23948sdkhjf

Arbejdsmiljø truer byers springvand

Smalle brønde på typisk en meter i diameter gør det vanskeligere for kommunalt ansatte at komme ned til haner og pumper

Vandkunst i form af et springvand er et populært islæt i rigtig mange byer landet over.

Men springvand kræver vedligeholdelse, og mange steder er det kommunens driftsafdelinger, der står for det. Men flere steder ligger springvandene efterhånden stille, fordi kommunen ikke længere vil drifte springvandene.

Og det skyldes smalle brønde på typisk en meter i diameter, som gør det vanskeligere at komme ned til haner og pumper. Men brøndene er ikke ulovlige. De hører nemlig ikke med under Kloakbekendtgørelsen, for de er ikke forbundet med kloaksystemet.

Et springvand er et system, hvor der blot er tilført en vandforsyning. Kloakbekendtgørelsen i dag foreskriver 1.250 mm, og når man etablerer nye springvand eller vandkunst, så er det typisk bredere brønde eller endda et lille rum under springvandet, der giver adgang til service.

Vandkunst uden vand
Et af de steder, hvor byens vandkunst er lukket ned, er Brande i Ikast-Brande Kommune. Byen summer i øjeblikket ekstraordinært meget af liv, fordi man er ved at afvikle den 4. internationale Street Art festival. Det sker blandt andet på byens centrale torv. Men springvandet, der ellers er en stor vandkunst udført i granit, er lukket. Kommunes driftsafdeling vil nemlig ikke længere servicere det, fordi brønden angiveligt er for smal til, at man vil byde medarbejderne at gå derned.

Arbejdsmiljø eller økonomi?
Vi ville gerne have forelagt de svar, vi har fået fra virksomheder, der stiller sig uforstående overfor arbejdsmiljøet som begrundelse for ikke at servicere de to springvand i henholdsvis Brande og Ejstrupholm for Ikast Brande Kommunes driftschef, Gunvor Winther, men hun har ikke været at træffe.

Vi har også forelagt problemet for Arbejdstilsynet, men de er ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

Det samme er tilfældet i nabobyen Ejstrupholm, hvor byens centrale torv har en vandkunst, der er lavet til dels med lokale kræfter for at forskønne byens midte. Også denne vandkunst ligger nu stille, og det er ikke på grund af tørken denne sommer. Det er fordi kommunen ikke længere vil forestå driften af den.

- Vi vil ikke længere byde vore medarbejdere, at de skal ned i en brønd på en meter i diameter. Vi har haft en medarbejder som hidtil har gjort det, men han går på pension, og vi har valgt at tage det hensyn til vore andre medarbejdere, at de ikke skal kravle ned i brønde af denne type, siger driftschef i Ikast-Brande Kommunes tekniske afdeling, Gunvor Winther til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Ikast-Brande kommune har mundtligt informeret Ejstrupholm Lokalråd om at der er indtil flere springvand i kommunen der er lukket. Årsagen beskrives til at være at kommunen ikke overholder den gældende arbejdsmiljølovgivning på området, siger Brian Korsgaard, der er formand for lokalrådet i Ejstrupholm. 

Sammenligner man springvandsbrøndene med Kloakbekendtgørelsen, så siger samme bekendtgørelse, at såfremt der er tale om rækkehuse eller enfamiliehuse, må man gerne stige ned i en en meter brønd. Hullet man skal ned igennem, skal være minimum 50 centimeter i diameter, og det første trin på en eventuelt fastmonteret stige, skal være maksimalt 40 centimeter nede.

I alle andre typer af kloakbrønde skal der være minimum 1,25 meter i diameter.

Kender problemet
Problemet med manglende service findes mange steder i landet. Licitationen har talt med en række firmaer, der blandt andet servicerer springvand. En af dem er firmaet Atlantis Denmark A/S i Ringsted:

- Vi støder jævnligt på disse lidt ældre springvand som i virkeligheden ikke behøver være så gamle endda, men en række af dem har de gamle brønde på en meter i diameter, men vi har ikke noget problem med at servicere dem. Af og til anbefaler vi, at brøndene bygges om, hvis der skal laves meget med eksempelvis udskiftning af pumper eller lignende, men for at servicere dem, rense filter, tænde og slukke, tilsætte additiver og lignende, har vi ingen problemer med det. Vi overholder selvfølgelig de gængse regler på området, men det er heller ikke et problem, siger direktør Johnny Rasmussen til Licitationen.

Samme besked får vi, da vi spørger firmaet Fokdal Springvand A/S i Holbæk:

- Vi har ikke et problem med at udføre service på springvand med de ældre brønde på en meter. Vi møder dem ind i mellem. Så meget forskel er der heller ikke på en én-meter brønd og på 1,25 meter, siger den tidligere ejer, Jørgen Fokdal til Licitationen.

Der er andre løsninger
Firmaet Wintec i Brande, der producerer og leverer løsninger inden for højvandsregulering, men som også etablerer og servicerer springvand og vandkunst, har samme holdning:

- Faktisk pointerede jeg overfor kommunen ved etableringen i sin tid, at man burde lave adgangen til service nemmere, eventuelt ved at lave den på overfladen, så man ikke skal ned i en brønd, for det kan nemlig sagtens lade sig gøre, men det lyttede man ikke til. Jerg synes det er bundærgerligt at springvandet står stille nu, specielt her i sommer, hvor der også er mange mennesker i byen, siger direktør Oliver Bach til Licitationen.

Bekendtgørelse om kloakker

Kloakbekendtgørelsen siger, at såfremt der er tale om rækkehuse
eller enfamiliehuse, må man gerne stige ned i en brønd på en meter i diameter.

Hullet, man skal ned igennem, skal være minimum 50 centimeter i diameter, og det første trin på en eventuelt fastmonteret stige skal være minimum 40 centimeter nede. Kloakbekendtgørelsen gælder dog ikke brønde til betjening af springvand, men bruges i praksis som sammenligningsgrundlag.

I alle andre typer af kloakbrønde skal der være minimum 1,25 meter i diameter.

Ved nedstigning i en brønd skal de normale arbejdsmiljø- og sikkerhedsforanstaltninger iagttages. Det vil sige, at der skal være sele på og en mand skal kunne hejse vedkommende op.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172