23948sdkhjf

Genbruger sit eget affald

Flere producenter af betonblokke er dét at knuse eget affald og genbruge det til nye produkter blevet en god forretning

I stedet for at smide de letklinker-betonblokke ud, som er produceret med fejl, har producenterne fundet ud af, at det bedre kan betale sig at knuse dem. For når affaldet er knust, bliver det drysset ned i en ny produktion af blokke.

- Det er næsten det samme som at knuse en tvebak i en dej, hvis man ikke har nok mel. Ved at drysse et par krummer tvebak ned i dejen, kan man spare mel samtidig med, at man stadig får et godt brød. Det er præcis det samme princip, siger formanden for Blokforeningen under Dansk Beton i Dansk Byggeri, Niels Westergaard.

At producenter af betonblokke har oprettet systemer til at knuse eget affald på egne fabrikker, er ikke kun til fordel for miljøet, men også en inspiration for andre i byggebranchen.

- Vi har de sidste mange år opnået stort kendskab til at knuse eget affald, så vi er ved at være der, hvor vi er parate til at indgå en dialog med andre parter i branchen. Vi deler gerne ud af den viden, vi har om genanvendelse, siger formanden.

Til inspiration for andre
Det er op til fem procent af det knuste affald, der kan tilføres per blok. Og sådan forsætter processen, indtil alt affaldet er omsat.

- Fremtidsperspektivet er, at vi på sigt kan modtage affald udefra, som vi kan omsætte i nye produktioner af blokke. Vi er i hvert fald klar til at tage dialogen.

- Vi skal dog være helt sikre på, at vi ikke sender giftige stoffer tilbage på markedet. Det indledende arbejde består derfor i at få styr på, hvad byggeaffaldet præcist indeholder, så vi ved, hvordan det kan bruges efterfølgende, siger Niels Westergaard.
tøtte

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172