23948sdkhjf

Bygningsstyrelsen har brug for fagentreprisen

Totalentreprisen sænker kvaliteten, hæver prisen og stiller den mindre virksomhed dårligere rent juridisk, skriver Danske Anlægsgartnere som reaktion på Bygningsstyrelsens udmelding om at droppe fagentrepriser

Licitationen - Byggeriets Dagblad kunne onsdag 5. september berette, at Bygningsstyrelsen ikke længere vil benytte sig af fag- og storentrepriser på grund af de store problemer med byggeriet af Niels Bohr Bygningen.

Det er en bemærkelsesværdig udmelding i en tid, hvor flere og flere kommuner ellers netop tilvælger fagentreprisen, fordi den både sparer penge, sikrer en højere kvalitet og ikke mindst styrker de små og mellemstore håndværksvirksomheder.

Når man går fra hovedentreprise til udbud i fagentreprise, vil det desuden give et betydeligt større indtag af lærlinge, samt at det i større udstrækning vil være lokal arbejdskraft, som udfører arbejdet.

Det er nogle af grundene til, at Aarhus Kommune skrottede sin gamle udbudspolitik og valgte fagentreprisen allerede for fem år siden.

Vi har selvfølgelig forståelse for, at Bygningsstyrelsen er nødt til at reagere efter forløbet omkring Niels Bohr Bygningen, men at droppe fagentreprisen ville være en stor fejl.

Bliver tromlet ned
Danske Anlægsgartnere repræsenterer 206 små eller mellemstore medlemsvirksomheder, der har erfaringer fra et væld af både total- og fagentrepriser, og her er beskeden ikke til at tage fejl af: Totalentreprisen sænker kvaliteten, hæver prisen og stiller den mindre virksomhed dårligere rent juridisk.

De små og mellemstore virksomhed har slet ikke de juridiske muskler til at undgå at blive tromlet ned. De vil bare levere et solidt stykke fagligt arbejde, men bliver i stedet presset massivt både på tid og penge i de store totalentrepriser. Vi har medlemmer, som fortæller, at "al faglighed bliver kvalt". Og hvis der bliver en voldgift mellem totalentreprenøren og for eksempel Bygningsstyrelsen, så trækkes den lille virksomhed med i sagen, uanset om det er deres arbejde, den er gal med eller ej. Desuden må bygherre ofte bruge mange ressourcer på tvister med totalentreprenøren, der netop har juristerne til at fokusere på det fremfor det praktiske arbejde.

Konklusionen er, at totalentreprisen helt sikkert har sin berettigelse. Men for en dygtig bygherre, som vil have et velfungerende arbejdsmarked, et ordentligt resultat og endda til en lavere pris, bør fagentrepriser konsekvent være med i vurderingen, når der udarbejdes udbud.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109