23948sdkhjf

Dansk tegnestue udformer bydel på knap 400.000 m2

Juul Frost Arkitekter har udformet en helt ny bydel med knap 400.000 kvadratmeter fordelt på et 14 hektar stort område i den russiske by Kaliningrad  

Efter års manglende fokus ønsker russerne nu byggeri og byrum med større menneskelig skala, fokus på sundhed, tryghed, diversitet, tilpasningsdygtighed og miljø. Derfor har de hentet erfaringer og kompetencer hos de danske arkitekter.

- De standarder og værdier, russerne efterspørger, har vi på tegnestuen mange års erfaring med, fortæller Helle Juul, founding partner, og fremhæver gennemlyste lejligheder, tryghed, diversitet, tilpasningsdygtighed og miljø.

315.000 kvm - og det er bare boligerne
Siden sovjettiden, hvor først Nikita Khrustjov med ’Khrusjtjovkaerne’ satte fart på byggeriet med præfabrikation til billige boliger, har byggeri i Rusland været udfordret på kvaliteten. Efter den Kold Krig har nybyggeri stadig været af ringe standard, ligesom fokus på boligopførelse har betydet manglende politisk interesse for udviklingen af byens offentlige rum.

Fakta: Juul Frost og Kaliningrad

Boliger: 314.213 kvm, fordelt på 3510 boliger.

Erhvervsarealer og kommercielle arealer: 18.780 kvm

Hotel og lejlighedshotel: 23.647 kvm

10 Børnehaver og Skole 29.528 kvm

I alt: 386.168 kvm

Bygningshøjden spænder fra 5 - 20 etager, og området 57.822 kvm parkering fordelt på 1992 p-pladser

Den russiske regering har igangsat et byggeprogram på 800 millioner kvm, som skal forbedre bolig- og livskvaliteten for 25 millioner russere, og samtidig udvikler de en ny model for boligstandarder.

- Vi er blevet inviteret med i udviklingsprojektet, fordi russerne søger erfaringer udefra. Denne gang har vi fået en særligt spændende opgave, da vi har fået mulighed for at sætte et fysisk præg på et stort bykvarter i Kaliningrad, som skal tjene som et eksempelprojekt for udviklingen af andre russiske byer, fortæller Flemming Frost.

Den danske tegnestue står bag en helt ny bydel på det 14 hektar store område på Oktyabrsky øen, som grænser op til Kaliningrads historiske centrum. Projektet indeholder over 3500 gennemtegnede boliger, 10 børnehaver, en skole, erhvervsbyggeri, et hotel og hotellejligheder samt grønne gård- og byrum.

Projektet præsenteres i foråret 2019 for de besluttende politiske organer. 

Del en særlig økonomisk zone
Projektet er en del af den 385 hektar store udvikling af hele Oktyabrsky øen, som er udpeget til særlig økonomisk zone for at tiltrække internationale investeringer og turisme. Udover stadionområdet udvikles og en kultur- og museumshub på øen.

Tegnestuen har udformet projektet med afsæt i masterplanen udformet af LDA Design (London). Tegnestuerne Openfabric (Holland), Turenscape (Kina) og Alison Brooks Architects (Canada) skal udforme andre dele af Oktyabrsky området.

Udviklingen af projektet er fundet sted i tæt samarbejde med russiske Strelka KB, en rådgivende virksomhed, under Strelka Institute, som blev sat i verden for at ændre de kulturelle og fysiske landskaber i russiske byer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156