23948sdkhjf

Nytænkning i byggebranchen

I byggebranchen, hvor man langt hen ad vejen gør, som man altid har gjort, er det lidt af en landevinding at bruge installationsskakte i byggeriet. Ordene kommer fra Allan Løvgreen, markedschef i GK Danmark, en af de store teknik-entreprenører i Danmark.

Årsagen? GK Danmark opsætter netop nu, i samarbejde med NCC Teknik Skakt, installationsskakte i Falkoner Centret i forbindelse med renoveringen og ombygning. Systemet er NCC’s og blev lanceret i 2008, men det har først for alvor vundet indpas nu.

Senior forretningschef Niels Paludan i NCC Teknik Skakt giver sit bud på hvorfor:
- Når vi samler alle de tekni-ske installationer i præfabrikerede skakte, som så ’bare’ skal trans-porteres til byggepladsen og in-stalleres som en form for plug ’n’ playløsning, der reducerer en uges arbejde til en enkelt dag, så er der pludselig ikke nær så meget arbejde på byggepladsen til teknik-entre-prenøren. Det er ikke alle, der kan se fidusen i det.

Allan Løvgreen er imidlertid ikke bekymret:
- Hos GK Danmark har vi valgt at se fordelene i det. Det kan godt være, at vi skal bruge færre mænd pr. byggeplads, men til gengæld har vi så kapacitet til at betjene flere byggepladser samtidig. Desuden er der en stor forbedring ved de præfabrikerede skakte i forhold til in situarbejde, når vi taler arbejdsmiljø. I stedet for at arbejde på svært tilgængelige steder i meget uergonomiske stillinger, bliver det hele fremstillet på fabrikken un-der ordentlige forhold. Og der skal jo stadig fagmænd til at installere dem – bare ikke så mange.

Både Allan Løvgreen og Niels Paludan er enige om, at de præfabrikerede installationer er det helt rigtige valg til Falkoner – ikke mindst pga. byggeriets beliggen-hed. De smalle veje og den begrænsede plads nærmest umuliggør den type trafik, der ville have været brug for, hvis skaktene ikke var blevet valgt. GK Danmark er meget glade for samarbejdet med NCC Teknik Skakt og vice versa. At GK Danmark har erfaring med skaktene er både en stor fordel, når virksomheden byder ind på entrepriser, der ligger i overvejelser om at bruge skaktene, og når NCC Teknik Skakt skal sælge konceptet ind til andre entreprenører.

- Det er svært ikke at se fordelene ved skaktene, fortæller Niels Paludan. Ud over at være i en høj kvalitet, sikrer vi også, at alt er lavet på samme måde. Og så kan vi gøre det hele langt mere kompakt, end hvis der var tale om in situarbejde. Det frigør plads, så vi kan levere flere m2 til boligerne.

Ud over mere plads og bedre arbejdsmiljø er installationsskakte-ne også et energisparende initiativ. Det skyldes, at installationerne kan aktiveres tidligt og bidrage til, at udtørringen sker hurtigere i bygge-riet. I et konkret eksempel i Nord-havn i København har NCC sparet både en betragtelig sum penge og skåret 2-3 måneder af byggetiden alene ved den manøvre.

Se meget mere omkring tendenser i byggebranchen og deltag i debatten på vores LinkedIn Gruppe: Byggemomentum

https://www.linkedin.com/groups/4835431/

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125