Sådan bygger vi med affald

Svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmateriale. Flamingoaffald fra byggeri og emballage, som gennem robotteknologi forvandles til et helt nyt byggemateriale.
Det er to af de i alt seks innovative løsninger, der er gået videre i Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge - Rethink Waste.
De seks finalister, som onsdag blev præsenteret på Building Green, er udvalgt som de bedste løsninger, Danmark anno 2018 kan præstere inden for cirkulært byggeri.
De er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister, der siden august har kunnet indsende deres bud på, hvordan vi udnytter affald som en ressource i byggeriet.
Brug for cirkulær tænkning
Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald: Hvert år produceres 1,3 mia. ton affald på verdensplan, halvdelen kommer fra byggeriet, og tallet stiger år efter år. Derfor står byggeriet i dag med et stort behov for nye løsninger og nye måder at bygge på, der kan skubbe sektoren i en mere bæredygtig retning. Og det er de seks finalister gode bud på.
- De seks finalister er rigtig gode bud på, hvordan fremtidens cirkulære løsninger skal se ud, og hvordan man kan tænke cirkulært fremfor lineært i byggesektoren - og så rummer flere af dem potentiale for at blive skaleret globalt, siger Chris Murphy i en pressemeddelelse. Han er repræsentant for den globale affaldsorganisation ISWA og medlem af det internationale dommerpanel, der har udvalgt finalisterne.
Partnerskaber er næste skridt
En af de vigtigste faktorer for at accelerere den cirkulære tænkning i byggeriet er partnerskaber på tværs af hele værdikæden. Frem mod udvælgelsen af de tre vindere af Circular Construction Challenge til februar får de seks finalister derfor også hjælp til at etablere et team af relevante aktører, som skal være med til at udvikle idéen til en kommerciel løsning.
- Partnerskaber er afgørende for, at innovationer kommer længere end idéstadiet. Nu kommer den næste spændende fase, hvor de seks finalister skal danne teams, så de skaffer de kompetencer, de har brug for. Det er vidt forskelligt, hvad de har brug for, fordi vi jo taler om vidt forskellige ideer. Men dem, der får sammensat det rigtige team, vil have rigtig gode vinderchancer, siger projektchef for Realdania Simon Kofod-Svendsen i pressemeddelelsen.
Kaptain