Arbejdsmiljø truer byers springvand

| Af Torben Sigh | Tip redaktionen om en historie

Smalle brønde på typisk en meter i diameter gør det vanskeligere for kommunalt ansatte at komme ned til haner og pumper

Vandkunst i form af et springvand er et populært islæt i rigtig mange byer landet over.

Men springvand kræver vedligeholdelse, og mange steder er det kommunens driftsafdelinger, der står for det. Men flere steder ligger springvandene efterhånden stille, fordi kommunen ikke længere vil drifte springvandene.

Og det skyldes smalle brønde på typisk en meter i diameter, som gør det vanskeligere at komme ned til haner og pumper. Men brøndene er ikke ulovlige. De hører nemlig ikke med under Kloakbekendtgørelsen, for de er ikke forbundet med kloaksystemet.

Et springvand er et system, hvor der blot er tilført en vandforsyning. Kloakbekendtgørelsen i dag foreskriver 1.250 mm, og når man etablerer nye springvand eller vandkunst, så er det typisk bredere brønde eller endda et lille rum under springvandet, der giver adgang til service.

Vandkunst uden vand
Et af de steder, hvor byens vandkunst er lukket ned, er Brande i Ikast-Brande Kommune. Byen summer i øjeblikket ekstraordinært meget af liv, fordi man er ved at afvikle den 4. internationale Street Art festival. Det sker blandt andet på byens centrale torv. Men springvandet, der ellers er en stor vandkunst udført i granit, er lukket. Kommunes driftsafdeling vil nemlig ikke længere servicere det, fordi brønden angiveligt er for smal til, at man vil byde medarbejderne at gå derned.

Arbejdsmiljø eller økonomi?
Vi ville gerne have forelagt de svar, vi har fået fra virksomheder, der stiller sig uforstående overfor arbejdsmiljøet som begrundelse for ikke at servicere de to springvand i henholdsvis Brande og Ejstrupholm for Ikast Brande Kommunes driftschef, Gunvor Winther, men hun har ikke været at træffe.

Vi har også forelagt problemet for Arbejdstilsynet, men de er ikke vendt tilbage ved redaktionens slutning.

Det samme er tilfældet i nabobyen Ejstrupholm, hvor byens centrale torv har en vandkunst, der er lavet til dels med lokale kræfter for at forskønne byens midte. Også denne vandkunst ligger nu stille, og det er ikke på grund af tørken denne sommer. Det er fordi kommunen ikke længere vil forestå driften af den.

- Vi vil ikke længere byde vore medarbejdere, at de skal ned i en brønd på en meter i diameter. Vi har haft en medarbejder som hidtil har gjort det, men han går på pension, og vi har valgt at tage det hensyn til vore andre medarbejdere, at de ikke skal kravle ned i brønde af denne type, siger driftschef i Ikast-Brande Kommunes tekniske afdeling, Gunvor Winther til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Ikast-Brande kommune har mundtligt informeret Ejstrupholm Lokalråd om at der er indtil flere springvand i kommunen der er lukket. Årsagen beskrives til at være at kommunen ikke overholder den gældende arbejdsmiljølovgivning på området, siger Brian Korsgaard, der er formand for lokalrådet i Ejstrupholm. 

Sammenligner man springvandsbrøndene med Kloakbekendtgørelsen, så siger samme bekendtgørelse, at såfremt der er tale om rækkehuse eller enfamiliehuse, må man gerne stige ned i en en meter brønd. Hullet man skal ned igennem, skal være minimum 50 centimeter i diameter, og det første trin på en eventuelt fastmonteret stige, skal være maksimalt 40 centimeter nede.

I alle andre typer af kloakbrønde skal der være minimum 1,25 meter i diameter.

Kender problemet
Problemet med manglende service findes mange steder i landet. Licitationen har talt med en række firmaer, der blandt andet servicerer springvand. En af dem er firmaet Atlantis Denmark A/S i Ringsted:

- Vi støder jævnligt på disse lidt ældre springvand som i virkeligheden ikke behøver være så gamle endda, men en række af dem har de gamle brønde på en meter i diameter, men vi har ikke noget problem med at servicere dem. Af og til anbefaler vi, at brøndene bygges om, hvis der skal laves meget med eksempelvis udskiftning af pumper eller lignende, men for at servicere dem, rense filter, tænde og slukke, tilsætte additiver og lignende, har vi ingen problemer med det. Vi overholder selvfølgelig de gængse regler på området, men det er heller ikke et problem, siger direktør Johnny Rasmussen til Licitationen.

Samme besked får vi, da vi spørger firmaet Fokdal Springvand A/S i Holbæk:

- Vi har ikke et problem med at udføre service på springvand med de ældre brønde på en meter. Vi møder dem ind i mellem. Så meget forskel er der heller ikke på en én-meter brønd og på 1,25 meter, siger den tidligere ejer, Jørgen Fokdal til Licitationen.

Der er andre løsninger
Firmaet Wintec i Brande, der producerer og leverer løsninger inden for højvandsregulering, men som også etablerer og servicerer springvand og vandkunst, har samme holdning:

- Faktisk pointerede jeg overfor kommunen ved etableringen i sin tid, at man burde lave adgangen til service nemmere, eventuelt ved at lave den på overfladen, så man ikke skal ned i en brønd, for det kan nemlig sagtens lade sig gøre, men det lyttede man ikke til. Jerg synes det er bundærgerligt at springvandet står stille nu, specielt her i sommer, hvor der også er mange mennesker i byen, siger direktør Oliver Bach til Licitationen.

Bekendtgørelse om kloakker

Kloakbekendtgørelsen siger, at såfremt der er tale om rækkehuse
eller enfamiliehuse, må man gerne stige ned i en brønd på en meter i diameter.

Hullet, man skal ned igennem, skal være minimum 50 centimeter i diameter, og det første trin på en eventuelt fastmonteret stige skal være minimum 40 centimeter nede. Kloakbekendtgørelsen gælder dog ikke brønde til betjening af springvand, men bruges i praksis som sammenligningsgrundlag.

I alle andre typer af kloakbrønde skal der være minimum 1,25 meter i diameter.

Ved nedstigning i en brønd skal de normale arbejdsmiljø- og sikkerhedsforanstaltninger iagttages. Det vil sige, at der skal være sele på og en mand skal kunne hejse vedkommende op.


Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu

MT Højgaards ejere overvejer igen en fusion

MT Højgaard får ny topchef

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Portræt
Lifas nye direktør går altid forrest

Ulla Gramstrup skal sikre den stabile vækst, der har været i Lifa A/S Landinspektører de seneste år. Det kræver diplomatisk snilde, som hun har fra det politiske system

Tommy Ahlers vil klæde uddannelser teknologisk på

Plus

Kommuner behandler byggeaffald vidt forskelligt

Det er meget forskelligt fra kommune til kommune, hvilke miljøfarlige stoffer de kræver byggeaffald undersøgt for, viser en ny rapport

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Statens storudbud på facility management deler vandene

Plus

Hoffmann sætter rekord i første halvår

Entreprenøren tjener penge som aldrig før og står med en ordrebeholdning på 2,5 mia. kroner efter årets to første kvartaler

Plus

Hoffmann sigter fortsat efter to milliarder i 2020

Plus

En mastodont på lerfødder

MTH Group fejrer i år sit 100 års jubilæum, men har historisk stort set gennem de seneste seks-otte år haft vanskeligt ved kontinuerligt at tjene penge - og nu koster det så endnu en direktør

MTH-underskud i andet kvartal

Halvårsregnskabet fra MTH Group viser som ventet faldende omsætning, men et større anlægsprojekt giver underskud i andet kvartal

Plus 2

Danske eksperter finder årsag til italiensk brokollaps

To danske professorer og broeksperter har fundet den sandsynlige årsag til den italienske Ponte Morandi-bros kollaps

Plus

Ponte Morandi-broen kan ikke repareres

Det er ifølge danske eksperter ikke muligt at reparere og dermed genskabe den italienske bro

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Danske solceller sikrer strøm i Afrika

Dagligvarebutik får klimasikret parkering

København kan få to nye gågader

PFA Ejendomme vil betale for en omlægning af to gader, der støder op til Strøget

Bygge- og anlægsvirksomheder slipper for papir-bøvl

Plus

Udgravning til Helsingør-stadion afslører granatfund

Plus

De knokler med at terrorsikre Christiansborg

Belægningen bevæger sig fra Slotskirken hen mod Finansministeriet, og de sidste store granitkugler skal monteres, så er CG Jensen færdig med at sikre demokratiets højborg .

Plus

Politikere erkender skæv fordeling af anlægskroner

Efter mange års økonomisk fokus på jernbanen, er det nu vejenes tur, lover V. S mener, at investeringer i jernbane også er en investering i vejene

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

27 finalister kæmper om årets Building Awards

Københavns Lufthavne, Salling Rooftop i Aarhus og Bloxhub i København er blandt finalisterne til Building Awards i november

Plus

De skrappeste garantikrav findes på Sjælland

Det er de sjællandske kommuner, der fører an med skrappe krav om arbejdsgarantier fra entreprenører

Motorvejsbro kollapser i Italien

Redningsarbejdere frygter, at "dusinvis" af mennesker er knust og omkommet under kollapset motorvejsbro i Genova

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Er boblen ved at briste?

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Geopartner er stadig på direktørjagt

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Enemærke & Petersen hyrer direktør i vest

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Kommuner genkender problemet

Kilometerlang byggeplads er en logistisk udfordring

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Building green og vær cool

FRIHED & FÆLLESSKAB er præcis hvad alle håndværkere efterspørger.

HF og Banner forbedre overvågningen hos Danfoss Kolding

En glad kunde hos Jensen Electric

Proces- og industrikøling - hurtig levering!

Bevaringsværdige bygninger - indeklima og energi

Nye regler for entreprise-kontrakter

Direktør i PanPac Engineering fylder 50 år

Lakerevogne til industrien fra Thrane Maskiner ApS

Liftup stifter datterselskab i Tyskland

Spændende talere på BIM Forum 2018 d. 20/9 i København

København går et grønnere efterår i møde

Digital ledelse i fokus på Automatik

Mangler du power - Tilbud på Festool

3500 kg liftbil klar til udlejning på Fyn

Panelbyg Aps leverer paneler til kæmpeudvidelse.

Ny Proffavis

Ny sikringsmesse sætter fokus på blinde brandalarmer

Indbydelse til firmareception

Renoveringsbundstykker fra NIC Denmark

Mobilt showroom i container

Bytømreren A/S får gode anmeldelser for arbejdsmiljø

V2C prækvalificeret til rammeaftale for Rudersdal Kommune

Køleanlæg på lager - hurtig levering!

Buhl & Bønsøe på Automatik 2018

Send til en kollega

0.252