23948sdkhjf

De brætspiller sig frem til den gode arkitektur

Invitér, informér - og ignorér. Det er det, vi skal væk fra, mener to landskabsarkitekter, der har udviklet et brætspil til borgerinddragelse. Idé-spillet kan ifølge arkitekterne give byudviklingsplaner et bedre lokalt fodfæste

Forandringer af et lokalområde, om det er enkelte bygninger eller større landskabelige greb, kan ofte vinde langt flere tilhængere, hvis idéerne tales frem, formidles - og trykprøves.

Arkitekterne Bo Holm-Nielsen og Mikkel Zoffmann Jessen, der tilsammen kalder sig ZoffmannHolm Landskabsarkitekter, er aktuelle med et nyt bud på at få løst problemer ved den vanskelige borgerinddragelsesprocess.Til det har de udviklet et brætspil ved navn FællesSkaber, der er et værktøj til at få engagerede borgere endnu længere frem på stolene, når der skal ske noget nyt - arkitektonisk eller byplanmæssigt - i lokalområdet.

- Denne type borgerinddragelse rykker ved den traditionelle praksis, hvor man inviterer og informerer - og bagefter ignorerer. Vi har erfaret, at vi med spillet kan flytte folk fra at komme med egne idéer og ønsker, til at gå derfra med fælles idéer og en indsigt i potentielt divergerende interesser, siger Mikkel Zoffmann Jessen til Arkbyg, da vi besøger de to landskabsarkitekter på tegnestuen på Frederiksberg.

At kortlægge og prioritere idéer
Kort fortalt går spillet ud på, at deltagerne gennem flere øvelser får både kortlagt, udviklet og prioriteret deres idéer, drømme og behov for de område eller den plads, der diskuteres.

Arkitekterne har benyttet det i forbindelse med borgermøder i Rødvig hvor vi udarbejdede en udviklingsplan, i Havdrup med en bypark og i Strøby Egede ligeledes i forbindelse med en udviklingsplan som vi sidder med lige nu, og så er der muligvis også et behov for det i Vallø.

Læs også: Landskabsarkitekter udvikler brætspil til bedre borgerinddragelse

Workshoppens mange deltagere betød, at gruppen måtte underdeles i mindre grupper á 30 personer, hver styret af én workshop-facilitator.

- Pointen er, at ideer skal formidles, udvikles og trykprøves. Og for at sikre, at det ikke bare bliver løs snak, hvor ideer kører ud ad en tangent - og hvor en stærk person ved bordet måske tager teten - så har vi lavet nogle spørgsmål-kort, der rettes mod ideerne. Så en idé udløser, at man tager et spørgsmål op. Og derefter taler gruppen om ideen, ud fra spørgsmålet, siger Mikkel Zoffmann Jessen.

Efter gruppeøvelser og et såkaldt borgerbudgeteringsspil blev alle samlet til debat med rådgivende landskabsarkitekter, kommunale planlæggere og lokalpolitikkere.

Repræsentativ spredning
I forbindelse med udviklingen af en ny bymidteplan for Rødvig på Stevns afholdt ZoffmannHolm Landskabsarkitekter to workshops i sensommeren 2015. Der kom 165 for at deltage, og formålet var at inddrage borgerne i udviklingen af deres by, så den kommende byudviklingsplan vil få et bedre lokalt fodfæste.

Og det var med de erfaringer i bagagen, at arkitekterne for nogle måneder siden kunne tage deres nye spil under armen og møde beboerne i Havdrup lidt nordligere på Sjælland, til beboermøde, hvor den nye park i Havdrup Vest skulle behandles og udvikles.

Til mødet havde Zoffmannholm forberedt "version 2.0" af spillet, der fik en masse beboer-idéer og ønsker frem, før designprocessen til parken starter for alvor.

- Det handler om at fastholde de lokale idéer i forhold til målgrupper. Og pointen er, at man skal have så mange ideer igennem, siger Mikkel Zoffmann Jessen.

Bo Holm-Nielsen supplerer:

- Brætspillet er også en prioriteringsøvelse til at indkredse, hvad der er vigtigst for flest mulige mennesker. Måske finder man ud af, at behovet for en parkeringsplads er sekundært i forhold til behovet for en omfartsvej, siger han.

En dybere forståelse
Og man får kredset sig ind på, hvor potentialerne i lokalområdet ligger. Måske mangler der penge lige nu til en ny idrætshal, men det er ønsker der kommer frem.

- Gennem aftenen spillede vi os frem til de gode ideer, mødt hinanden på kryds og tværs og fik snakket om drømme og bekymringer for fremtidens park. For os som rådgivere giver det også et afkast i form af en dybere forståelse af borgernes og brugernes behov. Samt forståelse for deres by og lokalområde. Vores proces har også fået rosende ord med fra både Stevns og Solrød Kommune, der ser positivt på en mere aktiv borgerinddragelse, siger Bo Holm-Nielsen. ///

Landskabsarkitekterne

Mikkel Zoffmann Jessen er uddannet landskabsarkitekt fra Skov og Landskab KU-LIFE, med speciale i omdannelse af post-industrielle landskaber. Tidligere har han gennemførte den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på Roskilde universitetscenter.

Han arbejder problemorienteret på tværs af traditionelle fagligheder. Uanset om opgaverne har karakter af byplanlægning, design af byrum eller strategi- og konceptudvikling er arbejdsprocessen en undersøgelse som sigter mod at kvalificerer den enkelte løsning gennem vidensudvikling.

Bo Holm-Nielsen, er landskabsarkitekt, MDL.Med baggrund på konstruktørstudiet skiftede han til landskabsarkitektstudiet. Bo blev uddannet landskabsarkitekt fra Skov og Landskab KU-LIFE, med speciale i omdannelse af post-industrielle landskaber. Som en del af landskabsarkitekt uddannelsen har han læst i USA og London.

Han har erfaringer fra både den offentlige sektor og privat tegnestue, hvorigennem han har deltaget i konkurrencer, projektering og tilsyn af min­dre opgaver og udarbejdelse af udbudsmateriale. Han arbejder tværfagligt med at give konkrete fysiske løsninger som svar på sociale, rumlige og miljømæssige problemstillinger.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

DSB vælger rådgiver til tre byggeopgaver

20 bygherrer er i spil til Bygherreprisen

MT Højgaard vinder hovedentreprise på Aalborg Universitet

10 startup-firmaer sætter turbo på byudvikling

Realdania, Cowi og Velux har udvalgt 10 virksomheder til at give mere effektivt byggeri og CO2-besparende byer. De er valgt ud fra en bunke med 400 ansøgninger

Cowi kaster unge ind i klimakampen

Nyhedsbrev

34.255 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Online Avis Arkiv

Nyt om navne

Plus

Byggeriet får digitalt manifest

Plus

Københavnsk rådgiver bryder positiv stime

Københavns nye bro er åbnet tidligere end ventet

Gamle loftsplader bliver facaden på Aarhus højeste boligbyggeri i træ

Q-Construction står i spidsen for vinderholdet på projektet med 89 boliger

Plus

Hovedlandet anlægger veje, mens hovedstaden bygger skoler

Hovedstadens kommuner satser på befolkningstilvækst, mens provinsen opruster med klimasikring og infrastruktur

Plus

Pengene brænder i lommen på sparsomme kommuner

Flere investeringslystne kommuner risikerer nej til at bygge for mange millioner kroner, de selv har opsparet

Lokal entreprenør vinder fløjbyggeri på Fængslet i Horsens

Altanfirma bag Toveshøjs ansigtsløft til 100 millioner

300 millioners restaurering af Nyborg Slot går ind i sidste fase

Se resultatet, når restaureringsarbejdet er slut og der er opført en ny udstillings- og formidlingsfløj samt en ringmur

Plus

Dansk Byggeri om regeringens plan: CO2-krav kræver alle kendte værktøjer

Byggebranchen byder den nye regerings klimahandlingsplan velkommen. Men minder om, at der også er en regning, der skal betales. Green Building Council kalder det en gylden mulighed for at iføre sig en grøn førertrøje

Plus

Installatørboss: Regningen ender desværre tit hos erhvervslivet

Aktører fra byggebranchen efterspørger flere detaljer om, hvordan ambitionerne i den nye regeringsaftale skal finansieres

Plus

Bravida-direktør: Udenlandsk arbejdskraft er nødvendig

Udenlandsk arbejdskraft udgør en større og større del af arbejdsstyrken hos teknikentreprenøren, der hilser øget politisk fokus velkommen

Plus 1

Totalentrepriser betyder færre fejl i byggeriet

Det bliver mere og mere populært at inddrage entreprenørerne tidligt i planlægningen af et projekt, fremgår det af nye tal fra Byggefakta

Plus

Styring er også et fag

Som totalentreprenør er det nemmere at styre et byggeri, mener entreprenør

111 boliger: JCN Bolig bygger i Roskilde

Smak styrker bygherrerådgivningen

Fem vil forme rammerne for 150 børns hverdag

Tysk fokus giver bonus - C.F. Møller åbner nyt kontor

Plus

Venstre: Bliver frataget et visionært projekt

Plus

Borgmester: Udbud er ikke et fravalg af Claus B. Hansen

Beton, kunst og Gud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

19 skruefundamenter til 150 m2 Sommerhus på Romsøvej i Asnæs

Kursus om CLT-byggeri

5 ting du skal vide om CPR (byggevareforordningen)

Teknologi, processer & kompetencer

Kabelslået grommet

Leder du efter et internationalt første job ?

Ringspann® præcision

”Vælg bæredygtigt” når der skal bygges eller renoveres

Mobil aircondition med WIFI og naturligt kølemiddel

VVS-Grossist tager stort socialt ansvar

Pettinaroli - måske det bredeste vvs-sortiment på markedet

Ara-el præsenterer ATyS S

40 fods støjdæmpet container med opsamlingskar

VVS-grossist investerer i fremtidig arbejdskraft

Grindex løsninger til industrien

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Ny stor plads i København

Riwal ekspanderer i Europa

Optimér din viden om transformerstationer (10/0,4 kV)

ATyS d M fra Socomec

Michael Mottlau ny advisor hos V2C

Yderligere skærpelse af 10kg reglen i 2020?

Grønland satser stort på nye lufthavne

Står du og mangler en surring?

Portalkraner til håndtering og transport

Send til en kollega

0.2