23948sdkhjf

Licitationen mener: Det haster med at udvikle byggematerialer

Der er så stor efterspørgsel på råstoffer fra den danske undergrund, at der reelt kan blive mangel på dem. Og en adfærdsregulering med hensyn til råstofudvinding, hjælper ikke så meget. Det kan i første omgang betyde højere priser på især grus.

Transportelementet betyder en del, fordi det dels er dyrt at fragte grus, og dels er det en miljøbelastning. Derfor er der god idé i at genbruge beton, hvori grus indgår. Men der mangler innovation på området, og selvom en relativt stor procentdel af gamle, nedrevne bygninger genanvendes, så er det oftest ikke til samme formål. Gammel beton nedknuses som oftest med henblik på at genbruge det i anlæg af veje med videre.

Og selvom beton på mange områder er et fantastisk byggemateriale, fordi det kan formes frit, så er det også et materiale, der binder rå mængder af grus og sand.

Hvis man gennem innovation kan finde frem til byggematerialer, der ikke skal bruge de store mængder råstoffer, vil meget være vundet. Og der sker da også noget, men ikke nok, hvis vi ikke skal grave hele landet op for at bygge i storbyerne. Når det er sagt, så har grusgrave eksisteret i Danmark gennem mange årehundreder, og når arbejdet er gjort og grusgraven lukket ned igen, så bliver de jo retableret som naturområder.

Råstofudvinding er nok at betragte som en dynamisk proces, hvor man må udvinde der hvor det skader mindst, under skyldig hensyn til miljøet - herunder også vores undergrund, hvad enten det er til lands eller til vands.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125