anlægsbranchen permanent, og det er særdeles positivt. Tilsynet har nemlig kastet positive resultater af sig i løbet af 2018.

Det er også positivt, at der blandt en række af Folketingets partier og aktører i byggeriet er enighed om at skabe bedre rammer for arbejdsmiljøarbejdet på byggepladsen samt udvikle et sikkerhedskort, der kan understøtte dette arbejde. ID-kortet kan realiseres ved at udfolde ekspertudvalgets anbefaling nummer 9, der sigter efter at udvikle digitale løsninger, som kan understøtte arbejdspladsernes arbejdsmiljøarbejde.

Dødsfald og ulykker fortsætter
Tallene efterlader ingen tvivl: Antallet af arbejdsulykker forbliver år efter år det samme. I 2017 blev der således anmeldt 42.344 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet. Det er 330 flere end i 2016 og 47 flere end i 2015. Det er langt fra godt nok.

Værre står det dog til med dødsulykker. I 2018 mistede 29 mennesker livet som konsekvens af en arbejdsulykke, og i år har seks mennesker allerede betalt den højeste pris. Ofte er det planlægning og samarbejdet ude på pladserne, hvor uheldene opstår, der halter - men det er også mangel på opfølgende tilsyn fra myndighederne. Der er simpelthen for mange pladser og virksomheder, der ikke bliver genbesøgt, selv om de burde. Årsagen til dette er oftest mangel på resurser.

Opfølgende tilsyn suppleret med påbud om rådgivning er begge faktorer, der i det lange løb medvirker til færre arbejdsulykker, bedre økonomi og bedre kvalitet i byggeriet. Det ved vi alle sammen. Men hvorfor vil alle så ikke være med, når vi ønsker faste bevillinger til Arbejdstilsynet? Her må politikerne på banen, når der skal forhandles om den kommende danske arbejdsmiljøindsats.

Der er dog ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. Ekspertudvalget har nemlig leveret højere bøder ved gentagne overtrædelser af loven. Ligeledes har parterne ønsket en tilbageførelse af 50,4 mio. kr. til partsindsatsen og en forbedret risikomodel, der kvalificerer fremtidens tilsynsindsats.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Enemærke vinder milliardaftale med KAB

Kamstrup laver omsætningsrekord men tjener mindre

Bankaftale sætter NCC i gang med 15.000 kvm kontorprojekt

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Tocifret millionunderskud vokser hos Flügger

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Stifter sætter sig i direktørstolen hos producenten af solcelletag

M.J. Eriksson vinder udbud til trecifret millionbeløb

Vindueskoncern taber 750 millioner på investeringer

GSV lukker opkøb og siger farvel til direktør

Topchef med succestrang indleder kamp for byggeri i træ – men bor selv i et hus af mursten

Han har arbejdet med træ hele sit liv, men ser ikke sig selv som træ-fanatiker. Nu er Martin Tholstrup aktuel som initiativtageren bag den nye forening ”Træ i Byggeriet”

arkbyg
BIG er klar til Nordhavnen

Efter først at være blevet afvist af kommunen, skulle BIG HQ nu være klar til godkendelse

Andelsboliger
Ny app skaber orden hos foreningerne

Andelsboliger
Det gamle håndværk skinner på Frederiksberg

arkbyg
Mr. Yin & Yang vinder den største pris

Arata Isozaki vinder den største pris i arkitekturen, Pritzker Architecture Prize, som nummer ni fra Japan

arkbyg
Når havet møder arkitekturen

På Atlanterhavsøen Madeira holder et unikt udendørsbad stævnemøde med den mørke vulkanske klippe og lavaens naturlige swimmingpools >>>

arkbyg
Ung ingeniør får pris for sit arbejde

arkbyg
Lappeløsningernes tid er forbi

Havet stiger. Derfor skal vi passe godt på vores kyster, lyder opfordringen fra landskabsarkitekt Rikke Juul Gram. Lokale initiativer kan gøre mere skade end gavn på nationale værdier, mener Schønherr-partneren, der efterlyser en debat om alt det, der er værd at bevare

arkbyg
Megabyer bliver klodens næste store udfordring ...men de bliver også en del af løsningen

Verdens store bysamfund vokser med en eksplosiv hast. Rådgiver- og byggebranchen får mere end nok at gøre med at følge med

arkbyg
Arkitekt Noah Yaffe fra Steven Holl Architects: Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her

Arkitektur er en miljøhandling, siger en af hovedtalerne ved den kommende bæredygtige messe Building Green i Aarhus. Målet er at tænke mindst 100 år frem i tiden

arkbyg
Vi skal væk fra 0 fejls-kulturen

Arkitekt- og ingeniørvirksomheden Constructa A/S henter sværvægter fra Niras til at skrue op for sunde byggerier og nye klimaløsninger. Morten Reher-Langberg vil sætte fokus på FN’s verdensmål men møder ikke ind med en skræddersyet programerklæring

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: God planlægning slår robotterne - men de kommer!

Entreprenør har styr på medarbejdernes kompetencer

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

NCC sælger fra

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Nyt om navne

Plus

Boganmeldelser
Odense - byen til afslappet vandring

Plus

Maskinerne nærmer sig et byggefagligt niveau

Tidligere Velux-chef fortsætter kurs mod retten – hans sag bliver ikke ugyldiggjort

Nyt om navne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Flere ryger væk fra offentlig forsørgelse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Total kranløsning leveret og monteret 14 dage efter ordre.

Børneinstitutioner hitter som samlesæt

Kombiner energimåling og styring i et system!

Ny EP avis ude nu

BS false Z

Saint-Gobain bidrager til Swecos DGNB guld-certificering

Nedtælling til udsolgt Building Green Aarhus

Kabeltransport kræver helt specielle forhold

Overstrømsbeskyttelse i distributionsnettet - efter de nye regler

Der er fuld gang i den på vores stand på Transport 2019!

Frysehus hos Havi i Ishøj

Brug specialisterne – de er til for dig

Häfele bygger nyt logistikcenter

Sølvpakken - Messeudstyr

Mød Panelbyg til Building Green Aarhus 2019 på stand 38.

En sauna skal bygges med den helt rigtige slags træ

Controlflex Kobling

BIM Equity går WebiAmok

Gudrunsvej - Aarhus

Et nyt parcelhus i Sundolitt indpakning - Etape 2 

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Første spadestik i solskin hos Dacapo Stainless A/S

Give Steel hejser gitterspær på historisk arena i Oslo

Send til en kollega

0.191