23948sdkhjf

Byggeriet halter efter på digitalisering

Men faktisk har tiden aldrig været bedre til at bringe byggeriet videre - og løsningerne ligger lige for, mener dagens debattører

I en tid hvor teknologien buldrer derudaf, hvor adgangen til viden er større end nogensinde, og hvor der bygges nogle af de største byggerier i Danmarks historie, har vi chancen for at skabe vækst og eksport.

Gennem en målrettet sektorstrategi kan vi digitalisere byggeriet herhjemme og skabe en international rollemodel. Den ambition bør såvel byggeriets parter som beslutningstagerne i Danmark støtte.

Så hvad venter vi på? Danmark er et af de mest digitaliserede lande i EU, hvor hele 42 pct. af de danske virksomheder ifølge Danmarks Statistik og Eurostat har en høj eller meget høj grad af digitalisering.

Det billede gælder desværre ikke for bygge- og anlægsvirksomhederne, hvor samme tal er 8 pct. herhjemme mod 14 pct. i EU.

Indlægget

Indlægget er skrevet af: 

  • Af Henrik Schødts, projektdirektør Nyt Hospital Nordsjælland,
  • Michael H. Nielsen, direktør Dansk Byggeri
  • Gyrithe Saltorp, adm. direktør i Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Kompetenceløft til alle parter
Heldigvis er der indikationer på, at en omstilling er på vej. Værktøjskassen er efterhånden fyldt. Nu er kunsten at integrere digitaliseringen i alle led i værdikæden og ikke mindst i kulturen. Fra bygherrer over rådgivere til entreprenører og helt ud på byggepladserne. Det mener vi skal ske ved et kompetenceløft og en ændring i mindset.

Værdien vil komme alle til gode - mere ambitiøse og bæredygtige byggerier, mindre spild, mere værdi og bedre bundlinje for de involverede parter. Lad os bygge rigtigt og undgå opslidende og kostbare claims.

Den rigtige tilgang fra start
Byggeriet af det nye superhospital i Nordsjælland, der ventes at gå i gang til foråret, er en historisk mulighed for at demonstrere et bud på en fuldt digitaliseret proces. Nysgerrigheden er der, teknologien er der, og ambitionerne er der.

Regeringen lancerede tidligere i år sin ambitiøse digitale vækststrategi, så timingen er der også. Nu skal vi sådan set bare gøre det.

Vi har ikke alle svarene, men har bud på, hvor vi kan starte.

Bygherren er drivkraft
Gør bygherren til drivkraft for den digitale ramme. Byggebranchen oplever, at bygherre sjældent efterspørger digitalisering ambitiøst nok.

Når det offentlige bygger, bør det være et ufravigeligt krav, at projektet bygges digitalt op på en måde, der taler sammen med de relevante systemer.

Det incitament lå tidligere i den såkaldte IKT-bekendtgørelse, men få byggerier har efterlevet aftalen under udførelsen.

I fremtiden bør IKT-aftalerne derfor adressere, hvordan hele byggeforløbet styres. Bygherren skal på banen med en samlet digitaliseringsstrategi - og fra start vælge software og hvordan parterne bruger den information, som teknologien skaber på byggepladsen, i selve projekteringen og i tilrettelæggelsen af byggeriet.

Stil krav til åbenheden
Bygherre bør tilsvarende sætte rammen for det konkrete udvekslingsformat på de forskellige systemer, der bruges af parterne, så de kan tale sammen, og tegninger og data kan flyde frit.

Alle parter skal løbende kunne tage stilling på et informeret grundlag, da kun det gældende materiale er tilgængeligt.

Flyt digitaliseringen
Flyt digitaliseringen ud på byggepladsen. Og lad os sikre, at systemet er enkelt, intuitivt og bærbart, ligesom for eksempel mobilepay. Så alle medarbejdere kan bruge systemet til at kommunikere, koordinere eller dokumentere på deres smartphone, lære af dag-til-dag-aktiviteter på pladsen og bruge det til at planlægge og forbedre arbejdet.

Gør logistikken digital
Gør logistikken digital som i andre brancher. I dag er spildtid en af de største hindringer for et effektivt byggeri.

Uddannelse i budgettet
Læg løbende uddannelse ind i budgettet. Øremærk midler til at undervise i digitale værktøjer i forhold til entreprenører og håndværkerne på byggepladsen, så alle har lige muligheder for at være med.

Lad os starte dialogen om, hvad fuld digitalisering kræver og kortlægge forhindringerne. Vi har brug for den digitale revolution. Ikke for digitaliseringens skyld, men for at skabe værdi og kvalitet i det, vi bygger.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141