23948sdkhjf

De brætspiller sig frem til den gode arkitektur

Invitér, informér - og ignorér. Det er det, vi skal væk fra, mener to landskabsarkitekter, der har udviklet et brætspil til borgerinddragelse. Idé-spillet kan ifølge arkitekterne give byudviklingsplaner et bedre lokalt fodfæste

Forandringer af et lokalområde, om det er enkelte bygninger eller større landskabelige greb, kan ofte vinde langt flere tilhængere, hvis idéerne tales frem, formidles - og trykprøves.

Arkitekterne Bo Holm-Nielsen og Mikkel Zoffmann Jessen, der tilsammen kalder sig ZoffmannHolm Landskabsarkitekter, er aktuelle med et nyt bud på at få løst problemer ved den vanskelige borgerinddragelsesprocess.Til det har de udviklet et brætspil ved navn FællesSkaber, der er et værktøj til at få engagerede borgere endnu længere frem på stolene, når der skal ske noget nyt - arkitektonisk eller byplanmæssigt - i lokalområdet.

- Denne type borgerinddragelse rykker ved den traditionelle praksis, hvor man inviterer og informerer - og bagefter ignorerer. Vi har erfaret, at vi med spillet kan flytte folk fra at komme med egne idéer og ønsker, til at gå derfra med fælles idéer og en indsigt i potentielt divergerende interesser, siger Mikkel Zoffmann Jessen til Arkbyg, da vi besøger de to landskabsarkitekter på tegnestuen på Frederiksberg.

At kortlægge og prioritere idéer
Kort fortalt går spillet ud på, at deltagerne gennem flere øvelser får både kortlagt, udviklet og prioriteret deres idéer, drømme og behov for de område eller den plads, der diskuteres.

Arkitekterne har benyttet det i forbindelse med borgermøder i Rødvig hvor vi udarbejdede en udviklingsplan, i Havdrup med en bypark og i Strøby Egede ligeledes i forbindelse med en udviklingsplan som vi sidder med lige nu, og så er der muligvis også et behov for det i Vallø.

Læs også: Landskabsarkitekter udvikler brætspil til bedre borgerinddragelse

Workshoppens mange deltagere betød, at gruppen måtte underdeles i mindre grupper á 30 personer, hver styret af én workshop-facilitator.

- Pointen er, at ideer skal formidles, udvikles og trykprøves. Og for at sikre, at det ikke bare bliver løs snak, hvor ideer kører ud ad en tangent - og hvor en stærk person ved bordet måske tager teten - så har vi lavet nogle spørgsmål-kort, der rettes mod ideerne. Så en idé udløser, at man tager et spørgsmål op. Og derefter taler gruppen om ideen, ud fra spørgsmålet, siger Mikkel Zoffmann Jessen.

Efter gruppeøvelser og et såkaldt borgerbudgeteringsspil blev alle samlet til debat med rådgivende landskabsarkitekter, kommunale planlæggere og lokalpolitikkere.

Repræsentativ spredning
I forbindelse med udviklingen af en ny bymidteplan for Rødvig på Stevns afholdt ZoffmannHolm Landskabsarkitekter to workshops i sensommeren 2015. Der kom 165 for at deltage, og formålet var at inddrage borgerne i udviklingen af deres by, så den kommende byudviklingsplan vil få et bedre lokalt fodfæste.

Og det var med de erfaringer i bagagen, at arkitekterne for nogle måneder siden kunne tage deres nye spil under armen og møde beboerne i Havdrup lidt nordligere på Sjælland, til beboermøde, hvor den nye park i Havdrup Vest skulle behandles og udvikles.

Til mødet havde Zoffmannholm forberedt "version 2.0" af spillet, der fik en masse beboer-idéer og ønsker frem, før designprocessen til parken starter for alvor.

- Det handler om at fastholde de lokale idéer i forhold til målgrupper. Og pointen er, at man skal have så mange ideer igennem, siger Mikkel Zoffmann Jessen.

Bo Holm-Nielsen supplerer:

- Brætspillet er også en prioriteringsøvelse til at indkredse, hvad der er vigtigst for flest mulige mennesker. Måske finder man ud af, at behovet for en parkeringsplads er sekundært i forhold til behovet for en omfartsvej, siger han.

En dybere forståelse
Og man får kredset sig ind på, hvor potentialerne i lokalområdet ligger. Måske mangler der penge lige nu til en ny idrætshal, men det er ønsker der kommer frem.

- Gennem aftenen spillede vi os frem til de gode ideer, mødt hinanden på kryds og tværs og fik snakket om drømme og bekymringer for fremtidens park. For os som rådgivere giver det også et afkast i form af en dybere forståelse af borgernes og brugernes behov. Samt forståelse for deres by og lokalområde. Vores proces har også fået rosende ord med fra både Stevns og Solrød Kommune, der ser positivt på en mere aktiv borgerinddragelse, siger Bo Holm-Nielsen. ///

Landskabsarkitekterne

Mikkel Zoffmann Jessen er uddannet landskabsarkitekt fra Skov og Landskab KU-LIFE, med speciale i omdannelse af post-industrielle landskaber. Tidligere har han gennemførte den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på Roskilde universitetscenter.

Han arbejder problemorienteret på tværs af traditionelle fagligheder. Uanset om opgaverne har karakter af byplanlægning, design af byrum eller strategi- og konceptudvikling er arbejdsprocessen en undersøgelse som sigter mod at kvalificerer den enkelte løsning gennem vidensudvikling.

Bo Holm-Nielsen, er landskabsarkitekt, MDL.Med baggrund på konstruktørstudiet skiftede han til landskabsarkitektstudiet. Bo blev uddannet landskabsarkitekt fra Skov og Landskab KU-LIFE, med speciale i omdannelse af post-industrielle landskaber. Som en del af landskabsarkitekt uddannelsen har han læst i USA og London.

Han har erfaringer fra både den offentlige sektor og privat tegnestue, hvorigennem han har deltaget i konkurrencer, projektering og tilsyn af min­dre opgaver og udarbejdelse af udbudsmateriale. Han arbejder tværfagligt med at give konkrete fysiske løsninger som svar på sociale, rumlige og miljømæssige problemstillinger.

Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu

Assens sætter tre i spil til byens nye kulturelle mødested

Plus

Byen til vandet er klar til søsætning

Plus

Arkitekter skal forvandle canadisk gigantlufthavn

Tegnestue med 150 ansatte åbner nyt kontor: - Vi skal have mere saft og kraft i vores svenske ben

Dansk tegnestue vinder bydel på Færøerne

Holscher Nordberg har sammen med den færøske tegnestue SNA vundet konkurrencen om Stórutjørn - et nyt bområde på 800-000 kvm i Tórshavn

Nyhedsbrev

34.839 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Online Avis Arkiv

Årets sundhedsbyggeri ligger i Aabenraa

Plus

Arkitekter kritiserer kommune for ABR 18-brud

Ekspertpanel

Plus

Fordyret og forsinket: Friis & Moltke tager til genmæle i skolesag

Østjysk arkitektfirma udvider ejerkredsen

Lindab A/S D. 17/6

Ikonisk æresport anno 2021

Danske arkitekter sætter skub i unges forskerinteresse

Tegnestuen 3XN skal tegne ambitiøs life science-bygning i Stockholm

Wicotec Kirkebjerg, eksperter i brand & sikring

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Plus

Arkitektfirmaer frygter udlandets corona-reaktion

Fire ledende profiler hos 3XN, Henning Larsen, SLA og Schmidt Hammer Lassen har svært ved at få et klart blik i krystalkuglen. Usikkerhed på andet halvår af 2020 og frygt for protektionisme i de lande, de samarbejder med, præger branchen

Oluf og Erik vinder 208 slyngede kædehus

Plus

Vandkunsten sætter alle ned i tid og løn

Samtlige medarbejdere går kollektivt ned i tid hos den københavnske tegnestue Vandkunsten.

Plus

Danske arkitekter kickstarter kontorareal i Lund

Arkitema Architects skal fortætte, omforme og puste nyt liv ind i energiforladt svensk erhvervsområde

Renovering bygger på social indsigt

Plus

Arkitektopkøb og offentlige opgaver bjærger Sweco gennem krisen

Sweco Danmark har med rekordoverskud haft momentum i sundhedskrisen, der vil påvirke rådgiverne lang tid fremover. På plussiden er fortsat styrke i grøn omstilling. På minussiden aktiviteten på det private boligmarked

Plus

Tegnestue styrker sig med nyt forretningsområde

JJW Arkitekter har brugt en del af 2019 på at forberede sig til introduktionen af bygherrerådgivning som nyt forretningsområde, og forventningerne er høje

Plus

JJW Arkitekter tror på travlhed de kommende måneder

Corona har også ført til justeringer på tegnestuen, som ikke forventer nedgang i 2020 i forhold til 2019

Plus

Over 400 projekter ligger klar

Jobeffekten er 3300 fuldtidsbeskæftigede i år og 7800 næste år

Plus

Partier kræver større aftale om boligrenovering

Der er bred støtte til igangsætning af Landsbyggefondens projektkø, men der skal flere penge i spil, mener flere politikere

Plus

Rådgiverne Moe og Niras: Færre krav til indeklima kan give flere renoveringer

Der er behov for at lempe og gradbøje strenge indeklimakrav til skoler og institutioner, så bygherrer bliver motiveret til at renovere - i stedet for lade stå til. Det mener to store rådgiverfirmaer, der arbejder på ny branchevejledning

Plus

Fredet skole skal klimaopdateres

Rådgivere arbejder i ny skolerenovering på at bevare så mange af fortidens bygningskvaliteter som muligt

Plus

C.F. Møller: Vi går usikker fremtid i møde

Tegnestuen C.F. Møller går ind i coronakrisen med et dyk på bundlinjen og forventer mere tilbagegang i 2020

arkbyg
Nyt erhvervsbyggeri inspirerer de tunge i branchen

arkbyg
Da vi blev udfordret som sociale dyr og vanedyr

BIG printer coronaværnemidler

Se alle Medlemmernes egne nyheder

PCSCHEMATIC Cabledim version 3.0 videopræsentation

Ét år til EOT 2021: Flere nyheder på programmet

Kom med på kursus om LCAbyg

TRISTAR tårn ventilation

Påfyldning og dosering uden sedimentering  

AB Electric sætter lys på 24.000 m2

Interview med JDS Architects - Nyhedsbrev fra GCDK juni

Få den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse her

Løft sikkert med kæde

Udbud med forhandling

Skandinavien er vores hjemmebane

Lær Fibox A/S lidt bedre at kende i denne profil video

Sprøjtepistoler i højeste kvalitet fra G.A. Hansen

Er der små jernpartikler i jeres olie- og smøremiddel?

Står du og mangler en pålidelig Vejrstation?

Pavillonbyggerier løser uforudsete pladsbehov for lægeklinik

Se hvorfor du ikke kan undvære en MIG-opkorter til kædesæt!

Webinar 16/6: Håndter dine byggeprojekter mere effektivt

Intelligent optimering til cementproducenter

Køb en effektiv overvågningsløsning

Miljøvenligt propan køleanlæg

EMC-skærmet og E90 brandsikkert kabel

Rotatorer til alle behov

Garanti for rene komponenter

Får du efterset dit faldsikringsudstyr?

Send til en kollega

0.25