23948sdkhjf

Krystallen i Kiruna

Kiruna i det nordlige Sverige holder store flyttedag. Byen, der ligger 145 kilometer nord for polarcirklen, har siden grundlæggelsen omkring år 1900 levet af at udvinde jernmalm fra verdens største jernmine, og det truer nu med at blive byens undergang.

Om Krystallen

Projektnavn : Krystallen – Kirunas Rådhus
Bygherre : LKAB
Arkitekt : Henning Larsen
Ingeniør : WSP
Landskabsarkitekt : Temagruppen
Entreprenør : PEAB
Bruttoareal : 13.180 kvm
Opført : 2014-2018
Klokketårnet : Er det oprindelige fra byens forrige rådhus fra 1958

På grund af fare for sammenstyrtning i undergrunden har mineselskabet LKAB, som også er byens største arbejdsplads, tilbudt at flytte byen tre kilometer mod øst.

Nedrivningen af Kirunas historiske centrum er allerede i gang, og flytningen river årelange vaner, naboskaber og forretninger op med rode. Processen udfordrer den kollektive bevidsthed blandt byens borgere og kalder på en stor forståelse for samspillet mellem arkitektur og samfund. Derfor blev der i 2012 udskrevet en arkitektkonkurrence om byens første nye bygning; rådhuset.

Folkets hus
Den danske arkitektvirksomhed Henning Larsen, tog sammen med Temagruppen, WSP og UiWE udfordringen op og vandt konkurrencen foran 56 internationale team, og arkitekterne har i designet fokuseret på at ære Kirunas historie og samtidig skabe et udgangspunkt for nye fællesskaber.

- Krystallen har to funktioner. Det er også derfor, rådhuset er designet som to bygninger i én. Rådhuset er en arbejdsplads for byens folkevalgte politikere og for administrationen, men det er også et "folkets hus", hvor indbyggerne kan mødes om foredrag, kunst- og kultur, mad eller hvad de nu finder på, fortæller partner i Henning Larsen, Peer T. Jeppesen i en pressemeddelelse.

Kirunas oprindelige rådhus, som er designet af den svenske arkitekt Arthur von Schmalensee, får nyt liv i Krystallen. Henning Larsens design genbruger Schmalensees ikoniske klokketårn fra 1958 og de originale dørhåndtag fra rådhusets hoveddør.

Jernmalm og sne
Krystallens runde form er et symbol på den demokratiske forsamling og et ligeværdigt samfund, som samler sig om et socialt fællesskab.

Navnet Krystallen referer til jernmalmen og sneen, som begge er grundvilkår i Kirunas eksistens.

Ved åbningen gratulerede H.K.H Kong Carl XVI Gustaf byen med et hus, der forhåbentlig vil bringe glæde til alle indbyggere og fremtidige generationer i Kiruna. Borgmesteren i byen, Kristina Zakrisson, og den svenske minister for Kultur og Demokrati (MP), Alice Bah Kuhnke, var ligeledes til stede og talte til åbningen.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129