23948sdkhjf

Hospitaler og regioner kan høste store fordele gennem FN’s verdensmål

| Af Michael Møller, markedschef for hospitaler i Niras | Tip redaktionen om en historie

FN’s 17 verdensmål bør i højere grad inddrages i sygehusenes drift og udvikling. Det kræver nytænkning, men potentialet er stort, skriver dagens debattør

Virksomheder og myndigheder ser i stigende grad fordelene ved FN’s 17 verdensmål, der er kaldt den mest ambitiøse plan for Jordens fremtid, og nu begynder også det danske sundhedsvæsen at røre på sig.

Mange hospitaler er stadig lidt famlende i forhold til at bruge målene. Men læser man regionernes og sygehusenes budgetter og planer for de kommende år, står der verdensmål flere steder. Det er klart kommet på dagsordenen.Verdensmålene kaldes også Sustainable Development Goals, SDG, og består af 17 konkrete mål og 169 delmål. Ideen er, at alle lande skal agere og forbruge bæredygtigt. Målene er ikke bindende, men de bør alligevel veje tungt i sundhedssystemet fremover.

Kræver oplyst grundlag
Verdensmålene skal tages seriøst. Med budgetter på over 100 mia. kr. og over 100.000 ansatte udgør sundhedsvæsenet en væsentlig aktør, der kan gøre en stor forskel.

Ideen om at bruge verdensmålene som udgangspunkt for projekter, investeringer og løbende optimering i forhold til drift bobler altså i regionerne. Alligevel er det min fornemmelse, at for mange stadig tænker traditionelt i forhold til at bruge målene i drift og udvikling. Måske fordi de savner et oplyst grundlag.

Nogle tekniske mål og delmål er oplagte eksempelvis i forbindelse med nybyggerier, tilbygninger og renoveringer. De blødere mål kræver lidt nytænkning og en mere åben tilgang til drift og projekter.

I virkeligheden skal man begynde med at sætte sig ind i verdensmålene og danne sig et overblik over mulighederne på sit konkrete hospital.

Vi skal se på, hvad der kendetegner et hospital herunder, hvad kan vi finde på ud over el og køling i forhold til bæredygtighed? Eksempelvis dør 25.000 europæere årligt som følge af resistens over for bakterier. Kunne man have det in mente i forhold til de ingeniørmæssige løsninger, så det ikke kun handler om den lægefaglige side? Og hvad med kost, arbejdsmiljø, patientforløb og fejl? Vi skal skridtet videre.

Store gevinster
Et oplagt fokusområde er logistik. Det handler om at bestille de rette produkter, reducere spild og affald, øge genbrug, stille krav til producenterne og styre lagrene. Samtidig bør hospitalerne i stigende grad have fokus på arealoptimering, så man udnytter pladsen bedre eksempelvis gennem multirum. På flere hospitaler er mødelokaler forbeholdt enkelte afdelinger og står tomme i mange timer i løbet af en dagen.

Endelig handler verdensmålene i høj grad om menneskelige aspekter som sundhed og trivsel for de ansatte samt ikke mindst patienter og pårørende. Forebyggelse er et område, hvor viden findes på hospitalerne, og der vil være enorme samfundsgevinster at hente, hvis hospitalerne er med til at forebygge frem for kun at behandle.

Balancegang
Lars Dahl Pedersen er hospitalsdirektør i Hospitalsenhed Midt i Viborg. Han opfatter verdensmålene som en oplagt mulighed for hospitalerne til at blive mere bevidste om deres samfundsansvar, når det handler om bæredygtig udvikling.

Det drejer sig om at optimere energi- og ressourceforbrug samt mindre projekter som eventuel at udnytte varmeproduktion fra MR-skannere. Senest har hospitalsenheden øget andelen af økologiske fødevarer i kosten til over 40 pct. og set på brugen af telemedicin for at reducere miljøbelastningen fra transport i forbindelse med behandlinger.

Hospitalsenhed Midt er et godt eksempel på, at man bare skal kaste sig ind i kampen. Jeg foreslår, at direktionerne afsætter ressourcer til at sætte sig ind i verdensmålene og lave de første grundlæggende analyser af deres organisationer. Hvorfor bruger man mere elektricitet end andre hospitaler, hvorfor har man så meget madspild, hvorfor bidrager man ikke mere til forebyggelse?

Analyserne kan laves af hurtige, tværfaglige arbejdsgrupper, der ud fra de 17 mål kommer med bud på, hvor det enkelte hospital kan sætte ind i kampen for en mere bæredygtig verden og måske udarbejder en tjekliste, som hospitaler og regioner kan arbejde med i forbindelse med projekter.

Kunsten er, at omsætte tankerne til konkret projekter. Men der er ikke noget at tabe og ikke noget at være bange for. Det kan højest blive en gevinst.

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

NCC skal omdanne Ørkenfortet til nyt Hilton Hotel

Plus

MTH-boss varsler flere nedskæringer

Medie: MT Højgaard overvejer salg af selskaber

arkbyg
Et gammelt slot er blevet så godt som nyt

Se billederne: Roskilde Festival og Cobe bag ny højskole i betonfabrik

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

MT Højgaard lukker 2018 med dundrende underskud

MT Højgaard lukker 2018 med dundrende underskud

To får købsret på 75.000 m2 byggeri på Aarhus' Sydhavnskvarter

arkbyg
Enorm ellipse vinder betonpris

Det kræver tyngde at markere sig i Vestjyllands enorme landskaber - det var tanken bag besøgsstedet ved Filsø. Den markante elipse, der slynger sig ud i søen, er nu belønnet med Betonelementprisen

Slankere AO Johansen ser stagnerende marked

Pressemeddelelse: Siorarsiorfik – Nuuk City Development A/S

Nyt fra bestyrelser og direktioner

arkbyg
Ny megaskole i Nordatlanten holder på de unge

Arkbyg er taget til Færøerne for at opleve skolebyggeri i verdensklasse. Bjarke Ingels Group har designet Glasir, der er tre skoler i én. Den skal gøre det attraktivt at uddanne sig på øerne og ikke i Danmark

S-tog kan bringe stort boligprojekt i fare i Roskilde

Vokseværk: Nye lanceringer sikrer millioner hos modulbygger

Plus 1

Typehusfirma konkurs efter 10 år

Plus

Portræt
Aarhusiansk bygmester med et socialt hjerte

Olav de Linde har siden han var 17 år sat ejendomme i stand og solgt dem videre. Men en bazar i Aarhus er central for ham

Nyt om navne

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Midtjysk husbygger øger millionoverskud

Cityringen fejrer to år uden arbejdsulykker

Byggearbejderne på fire af metro Cityringens byggepladser kan nu fejre to år uden en eneste arbejdsulykke med fravær

Plus

arkbyg
Københavns nye stadsarkitekt går i tiptipoldefars fodspor

Camilla van Deurs er ny stadsarkitekt i København - hun er tiptipoldebarn af arkitekt Ferdinand Meldahl, der har været med til at sætte sit præg på København

arkbyg
Bauhaus-aftryk i Danmark

arkbyg
En sag for hele holdet

arkbyg
Nu skal kulturerne blandes - skolen er klar til opgaven

Plus

arkbyg
Nu kan han drømme om de helt store mål

Arkitema Architects skal være en global spiller, siger adm. direktør Peter Hartmann Berg. Med Cowi i ryggen har Danmarks største arkitektvirksomhed fået musklerne til at vokse, i Skandinavien og i andre lande, hvor det giver mening, som han siger. Målet er blandt andet at have mindst 100 ansatte i Norge, hvis afdeling for første gang giver overskud

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Færre stopper med at arbejde på grund af dårligt helbred

1

Bøde til nordjysk kommune for lovbrud

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Debat
Er målet ikke færre arbejdsulykker?

Nyt om navne

Regeringen strammer brandsyn

Plus

Nu skal der styr på den europæiske bæredygtighed

Debat
Har vi allerede opfundet alt?

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyt om navne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Byggebranchens Oscar: Stjernestøvet drysser på TCT

Ingen gulvordre er for lille - du siger bare ja

Nye 2019 brochurer fra Keflico A/S - www.keflico.com

Valsning af plader og profiler - H. Nielssons Smede & Maskinfabrik A/S

Sundolitt fokuserer på klimaskærmen

ppssssttt...har du set den nye Window Lift Basic 200?

Kursus om ATEX og APV for eksplosionsfarlige områder

Ny kapsling/elskab? Stål eller Polycarbonat? Hvad bør du vælge?

Et ekstra øje i det høje

Elmålerens funktionalitet og grundlæggende egenskaber

Er du heldig?

Når kommende elever og virksomheder mødes – og der opstår sød musik

HF Powertech styrkes

Dorner og Universal Robots har skabt banebrydende løsninger

MgO-plader - efter den nyeste afgørelse

JFP afleverer igen boliger i Irmabyen

d-lite

Cirkulære konnektorer tåler de hårdeste vakuummiljøer

Isolering og gipsplade i én arbejdsgang.

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Workshop gav kundeindsigt

Automatik funktion til gravemaskiner

Arkils nye domicil og værksted i Århus

HF udvider økonomi

CO2 neutralt website

Send til en kollega

0.212