23948sdkhjf

Anlægsopgave med 40.000 døde

Arkæologer graver efter lig midt i London, inden arbejdet med 225 km højhastighedsbane går i gang

Lige ved siden af en af de mest travle togstationer i den britiske hovedstad, London, arbejder en lille hær af arkæologer sig igennem jorden for at udgrave omkring 40.000 lig.

Der er tale om en af Storbritanniens største udgravninger nogensinde, og den kommer for at gøre plads til et stort jernbaneprojekt. Nemlig en højhastighedsbane mellem London og Birmingham.

Det aktuelle arbejde foregår ved Euston Station, som ligger på og ved en kirkegård, der blev benyttet fra 1788 til 1853. I forbindelse med anlægsopgaven af den 225 k,lange strækning er der planlagt flere end 60 arkæologiske udgravninger.

Mudderarbejde
Udgravningen ved Euston begyndte for nogle uger siden, og i den periode er stedet forvandlet til en mudret fordybning med huller så dybe som otte meter.

Arbejdet har indtil nu afsløret bemærkelsesværdigt velbevarede grave. På grund af de lerlag, der er karakteristiske for Londons undergrund, har kisterne været godt beskyttet.

I en grav fandt arkæologerne, efter at have fjernet gravstenen, en intakt trækiste. Heri lå et skelet med en forvredet ryg og et fuldt tandsæt.

Sådanne fund i så stor stil hjælper forskerne med at forstå, hvordan mennesker levede og døde på et afgørende tidspunkt i industrialiseringen af Storbritannien.

Der er fundet voldsomme skader på lig, herunder brækkede knogler. Der er beviser på tidligt tandlægearbejde, kunstige tænder, og der er beviser på kirurgi i form af kranier, der er savet i.

Kontroversielt arbejde
Byggeriet af den nye jernbane er meget kontroversiel i Storbritannien, men for arkæologerne er det nye muligheder.

På gravpladsen ved Euston var der oprindelig begravet 60.000 mennesker, men en del af gravpladsen blev sløjfet, da stationen skulle bygges (1835-1837).

De gravsteder med velhavende afdøde, som udgraves nu, viser sten med indgraveringer. I løbet af det næste års tid vil hæren af arkæologer bevæge sig over i de sektioner, hvor fattige mennesker ligger begravet.

Når skeletterne er renset, undersøgt og lagt i poser, bliver de begravet igen i indviet jord. 
Kaptain  (Kilde: /ritzau/AFP)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127