23948sdkhjf

Mangel på arbejdskraft: Lad os nu se på, hvad vi har

I stedet for at råbe op om mangel på arbejdskraft, bør arbejdsgiverne tage ansvar og opkvalificere ledige, mener 3F

Medierne har hele denne varme sommer haft fokus på den påståede mangel på arbejdskraft - denne gang mangel på håndværkere. Arbejdsgiverne råber vagt i gevær og advarer mod overophedning af byggebranchen.

Men sandheden er, at der er kommet flere håndværkere i arbejde - og godt for det. Og der er jo intet, der tyder på overophedning. Lønnen stiger, men ikke voldsomt, og virksomhederne tjener stadig penge. Det går godt. Det skal vi glæde os over.

Brug for reformer
Arbejdsgiverne mener, at der er brug for reformer på området - de peger for eksempel på muligheden for at forhøjet pensionsalder og at indføre mere lempelige regler for at få mere udenlandsk arbejdskraft ind i landet.

Svaret til det er, at der ikke er brug for flere reformer. Danmark har i forvejen om få år den suverænt højeste pensionsalder. I stedet for at sætte pensionsalderen op, skal vi sammen arbejde for, at flere kan blive i deres job til de når pensionsalderen. Det handler om arbejdsmiljø, om at vi ikke skal slides ned på vores arbejde. Her kan der høstes hurtige gevinster. For sandheden er jo, at danskerne - også håndværkerne - gerne vil blive længere på arbejdsmarkedet, hvis bare de oplever et godt og udviklende arbejde.

Faglig opkvalificering
Der er heller ikke brug for at lave reglerne om, så vi får mere udenlandsk arbejdskraft. Lad os nu starte med at få vore egne ledige i spil. Lad os sammen se på, hvor mange, der med en faglig opkvalificering kan udfylde de kommende huller på arbejdsmarkedet.

Vi har desuden et stort mandskabs-potentiale ved, at flere virksomheder forpligtes til at tage lærlinge. Lige nu der for eksempel 739 unge i skolepraktik - 143 alene i hovedstaden. Murere, tømrere og struktører. Sæt dog dem i spil!

Det ville være på sin plads, at arbejdsgiverne i stedet for at råbe om mangel på arbejdskraft tager ansvar og sørger for selv at sikre den nødvendige arbejdskraft. Det er meget enkelt: Hold på medarbejderne med et godt arbejdsmiljø, sikre den fremtidige arbejdskraft ved at give de unge mennesker en praktikplads og professionalisér så rekrutteringsarbejdet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109