23948sdkhjf

Nye boligvurderinger forsinkes et år mere

De nye ejendomsvurderinger skulle have været klar i andet kvartal 2019, men de er igen blevet udskudt

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har prøvet det før, og på den sidste dag i oktober stod han der igen.

I Skatteministeriet forklarede han journalister, at han endnu engang har besluttet at udskyde udrulningen af det nye ejendomsvurderingssystem, der skal danne grundlag for en ny boligskatteberegning fra 2021.

I maj skubbede han ibrugtagningen af systemet fra første til andet kvartal 2019, men nu lyder meldingen, at de første vurderinger først begynder at komme i juli 2020.

- Jeg har besluttet som skatteminister at forlænge vurderingerne med et år. Årsagen er at tage ved lære af de fejl, der er begået i fortiden, sagde Karsten Lauritzen.

Han henviser blandt andet til inddrivelsessystemet EFI, som aldrig kom op at køre, før det blev skrottet, og til den digitale tinglysning, der blev taget i brug, inden det var helt færdigt.

Ifølge skatteministeren fungerer det it-system, der skal udarbejde vurderingerne, men det underliggende sagsbehandlingssystem er ikke blevet testet godt nok.

Det ærgrer Dennis Flydtkjær, der er skatteordfører hos Dansk Folkeparti.

- Man sidder som politiker og frygter, at det ikke bliver sidste gang. Det håber jeg, at det er, men det gjorde jeg også sidste gang, at vurderingerne blev udsat, siger han.

Ordføreren mener dog ikke, at der er nogen anden løsning på problemet. At bygge et nyt system fra bunden vil tage endnu længere tid.

Ventet med spænding
De nye vurderinger er ventet med spænding af mange boligejere.

De hidtidige vurderinger blev sat i bero i 2013, fordi de var alt for fyldt med fejl.

Derfor er det fortsat boligpriserne fra 2011, der danner grundlag for den boligskat, man betaler.

De boligejere, der har betalt for meget i skat, hvis deres vurdering viser sig at have været for høj, skal have penge tilbage, når de nye vurderinger kommer.

Der er tale om 1,7 millioner ejerboliger, der skal vurderes på ny.

Selv om ingen kan vide præcist, hvordan de nye ejendomsvurderinger bliver, er det forventningen, at det især er i provinsen, at vurderingerne vil være lavere.

I hovedstadsområdet og omkring de større byer forventes det, at man skal forvente højere ejendomsvurderinger, end det gamle system har vist.

Ikke desto mindre går der altså yderligere et år, inden man får klar besked.

Det kan give usikkerhed blandt købere og sælgere på boligmarkedet, vurderer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

- Når man udsætter det nye system - to gange faktisk - skaber det en nervøsitet hos boligejerne om, hvorvidt det nye system vil være retvisende, siger han.
/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Andelsboliger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125