23948sdkhjf

Spritfabrik bliver til kunstcenter: Fem arkitekter slår stregerne på Artcenter Spritten

Fem rådgiverteams er nu udpeget til at levere konkurrencebud på et nyt kunstcenter i Aalborgs gamle spritfabrik. Der skal den fredede værkstedsbygning og kedelhal skal omdannes til Artcenter Spritten, hvor det spektakulære kunstværk Cloud City af den argentinske kunstner Tomás Saraceno allerede er planlagt. 

Artcenter Spritten er en del af en større plan, som skal gøre det historiske industriområde til en attraktiv ny bydel i Aalborg. 

De fem teams:

Team A
Hovedrådgiver: Arkitekt: Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS
Underrådgivere: Arkitektur og transformation: Barozzi / Veiga GmbH, Barcelona
Byrum og landskab: 1:1 landskab
Formidling og kulturarv: Racconto
Ingeniør: Frandsen & Søndergaard ingeniører
Arkitekt: Krogh Madsen Arkitekter a/s

Team B
Hovedrådgiver: Arkitekt: BIG Architcts
Byrum og landskab: BIG Architcts
Underrådgiver: Restaurering: Elgaard Architecture A/S
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
Kunstrådgiver: V1 Gallery / Eighteen

Team C
Hovedrådgiver:
Arkitekt: Praksis Arkitekter
Underrådgivere: Byrum og landskab: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue
Restaurering: VMB Arkitekter

Team D
Hovedrådgiver:
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
Underrådgivere: Byrum og landskab: SLA a/s
Ingeniør: Rambøll Danmark a/s
Udstillingsarkitekt: JAC studios ApS
Kulturarv: Morgens A. Morgen, konsulent

Team E
Hovedrådgiver:
Arkitekt: Snøhætta, Norge
Byrum og Landskab: Snøhætta 
Transformation og kulturarv: Snøhætta

- Vi går nu ind i en spændende fase i realiseringen af Artcenter Spritten, hvor fem rådgiverteams skal give konkrete bud på et udstillingscenter, der indgår i samspil med monumentalværket Cloud City. Samtidig skal forslagene udforme en helhedsplan for området, der blandt andet omfatter byrummet omkring det nye Artcenter og klimatilpasning mod Limfjorden. Jeg glæder mig meget til at se de forskellige bud på helhedsløsninger, siger Peter Spøer, bestyrelsesformand for Ejendomsfonden Artcenter Spritten. 

Det nye kunstcenter får et etageareal på cirka 3.200 kvm - heraf cirka 2.200 kvm som transformation af eksisterende fredede bygninger og cirka 1.000 kvm i en tilbygning. 

Todelt konkurrence
Det nye udstillingscenter sammensmelter fredet industrianlæg og ny arkitektur. Foreningen Realdania og Aalborg Kommune samarbejder om udarbejdelse og finansiering af projektet. 

- I Realdania vil vi gerne være med til at give bygningskulturen et nutidigt indhold. Når vi skaber nyt liv i nedlagte industriområder, er vi ikke blot med til at bevare en vigtig fortælling om identitet og arbejdsfællesskab - vi kan også skabe nye muligheder for byudvikling i helt unikke rammer. Men det kræver blik for arkitektonisk kontekst og respekt for historien. Det bliver en interessant udfordring at forene Cock-Clausens nyklassicistiske industriarkitektur med Tomás Saracenos ekspressive kunstværk, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania. 

Konkurrencen er todelt, hvor deadline for fase 1 er den 28. marts 2019. Fase 2 - udbud med forhandling - går efter planen i gang i efteråret 2019. Det endelige vinderprojekt forventes at blive offentliggjort i slutningen af 2019.

Foreningen Realdania og Aalborg kommune giver henholdsvis 80 millioner kroner og 25 millioner kroner til renoveringsprojektet og nybyggeriet.

Farvel til Spritten

Spritfabrikken er tegnet af arkitekt Alfred Cock-Clausen og opført 1929-31. Bygningernes udseende er præget af, at de Danske Spritfabrikker bestræbte sig på at deres bygninger et ensartet udtryk over hele landet.

I 1931 blev spritfabrikken i Aalborg indviet af statsminister Stauning. Fabrikken tog helt nye produktionsmetoder i brug og er blevet et symbol på industrialiseringen Danmark.

I 2007 gør Kulturministeriet fabrikken til et nationalt industriminde.

Produktionen af snaps stoppede i 2015, og bliver flyttet til Norge. Samme år blev området fredet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126