23948sdkhjf

3F fortrænger fakta om udlicitering

Erfaringerne viser, at en kommune kan spare op til 15 procent ved at udlicitere tekniske opgaver, skriver dagens debattør som på indlæg fra fagforbundet 3F

Licitationen - Byggeriets Dagblad bragte forleden nyheden om, at kommunerne udliciterer mere på det tekniske område (19/8, red.).

Umiddelbart en glædelig nyhed, der viser, at flere kommuner har fået øjnene op for fordelene ved at få private virksomheder til at slå græsset og rydde veje og fortove for sne.

Nyheden affødte som forventet en reaktion fra 3F. Denne gang fra Lydia Callesen, næstformand i den offentlige gruppe i 3F, som mener, at udlicitering er dyrt og dårligt for både kommunen og medarbejderne.

Men hvis vi holder os til fakta, så viser erfaringerne fra flere kommuner og forskning på området, at en kommune i gennemsnit sparer mellem fem og 15 procent ved at udlicitere tekniske opgaver.

Utallige eksempler bekræfter dette: For eksempel har man i Frederikssund Kommune sparet 10 mio. kr. om året.

Cirka 170.000 mennesker arbejder i øjeblikket i bygge- og anlægsbranchen.

Hvis en kommune udliciterer en eller flere opgaver, bliver medarbejderne i de fleste tilfælde overdraget til den nye virksomhed og kommer til at arbejde under en overenskomst, som 3F selv har været med til at forhandle.

Medarbejderne kommer med andre ord til at arbejde i en privat virksomhed ligesom størstedelen af danskerne og 3F’s medlemmer i øvrigt.

Udliciteringen på det tekniske område har vist sig at være et rigtig godt redskab, når kommunerne skal have løst flest opgaver for pengene.

Det er gået op for langt de fleste kommuner, og samlet set udliciterer de cirka 10 procent flere opgaver, end de gjorde for 10 år siden.

Men det er desværre endnu ikke gået op for 3F.

I stedet for at tale dårligt om udlicitering, burde 3F være stolt over deres mange medlemmer i private bygge- og anlægsvirksomheder, der hver dag slår græsset og holder vores byer rene og pæne.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094