23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Licitationen
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

Materielgården er klar til vinteren

På materielgården i Silkeborg er maskinerne under omstilling til vintertid, men der er stadig græs der skal slås

150 medarbejdere i Entreprenørafdelingen på materielgården i Silkeborg er ved at gøre de sidste forberedelser til vinterens komme.

Traktorer og andre maskiner er ved at blive klargjort til at kunne rykke ud med kort varsel, når de første glatføremeldinger kommer.

Og det er en stor kommune, de skal dække.

- Vi er absolut en af de større kommuner rent geografisk med ca. 80 kilometer fra nord til syd, så det kræver selvfølgelig noget grej. Vi har mindre pladser tre steder i kommunen, hvor vi kan sætte maskiner, så de ikke skal hele vejen herind til hovedgården hver dag, fortæller chefen for gården, Mette Bøgvad.

Hun er en erfaren dame, når det gælder om at rykke ud. Hun har nemlig en længere årrække været beredskabschef, henholdsvis otte år i Allerød og 13 år i Herning. Selv kommer hun oprindeligt fra Sundby på Lolland, men det høres nu ikke meget. Hun har en uddannelse som bygningsingeniør

Der skal være styr på det
Hun har ansvaret for de 150 medarbejdere, og arbejdsmiljøet fylder en del hos Mette, for folk kommer med vidt forskellige forudsætninger, hvoraf en del er under det man kan kalde Materielgårdens sociale ansvar.

- Vi har alle typer af ordninger, som folk kan placeres i, lige fra fleksjob, til praktikplads, vi har flygtninge, veteraner med videre, og sammenlagt dækker det vel 10-15 procent af de medarbejdere vi har. Og det ser vi som en del af vores arbejde, men det gør også at vi skal være ekstra påpasselige, siger hun.

Materielgården er en selvstændig enhed, som arbejder for kommunen, og Entreprenørafdelingen, som den også kaldes, udsættes jævnligt for konkurrence, således at kommunen er sikker på, at man ikke tager sig bedre betalt end andre. Samtidig udarbejder Entreprenørafdelingen jævnligt kontrolbud til kommunen, således at man den anden vej rundt kan sikre sig, at konkurrencen er intakt.

- Vi skal ikke give overskud. Er der ikke arbejde nok til os, må vi tilpasse. Men vi prøver at være så gode, at vi kan holde det niveau i antal medarbejdere vi er nu, siger hun.

Lige nu er det lidt svært, for der er grønne opgaver, der skal løses samtidig med, at der skal kunne rykkes, når nattefrosten sætter ind.

- Det er altid en balance, for vi skal både kunne klare de almindelige opgaver såsom fejning med videre, samtidig med, at vi skal kunne rykke ud med salt i løbet af meget kort tid, fortæller hun.

Derfor har værkstedet travlt med at montere plove, efterse fejeudstyr og saltanlæg.

- Vi har 3.000 tons salt tons salt klar i en hal, men der skal også meget til. Især hvis det bliver en vinter som sidste år, hvor vi brugte cirka 6.000 tons, hvilket er tre gange så meget salt som vi plejer, fordi vi hele tiden havde temperaturer på lige over og lige under frysepunktet. Det øger behovet for saltning væsentligt, siger hun.

"Ledelse i fællesskab" dækker over at folk arbejder sammen i teams a 5-8 mand, og der er ingen leder. De skal sammen koordinere arbejdet.

- På den måde føler alle et fælles ansvar for at arbejdet bliver gjort, og det virker for os, siger Mette Bøgvad.

Al timeregistrering foregår på Iphones, direkte ind i kommunens systemer.

- Vi er opdelt i tre hovedområder her, henholdsvis Natur & Park, Idræt & Institutioner samt Vej & Anlæg. Der er ca. 40-42 medarbejdere i hver afdeling, og så har vi jo nogle på kontoret og værkstedet også, siger Mette Bøgvad.

Når det gælder vinterarbejdet, er der eksterne entreprenører og vognmænd på nogle af de store klasse 1 og klasse 2 veje. Men resten hviler på Entreprenørafdelingen at få saltet og ryddet.

- Kravene er til rydning og saltning er jo skrappe. Det skal fungere hurtigt, så vi skal jo have beredskabet klar, siger hun.

Grøn eller rød
Ved indgangen til kontoret står en port man går igennem for at komme in d ad døren. Den har en rød og en grøn indgang, og ovenover stilles der et spørgsmål:

"Tager du chancer på dit arbejde?" Den røde port er "Nej" og den grønne port er "Ja".

- Det er bevidst lavet sådan for at få folk til lige at tænke sig om engang. Vi udskifter jævnligt spørgsmålet, så der hele tiden er noget, folk skal reflektere over. Det er en måde at holde fokus på, siger Mette Bøgvad.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.189