23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Tænk nyt og skru op for effektiviteten

Antallet af udenlandske medarbejdere i den hjemlige bygge- og anlægsbranche er steget markant i takt med det økonomiske opsving. Samtidig er endnu flere danskere kommet i arbejde. Det er helt efter bogen: Øget aktivitet skaber øget beskæftigelse, efterspørgsel på arbejdskraft, risiko for flaskehalse, lønglidning og pres på priserne i et stærkt konkurrencepræget marked.

Også i industrien er der mangel på arbejdskraft. Men slet ikke i samme omfang som i byggeriet. Industrien har nemlig for længst forstået at udnytte ny teknologi til at effektivisere produktionen. For eksempel med robotter og nye materialer.

Selvom man ikke kan sammenligne produktionen i industrivirksomhederne med opgaverne på en byggeplads, så har byggeriet helt givet meget at hente i forhold til at udnytte teknologien endnu bedre end i dag. Men det er ikke så lige til, som det lyder. I første omgang kræver det nemlig en helt anden måde at tænke på. Ikke kun når det gælder selve byggeprocessen, men også når det gælder materialer, samarbejdspartnere og finansiering.

Men mest af alt handler det om ansvarspådragelse. At prøve noget nyt er en kæmperisiko i byggeriet. Derfor gør man helst som man plejer. Så er man på sikker grund. Men det betyder også, at byggeriet hænger fast i gammelkendte problemstillinger som mangel på kvalificeret arbejdskraft, lønglidning og prispres. Det hæmmer udviklingen af effektiviteten og innovationskraften i byggeriet.

Hvem tør prøve noget nyt?

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.099