23948sdkhjf

Tre politikredse skiller sig negativt ud med trafikulykker

Færre kommer til skade eller mister livet på de danske veje, men i tre politikredse er udviklingen en anden, viser rapport

Færre er kommet til skade i trafikken i perioden fra 2013 til 2017 og noget kunne tyde på, at det er sikrest at være trafikant i Nordsjælland.

Til gengæld skal man passe på i Østjylland, på den københavnske vestegn og på Sydsjælland og Lolland-Falster, viser en ny rapport fra Vejdirektoratet om trafikulykker i landets 12 politikredse.

I den femårige periode fra 2013 til 2017 har der generelt været et fald i antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken på 7 pct., ifølge rapporten. Men der er forskel på de enkelte politikredse.

For selvom de fleste politikredse følger den landsdækkende udvikling, er det i Østjylland, på Københavns Vestegn og på Sydsjælland og Lolland Falster gået den anden vej. Her har der været stigninger i antallet af dræbte og tilskadekomne.

Spiritus er en væsentlig årsag
Spiritusulykker udgør stadig en væsentlig andel af trafikulykkerne. I 2017 udgjorde de i gennemsnit 11 pct. af alle ulykker med tilskadekomne eller dræbte personer.

Der er især tre politikredse, hvor spiritusulykker udgjorde en større andel af de ulykker, hvor der var dræbte eller tilskadekomne personer, end andre kredse.

På Fyn og i Midt- og Vestjylland udgjorde spiritusulykker henholdsvis 16 pct. og 14 pct. af ulykkerne med dræbte eller tilskadekomne.

På Bornholm udgjorde spiritusulykker fem ud af 22 personskadeulykker (svarende til 23 pct.).

I Østjylland er antallet af tilskadekomne steget med 24 pct. på fem år, så der i 2017 var 393 tilskadekomne i trafikken på de østjyske veje. På Københavns Vestegn er antallet af dræbte steget fra fire dræbte i trafikken i 2013 til 12 dræbte i 2017. Og på Sydsjælland og Lolland Falster er antallet af tilskadekomne i trafikken steget med 24 pct., mens antallet af dræbte er steget fra ni dræbte i 2013 til 17 dræbte i 2017.

- Der er mange regionale forskelle, som kan spille ind. I byerne er der for eksempel mange lette trafikanter og mange krydsningspunkter mellem trafikanterne, så selv mindre fejl kan få konsekvenser for, om ulykken sker, og hvor alvorlig den bliver. På landevejene opstår ulykkerne af andre årsager og har en tendens til at være mere alvorlige, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling, i en pressemeddelelse.

Nordsjælland er sikrest
I forhold til indbyggertallet er Nordsjælland den politikreds, hvor færrest personer mistede livet eller kom til skade i en trafikulykke i 2017, mens antallet er størst i Nordjylland.

Til trods for at Nordjyllands politikreds har flest dræbte og tilskadekomne i trafikken pr. indbyggere i 2017, er antallet faktisk faldet en del siden sidste år. Især antallet af dræbte er faldet markant fra 28 dræbte i 2016 til 11 dræbte i 2017.

Ulykkestallene viser også forskelle, der peger på forskellige kørselsvaner i landets politikredse. Nordjylland er den politikreds, der har den største andel af dræbte eller tilskadekomne i bil. Derimod har Københavns politikreds den største andel af dræbte eller tilskadekomne på cykel.

Ulykker

  • Antallet af ulykker med dræbte og tilskadekomne faldt i 2017 med 3 pct. fra året før, og er samlet set faldet med 7 pct. siden 2013.
  • Med 175 dræbte i 2017 ligger antallet af dræbte i trafikken på det laveste niveau i perioden 2013-2017.
  • Bilister og bilpassagerer udgjorde 44 pct. af det samlede antal dræbte og tilskadekomne i trafikken i 2017.
  • Cyklister udgjorde den næststørste andel med 24 pct. af det samlede antal dræbte og tilskadekomne i trafikken i 2017.
    60 pct. af de dræbte og tilskadekomne i 2017 var mænd og 40 pct. var kvinder.
  • I 2017 var der 306 personskadeulykker med spirituspåvirkede førere eller fodgængere, svarende til 11 pct. af alle personskadeulykker.
    368 personer blev dræbt eller kom til skade i en spiritusulykke i 2017, hvilket er lavere end i 2016, hvor der var 379 dræbte eller tilskadekomne i denne ulykkestype.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172