23948sdkhjf

De brætspiller sig frem til den gode arkitektur

Invitér, informér - og ignorér. Det er det, vi skal væk fra, mener to landskabsarkitekter, der har udviklet et brætspil til borgerinddragelse. Idé-spillet kan ifølge arkitekterne give byudviklingsplaner et bedre lokalt fodfæste

Forandringer af et lokalområde, om det er enkelte bygninger eller større landskabelige greb, kan ofte vinde langt flere tilhængere, hvis idéerne tales frem, formidles - og trykprøves.

Arkitekterne Bo Holm-Nielsen og Mikkel Zoffmann Jessen, der tilsammen kalder sig ZoffmannHolm Landskabsarkitekter, er aktuelle med et nyt bud på at få løst problemer ved den vanskelige borgerinddragelsesprocess.Til det har de udviklet et brætspil ved navn FællesSkaber, der er et værktøj til at få engagerede borgere endnu længere frem på stolene, når der skal ske noget nyt - arkitektonisk eller byplanmæssigt - i lokalområdet.

- Denne type borgerinddragelse rykker ved den traditionelle praksis, hvor man inviterer og informerer - og bagefter ignorerer. Vi har erfaret, at vi med spillet kan flytte folk fra at komme med egne idéer og ønsker, til at gå derfra med fælles idéer og en indsigt i potentielt divergerende interesser, siger Mikkel Zoffmann Jessen til Arkbyg, da vi besøger de to landskabsarkitekter på tegnestuen på Frederiksberg.

At kortlægge og prioritere idéer
Kort fortalt går spillet ud på, at deltagerne gennem flere øvelser får både kortlagt, udviklet og prioriteret deres idéer, drømme og behov for de område eller den plads, der diskuteres.

Arkitekterne har benyttet det i forbindelse med borgermøder i Rødvig hvor vi udarbejdede en udviklingsplan, i Havdrup med en bypark og i Strøby Egede ligeledes i forbindelse med en udviklingsplan som vi sidder med lige nu, og så er der muligvis også et behov for det i Vallø.

Læs også: Landskabsarkitekter udvikler brætspil til bedre borgerinddragelse

Workshoppens mange deltagere betød, at gruppen måtte underdeles i mindre grupper á 30 personer, hver styret af én workshop-facilitator.

- Pointen er, at ideer skal formidles, udvikles og trykprøves. Og for at sikre, at det ikke bare bliver løs snak, hvor ideer kører ud ad en tangent - og hvor en stærk person ved bordet måske tager teten - så har vi lavet nogle spørgsmål-kort, der rettes mod ideerne. Så en idé udløser, at man tager et spørgsmål op. Og derefter taler gruppen om ideen, ud fra spørgsmålet, siger Mikkel Zoffmann Jessen.

Efter gruppeøvelser og et såkaldt borgerbudgeteringsspil blev alle samlet til debat med rådgivende landskabsarkitekter, kommunale planlæggere og lokalpolitikkere.

Repræsentativ spredning
I forbindelse med udviklingen af en ny bymidteplan for Rødvig på Stevns afholdt ZoffmannHolm Landskabsarkitekter to workshops i sensommeren 2015. Der kom 165 for at deltage, og formålet var at inddrage borgerne i udviklingen af deres by, så den kommende byudviklingsplan vil få et bedre lokalt fodfæste.

Og det var med de erfaringer i bagagen, at arkitekterne for nogle måneder siden kunne tage deres nye spil under armen og møde beboerne i Havdrup lidt nordligere på Sjælland, til beboermøde, hvor den nye park i Havdrup Vest skulle behandles og udvikles.

Til mødet havde Zoffmannholm forberedt "version 2.0" af spillet, der fik en masse beboer-idéer og ønsker frem, før designprocessen til parken starter for alvor.

- Det handler om at fastholde de lokale idéer i forhold til målgrupper. Og pointen er, at man skal have så mange ideer igennem, siger Mikkel Zoffmann Jessen.

Bo Holm-Nielsen supplerer:

- Brætspillet er også en prioriteringsøvelse til at indkredse, hvad der er vigtigst for flest mulige mennesker. Måske finder man ud af, at behovet for en parkeringsplads er sekundært i forhold til behovet for en omfartsvej, siger han.

En dybere forståelse
Og man får kredset sig ind på, hvor potentialerne i lokalområdet ligger. Måske mangler der penge lige nu til en ny idrætshal, men det er ønsker der kommer frem.

- Gennem aftenen spillede vi os frem til de gode ideer, mødt hinanden på kryds og tværs og fik snakket om drømme og bekymringer for fremtidens park. For os som rådgivere giver det også et afkast i form af en dybere forståelse af borgernes og brugernes behov. Samt forståelse for deres by og lokalområde. Vores proces har også fået rosende ord med fra både Stevns og Solrød Kommune, der ser positivt på en mere aktiv borgerinddragelse, siger Bo Holm-Nielsen. ///

Landskabsarkitekterne

Mikkel Zoffmann Jessen er uddannet landskabsarkitekt fra Skov og Landskab KU-LIFE, med speciale i omdannelse af post-industrielle landskaber. Tidligere har han gennemførte den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på Roskilde universitetscenter.

Han arbejder problemorienteret på tværs af traditionelle fagligheder. Uanset om opgaverne har karakter af byplanlægning, design af byrum eller strategi- og konceptudvikling er arbejdsprocessen en undersøgelse som sigter mod at kvalificerer den enkelte løsning gennem vidensudvikling.

Bo Holm-Nielsen, er landskabsarkitekt, MDL.Med baggrund på konstruktørstudiet skiftede han til landskabsarkitektstudiet. Bo blev uddannet landskabsarkitekt fra Skov og Landskab KU-LIFE, med speciale i omdannelse af post-industrielle landskaber. Som en del af landskabsarkitekt uddannelsen har han læst i USA og London.

Han har erfaringer fra både den offentlige sektor og privat tegnestue, hvorigennem han har deltaget i konkurrencer, projektering og tilsyn af min­dre opgaver og udarbejdelse af udbudsmateriale. Han arbejder tværfagligt med at give konkrete fysiske løsninger som svar på sociale, rumlige og miljømæssige problemstillinger.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Nyt beton-initiativ: Kampen for mere miljøvenligt byggeri er startet

Der er sat navn på de første 25 store aktører hos byggeriet, der frem mod 2030 vil arbejde for en halvering af CO₂-udslippet

Plus

Italienere støvsuger det danske sygehusmarked

Størrelsen på entrepriserne gør det sværere for danske entreprenører at konkurrere, mener 3F og Dansk Byggeri

Juul Frost vinder nyt boligområde i Haslev

Midtjysk tegnestue gør yngre medarbejdere til kulturbærere

Plus

3F ærgrer sig over udvikling

Det koster dansk arbejdskraft, at italienske virksomheder dominerer på sygehusbyggerier, mener 3F Byggegruppen

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Ny arkitektdirektør vil løfte visionerne

Schmidt Hammer Lassen Architects udnævner ny adm. direktør og udvider partnergruppen

12.000 kvm bolig og erhverv - Aart forvandler havnefront nær Oslo

Plus

Topchef i tale
Byggeformand: For mange danske byggerier går til udlandet

Der er masser af dygtige danske ingeniører, arkitekter og rådgivere, der kan løfte store byggerier som broer, supersygehuse og metro. Derfor ærgrer det bestyrelsesformand Lars-Christian Brask, at så mange af de allerstørste og vigtige byggerier herhjemme ofte går til udlandet

Plus

Topchef i tale
Brasks opskrift til overskud i byggeriet

Indtjeningen i branchen er generelt for lav, mener finansmanden Lars-Christian Brask

Hestelov presser rideklubber til at bygge for millioner

Nyborg-vartegn får et nyt liv

Byggeriet når højeste beskæftigelse i 11 år

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: En bedrøvelig sagsbehandling

Plus

Udvikler øger sit fokus på bæredygtigt byggeri

Plus

C.F. Møller ser vækst i udlandet, mens Danmark bliver en "sejere kamp"

Plus

C.F Møller er i strid om millioner

Debat: Er træ det nye sort?

Her er københavnernes yndlingsbyggeri

Amaryllis Hus repræsenterede Grønttorvet, da Københavns Kommune præmierede byens smukkeste bygninger

GPP Arkitekters direktør stopper efter ét år

Gammel kending overtager direktørposten

Her er arkitekternes ny bestyrelse

Center skal formidle Thys vilde natur

Nationalparkcenter Thy skal med respekt for omgivelserne formidle storslået natur og vigtig kulturhistorie til både lokale og besøgende

Plus

Fynsk projektudvikler skal vokse på partnerskaber

Tre skal tegne fremtidens Faaborg

Plus

Frivillig ordning skal forhindre lange betalingsfrister

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Har du set vores nyeste produkt inden for faldsikringsudstyr?

Kæmpe brandgardin til Svinkløv badehotel

Hvad ved vi egentlig om lys?

Specialbygget containerbar med tagterrasse til Tivoli København

Rådgivning og udvikling

Besøg BØRMA på VVS'19 Messen

Håndværkerrengøring til SOS Dansk Autohjælp

Få hosted din BIMcloud og Licensserver

Svejsearbejde med certifikater på Sjælland og Lolland-Falster.

Bygg Reis Deg 2019 16-19/10 Lillestrøm Norge - CFU vil gerne invitere dig med på Fællesstanden

Invitation til følgegruppemøde om Bygninger som Ressourcebank

Kend konsekvenserne af din tilbudsgivning – tilmeld dig Dansk Byggeris kalkulationskursus 7-9. ma

Nye regler for entreprise-kontrakter

Ugens tilbud på brugt traverskran fra Stålspecialisten

Se på vinduer i virtuelle showrooms

Dansk Halbyggeri rejser spær på Lellinge Multihus

Danmarks absolut højeste støjskærm

GROHE præsenterer sanitetskeramikserien - Cube - Den klare stilerklæring

Mød HH Maskiner og Essetre på Ligna 2019.

Pizzi EASYPUR 890 limpåsmører fra Thrane Maskiner ApS

Aircold Komfortkøling

LPG bygger bro til fremtidens energiformer

Fremtidens transport er elektrisk

Beskyt personale og udstyr

Nye anlæg til klimasikring kræver større Hitachi maskiner

Send til en kollega

0.24