23948sdkhjf

Investorer: Indgreb vil sætte stopper for milliard-renoveringer af lejeboliger

Et politisk flertal udenom regeringen vil lave et straksindgreb mod den såkaldte moderniseringsregel.

Et flertal i Folketinget, bestående af Socialdemokraterne (S), Dansk Folkeparti (DF), SF og Enhedslisten, vil lave et straksindgreb mod den såkaldte moderniseringsregel. Partierne vil med lovgivning fordoble det beløb, som investorer skal renovere for, før man kan hæve huslejen på en lejebolig. Det fremgår af et indslag i TV 2 Nyhederne mandag aften.

Organisationen Ejendomdanmark er stærkt kritisk overfor et indgreb. Det vil sætte en prop i renoveringerne af danske lejeboliger og føre til en forringelse af boligmassen, lyder det.

- Vi vil se lejlighederne især i de store byer langsomt forfalde og store nedskrivninger af værdien af danske ejendomme, som vil ramme pensionskasserne rigtig hårdt, udtaler Jannick Nytoft, der er adm. direktør i EjendomDanmark.

Han opfordrer partierne til at slå koldt vand i blodet.

- De skader over 90 procent af ejendommene, der ejes af danske investorer og pensionskasser. Lad os få tallene frem på bordet og finde en løsning, der ikke vil gøre det danske samfund og danske pensionister fattigere, udtaler Jannick Nytoft.

Han mener, at lejelovgivningen allerede er med en stærk beskyttelse af lejerne, der kan bruges, hvis nogen forsøger at udnytte reglerne.

Frygter store stigninger

Det varslede indgreb kommer i kølvandet på en sag i København, hvor den amerikanske kapitalfond Blackstone står til at overtage Den Sønderjyske By i en større ejendomshandel.

Overtagelsen har fået beboerne i Den Sønderjyske By til at frygte, at Blackstone vil hæve huslejen til mere end det dobbelte efter en renovering.

- Man har fundet en måde at presse citronen og så lige tage den et ekstra nøk op. Det er ikke de værdier vi har i Danmark, siger Merete Dea Larsen (DF) til TV 2.

Det er den såkaldte moderniseringsregel, paragraf 5,2. der gør det muligt for nye udlejere at hæve huslejen efter en gennemgribende modernisering.

Den mulighed gør efter S og DF’s mening danske ejendomme for attraktive for udenlandske investorer.

Helle Toxværd, formand for Lejernes Landsorganisation, bakker op om straksindgrebet.  

- De fjerner betalelige boliger fra storbyer som København, siger hun til TV 2.

Fakta om moderniseringsreglen - § 5, stk. 2

Når en udlejer foretager en gennemgribende modernisering af en  udlejningsbolig med eksempelvis et nyt badeværelse eller nyt køkken, så overgår huslejefastsættelsen fra et reguleret system kaldet omkostningsbestemt leje til et reguleret system kaldet det lejedes værdi.

I stedet for at følge boligreguleringsloven skal huslejen fremover følge reglerne om det lejedes værdi, som er den huslejeregulering, der er fastsat i lejeloven. Huslejen fastsættes til samme husleje som betales for andre tilsvarende lejelejligheder.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094