23948sdkhjf

De umistelige landskaber kommer på udstilling

Dansk Arkitektur Center åbner i næste måned udstilling, der fortæller historien om Vadehavet og Grønland

Stikkende strå under fødderne, udsigt til Vadehavet og sort sol på horisonten. Se en gletsjer og hør den kælve.

Det er, hvad publikum blandt andet kan se frem til, når arkitekt Dorte Mandrup omdanner Dansk Arkitektur Center (DAC) til et sanseligt landskab i udstillingen ”Umistelige landskaber”, der åbner 22. marts og samtidig markerer hendes 20 års jubilæum som arkitekt.

Publikum får mulighed for at gå på opdagelse i Dorte Mandrups tre Vadehavscentre i henholdsvis Danmark, Tyskland og Holland samt Illulissat Isfjordscenter i Grønland, der alle formidler de centrale historier og skrøbelige landskaber ved Vadehavet og i Grønland.

– Med poesi og æstetik handler arkitekturen om det, der er større og langt ældre end os mennesker. Arkitekturen tager livtag med selve grundlaget for livet, med kloden, klimaet og de kræfter, der udspiller sig lige nu og her. Dorte Mandrup samler det hele – himlen, havet og horisonten i ét punkt, hvor arkitektur og natur går op i en højere enhed, udtaler Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center, i en pressemeddelelse.

10-12 mio. trækfugle
Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandsområde, og en vigtig destination for de 10-12 mio. trækfugle, der lægger vejen forbi hvert år.

Dorte Mandrup er i den helt særlige position, at hun har fået til opgave at skabe Vadehavscentre i Danmark, Holland og Tyskland, der alle skal formidle det storslåede Vadehav, som strækker sig over de tre lande.

DAC bringer et stykke af Vadehavscentret ved Ribe til København i en udstilling, hvor publikum kan bevæge sig rundt på et kæmpe stråtækt landskab med udsigt til havet og lyden af fuglene. Det stråtækte håndværk spiller nemlig en stor rolle i dette Vadehavscenter, hvor ikke bare tag, men også facader, er beklædt med strå, hvilket får bygningen til at gå i ét med det grå og brune marsklandskab omkring det.

Kulturhistoriske lag
Vadehavscentrene i Holland og Tyskland består af helt andre materialer, for her skal arkitekturen tale ind i en industrihavn og en bunker fra 2. Verdenskrig.

– De tre Vadehavnscentre er alle beliggende i det samme Unesco-beskyttede Vadehav, men da vi blandt andet arbejder med meget forskellige kulturhistoriske lag, bliver tolkning og dermed udformningen meget forskellig – og netop dét ønsker vi med udstillingen på DAC at give besøgende et indblik i, forklarer Dorte Mandrup.

I DAC får publikum en smagsprøve på det spektakulære og dramatiske grønlandske landskab gennem en dragende totalinstallation med både projektioner, lyd og en abstrakt model af Isfjordscenteret. brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.347