23948sdkhjf

Sådan går 3XN Jørn Utzon i bedene

Sydneys havnefront vil fremover huse to fremtrædende bygninger af danske arkitekter. 3XNs design for det nye fiskemarked i Sydney - byens største offentlige byggeinvestering siden Jørn Utzons Operahus - er netop blev offentliggjort.

Markedet bliver til i samarbejde med den lokale arkitekt BVN, GXN Innovation og landskabsarkitektvirksomheden Aspect Studios. Bygherren er UrbanGrowth NSW Development Corporation, delstaten New South Wales’s styrelse for vækst og udvikling. 

Det nye Sydney Fish Market er placeret i den vestlige del af havnen inderst i Blackwattle Bay og bygningen bliver på omkring 80.000 kvm. Markedet skal knytte bugten sammen med Wentworth Park og samtidig skabe en kulturattraktion, der forbinder havnefronten. 

Det første spadestik til den nye bygning tages i midten af 2019. Sydney Fish Market forventes at stå færdigt i 2023.

Vandt opgaven sidste år
Sydney Fish Market er i dag en af byens vigtigste destinationer for lokale og besøgende. 3XNs vinderforslag blev udvalgt i en international konkurrence, hvor opgaven lød på at flytte det eksisterende fiskemarked til en ny beliggenhed, og skabe en offentlig attraktion med bæredygtighed som en vigtig parameter. Ambitionen er at skabe mere end blot et fiskemarked, og byggeriet er først og fremmest et væsentligt kulturhus.

- Den nye bygning vil være mange forskellige ting, når den åbner: et arbejdende fiskemarked, et aktiv for Sydney, en kulturdestination, et bindeled i byen og et inspirerende vartegn på den verdensberømte Sydney Harbour, siger Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør for 3XN.

I udformningen af det nye byggeri har 3XN hentet inspiration fra den traditionelle arketype for markedspladsen, som den har set ud igennem historien på tværs af kulturer. En vigtig målsætning for projektet er at bevare den autentiske markedsoplevelse i en menneskelig skala og med ægte markedsstemning.

Blandt målsætningerne for projektet er en halvering af energiforbruget, vandforbruget og affaldsmængden i sammenligning med det eksisterende fiskemarked. GXN har udarbejdet en bæredygtighedsstrategi for hvordan disse mål kan opfyldes.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125