23948sdkhjf

Vi må ikke putte mennesker i et vakuum

Kolja Nielsen er brugernes arkitekt: Beboerne, skoleeleverne, museumsgæsterne, børnene på et børnehjem i Kerteminde. De skal have lys, luft og godt indeklima. Vi har talt med Cebra-partneren om kunsten at tegne en havudsigt, om det tåbelige i tekniske hjælpemidler – og om frygten for en ny finanskrise, som vi måske denne gang alligevel får navigeret os uden om

Kunsten at motivere developere til at tænke bæredygtighed ind i byggerier.

Det er en del af arkitekt Kolja Nielsens opgaver. Han er partner hos Cebra, som han stiftede i 2001 sammen med Mikkel Frost og Carsten Primdahl, og virksomheden har nu hovedkontoret i Aarhus, med cirka 45 ansatte, og et mindre i Abu Dhabi med omkring 15 medarbejdere.- Det har været sværere før, men nu går det bedre med at motivere bygherrerne til mere bæredygtighed, da det ikke længere kun er sund fornuft, men også en god forretning at helhedstænke bæredygtighed - for såvel bygherren som brugerne og samfundet, siger Kolja Nielsen til Arkbyg

- Og det har helt klart noget at gøre med en øget efterspørgsel. Hvis man som developer skal sælge et projekt senere, vil der hos de kommende købere være en naturlig forventning om, at man har et godt indeklima, at materialerne er bæredygtige og at man har nogle håndterbare energiregninger. En pensionskasse bliver jo slæbt til skafottet, hvis den ikke kan stå på mål for, at den har en bæredygtig dagsorden. Det bør være et prioriteret fokus for os alle i dag. 

Hvor er der så udfordringer? Mange byggerier bliver jo stadig opført ganske traditionelt?
- Lovgivningen kan være udfordrende. Vi oplever, at den af og til modarbejder arkitekturen og sine egne intentioner. Vi vil for eksempel alle gerne have meget dagslys ind, men der kan ligge begrænsninger på mængden, fordi vi så ikke kan få energirammerne til at holde. Ingeniørerne siger for eksempel, at vi højest må udlægge en vis procentdel af gulvarealet som vinduesareal, og det ser jeg ikke altid som tilstrækkelig.

Kolja Nielsen understreger dog, at han oplever flere bygherrer, der ser bæredygtige løsninger - herunder de bedste dagslysløsninger - som en god investering.

Læs også: Lokal entreprenør vinder Aarhus Vands nye domicil

Hvad skal der til for, at de kortsigtede gevinster ikke vil overskygge de mere langsigtede?
- Her skal man lave livscyklusbetragtninger og nogle af de bygherrer, der er mest udfordrede på det område, har været de offentlige. Det offentlige bygger selvfølgelig ikke så mange boliger, men det kan også være et skolebyggeri. Typisk er der vedtaget en budgetaftale i byrådet, men der er måske ikke sat penge af til øgede byggeomkostninger, som over for eksempel en tiårig periode kan spare på driften. Det kan være svært, især fordi lokalpolitikere ofte kigger ind i en fireårs valgperiode. Så det kræver nogle politiske ildsjæle og samtidigt et pres fra borgerne for at bygge bæredygtigt og energirigtigt, påpeger Kolja Nielsen. 

Og her modarbejder lovgivningen de gode takter?
- Til dels. Vi har jo set, at med de øgede krav til isoleringstykkelser og til hvor store vinduer, vi må lave, så er vi endt med nogle meget tykke vægge og små vinduer. Ligesom i 1970’ernes arkitektur. Så selv om husene er velisolerede, kommer der ikke tilstrækkeligt oplevet dagslys ind. Og så bruger vi energi på at tænde lyset i stedet. Energibesparelse og energiforbrug er i dette eksempel forbundne kar, siger han til Arkbyg. 

Er man egentlig ikke gået væk fra passivhus-tankegangen, altså at en bolig skulle være så tæt, at den nærmest kunne varmes op med en fyrfadslys?
- Jo til dels, man fandt ud af, det blev for tæt. Filosofien bag passiv-huse var, at den opvarmning, der er i huset, kommer fra det, som du og jeg producer og hvad vi ellers har af køkkenapparater og lignende. Men det resulterede i nogle ekstremt tætte huse, hvor mennesker nærmest blev vakuumpakket. Og så føler man, at man får taget sin medindflydelse fra sig. Og noget af det, jeg mærker stærkest som arkitekt, er frustrationen hos brugerne, når de føler, at deres egen indflydelse er væk - ikke mindst i kontorbyggerier: For eksempel at medarbejderne helt banalt ikke selv kan åbne et vindue. For så begynder de af fokusere på et eventuelt dårligt indeklima, siger Kolja Nielsen, der i flere af CEBRAs nyere designs har været meget opmærksom på brugernes behov.

- Vi har tegnestue i et gammelt pallelager, og formentlig uden et særlig godt energiregnskab. Men når det er varmt, åbner vi vinduerne, og når det koldt tænder vi radiatoren. Så enkelt skal det være set fra et brugersynspunkt.

Læs også: PFA investerer trecifret millionbeløb i MTH-projekt

At begynde godt
Han understreger, at det at lave bæredygtig arkitektur er ikke det sammen som kedelig arkitektur. Det handler om sund fornuft, og at vi tænker os om tidligt - og at vi i øvrigt gør det sammen. Alene hvordan du placerer en bygning på grunden, i forhold til for eksempel vindretning og sol, er ganske afgørende. Du når langt, hvis du starter rigtigt ud, siger han med et optimistisk smil, der signalerer, at det måske nok er lidt lettere sagt end gjort.

- Alt det med at klistre tekniske hjælpemidler på til sidst, er nødløsninger. Jo mere vi kan klare med passive virkemidler og sund fornuft, jo bedre. Og så er det et vigtigt budskab, at vi skal bare blive ved med at insistere på kvalitet - og at bygherren også tænker på det langsigtede energi- og driftsregnskab frem for de kortsigtede løsninger. 

Har du eksempel på et projekt, hvor det lykkedes, hvor sund fornuft overtrumfede uhensigtsmæssige offentlige retningslinjer?

- Mennesker og brugerne af bygninger og byer er kommet meget mere i centrum. I dag kan du som arkitekt ikke forsvare ikke at arbejde bæredygtigt - for os i Cebra særligt det sociale ben. Det er det rigtige valg, og samtidig styrer lovgivningen i Danmark energibenet - altså hvor meget energi en bygning må forbruge. Og det gælder også mange andre lande. Så vores fokus har flyttet sig fra det, der lå i lovgivningen, til nu den sociale værdi af det, vi laver, siger Kolja Nielsen.

Læs også: Spadestik på historisk bakketop

Havudsigt diskuteret frem
Det kan være at bringe folk sammen, forbedre livsvilkår, øge arbejdsglæden, øge antallet af elever der tager en afgangseksamen, men også helt enkelt at give beboere eller folk i kontorbygninger mulighed for at kigge ud på motiverende omgivelser og bringe dagslys ind.

Cebra-partnere, der også har en fortid som bestyrelsesformand hos Danske Arkitektvirksomheder, bruger Isbjerget på havnen i Aarhus som eksempel:

- Da vi tegnede projektet, havde vi en virkelig god dialog med kommunen, for egentlig var grunden udbudt som en klassisk karré i seks etager - en firkantet vaniljekrans - der forhindrede havudsigt for alle. Så vi gik i dialog med kommunen om nogle steder at gå op i 12 etager og andre steder ned i to. Det betød, at alle fik bedre udsigt og dagslys ind - både beboere i Isbjerget og dem der bor bagved. Og det var ud fra sund fornuft og sund argumentation.

For nogle år siden var det meget på mode at sige, at alle aktører i et byggeri skulle sætte sig sammen omkring samme bord fra starten. Er det realistisk?

Læs også: Raundahl & Moesby går i jorden på seks supervillaer

- Det er nok ikke fuldstændigt realistisk, og kan i nogle tilfælde lyde hult. Det er vigtigt at de forskellige aktører tager ansvar. Alle - herunder bygherren, der jo betaler - skal bidrage med det, som de er gode til, og selvom der i ethvert byggeri indimellem krydses klinger, oplever vi oftest, at det skarpeste argument vinder over den skarpeste tunge. Når der er respekt for alle fagligheder, er det en fornøjelse at udvikle arkitektur i en spændende tid, siger Kolja Nielsen.

Hvad frygter du for branchen?
- At vi ryger ind i en ny finanskrise, der igen vil sætte udviklingen i stå. Så lad os håbe, vi kan navigere udenom det. 

Hvad tror du selv?
- På et tidspunkt vil der komme en ny krise - et nyt dyk i aktiviteten. Vi kan se historisk, at det går op og ned. Men jeg håber, der går lang tid, eller at vi er bedre rustet til at imødekomme den. Jeg tror, at boligmarkedet bremser op næste år. Det synes jeg, både analyser og vores egen forventning siger. Men man skal jo selvfølgelig passe på med at italesætte sådan noget, for så ender det med at blive en selvopfyldende profeti. Men man kan godt forestille sig, at markedet bliver mættet.

Kolja Nielsen nævner Stockholm som eksempel, hvor boligpriserne nærmer sig London-priser, og resultatet bliver, at folk bliver nødt til at flytte væk fra byen og pendle på arbejde.

Læs også: Investorgruppe vælger rådgiver til historisk Aarhus-karrée

- Det resulterer i både ressource- og tidsspilde. Det har vi endnu ikke løst i de store byer, siger Cebra-partneren, der som et andet eksempel nævner canadiske Toronto, hvor tegnestuen har projekter:

- Byen har aktuelt en befolkningstilvækst på 75.000 mennesker om året, og de har endnu ikke knækket koden til, hvordan deres infrastruktur kan klare presset. Jeg ved ikke, om nogen tør finde lommeregnere frem. Men det er allerede blevet samfundsmæssigt dyrt, pointerer han. ///

Mere om: CEBRA | Kolja Nielsen
Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu
Plus

30 år gammel tegnestue går konkurs: Coronakrise slog benene væk

Casa Aritekter har indgivet konkursbegæring efter et 2019 med tilbagegang og en coronakrise, som kvalte ordrer. Nu forsøger ejerne at genstarte i nyt selskab

Plus

Friis & Moltke vil mere i udlandet

Plus

Tegnestues ambitioner voksede sig for store sidste år

Det er ikke blevet til flueben ved bundlinjemålene for Friis & Moltke A/S i 2019. Resultatet er blandt andet negativt påvirket af to almene renoveringssager

Plus

Cobe trodser corona og satser globalt

Trods ny økonomisk usikkerhed efter covid-19 fortsætter arkitektfirmaet Cobe sin ekspansion i udlandet. 50 pct. af aktiviteterne er nu i udlandet med fokus på byplanlægning i stor skala

Alternativ byggestart på Ikea-boliger i Hillerød

Nyhedsbrev

34.842 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Wicotec Kirkebjerg, eksperter i brand & sikring

Online Avis Arkiv

Assens sætter tre i spil til byens nye kulturelle mødested

Plus

Byen til vandet er klar til søsætning

Plus

Arkitekter skal forvandle canadisk gigantlufthavn

Renovering bygger på social indsigt

Tegnestue med 150 ansatte åbner nyt kontor: - Vi skal have mere saft og kraft i vores svenske ben

Dansk tegnestue vinder bydel på Færøerne

Holscher Nordberg har sammen med den færøske tegnestue SNA vundet konkurrencen om Stórutjørn - et nyt bområde på 800-000 kvm i Tórshavn

Årets sundhedsbyggeri ligger i Aabenraa

Plus

Arkitekter kritiserer kommune for ABR 18-brud

Plus

Fordyret og forsinket: Friis & Moltke tager til genmæle i skolesag

Østjysk arkitektfirma udvider ejerkredsen

Danske arkitekter sætter skub i unges forskerinteresse

Tegnestuen 3XN skal tegne ambitiøs life science-bygning i Stockholm

Ikonisk æresport anno 2021

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Plus

Arkitektfirmaer frygter udlandets corona-reaktion

Fire ledende profiler hos 3XN, Henning Larsen, SLA og Schmidt Hammer Lassen har svært ved at få et klart blik i krystalkuglen. Usikkerhed på andet halvår af 2020 og frygt for protektionisme i de lande, de samarbejder med, præger branchen

Oluf og Erik vinder 208 slyngede kædehus

Plus

Vandkunsten sætter alle ned i tid og løn

Samtlige medarbejdere går kollektivt ned i tid hos den københavnske tegnestue Vandkunsten.

Plus

Danske arkitekter kickstarter kontorareal i Lund

Arkitema Architects skal fortætte, omforme og puste nyt liv ind i energiforladt svensk erhvervsområde

Plus

Arkitektopkøb og offentlige opgaver bjærger Sweco gennem krisen

Sweco Danmark har med rekordoverskud haft momentum i sundhedskrisen, der vil påvirke rådgiverne lang tid fremover. På plussiden er fortsat styrke i grøn omstilling. På minussiden aktiviteten på det private boligmarked

Plus

Tegnestue styrker sig med nyt forretningsområde

JJW Arkitekter har brugt en del af 2019 på at forberede sig til introduktionen af bygherrerådgivning som nyt forretningsområde, og forventningerne er høje

Plus

JJW Arkitekter tror på travlhed de kommende måneder

Corona har også ført til justeringer på tegnestuen, som ikke forventer nedgang i 2020 i forhold til 2019

arkbyg
Nyt erhvervsbyggeri inspirerer de tunge i branchen

arkbyg
Da vi blev udfordret som sociale dyr og vanedyr

BIG printer coronaværnemidler

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RN Maskinservice

Få et tilbud på en ny ABUS Traverskran! - Fyns Kran Udstyr

Bæredygtig uddannelse som VE-Installatør

Rødalger fjernet hos AURA

Mobil aircondition - Spar 20%

Skal du certificeres af Nohrcon til efteråret?

Ny økonomichef hos DSG Industri

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

Smede og Maskinfabrik med stål og montage

Akustik, lys og luft skal understøtte arkitekturen

Håndspritstander incl håndsprit - Godt pakketilbud

NU - I dag torsdag kl 11.00 - Lær mere om støbegods

Stærkt samarbejde om drikkevandstanke i XL-plastrør

Kradsbørstige rødalger fjernet hos AURA

Forårstilbud - spar 3.000,00 - Nederman støvfri Sandblæser.

Husk at bestille inden sommerferien!

Lad os levere dine næste støttebensplader - Fyns Kran Udstyr

Ny spine release fra Projectspine

Cola udlægger klimavenlig asfalt i Jylland og på Fyn

Södras brandimprægnering C260 Xteriør blåstemplet

Hvorfor skal hospitaler være så kedeligt indrettet?

Undgå fugt og skimmelsvampe

Foretag totaløkonomiske beregninger med LCCbyg

Prysmian Finland skal levere søkabel til Saimaa søen

Mobil aircondition - testet af Teknologisk Institut

Send til en kollega

0.251